06.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNAY İstanbul
MELTEM GÜNAY İstanbul
Yapılan araştırmaya göre, birşeyleri kaçırma korkusu gençlerde oldukça yaygın.
Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ceren Hayran Şanlı ve Virginia Üniversitesi’nden Dr. Lalin Anık’ın kaçırma korkusu olarak da adlandırılan FOMO (Fear of missing out) hakkında yaptığı araştırma, pandemi döneminde FOMO hissinin arttığını gösterdi. ABD’de de yayınlanan araştırmaya göre, toplumun yüzde 80’i FOMO hissediyor ve his gençler arasında daha yaygın. Uzmanlar ise insanların gündemi kaçırmamaya çalışırken ‘anı’ ve ‘andan’ keyif almayı kaçırdığını belirtti.
Uykusuzluk, stres
FOMO kavramının pandemiyle birlikte toplumun bütün kesimlerine yayıldığını anlatan Dr. Şanlı, “Pandemi öncesinde FOMO, çevrim dışı dünyada meydana gelen keyifli ve özendirici deneyimlerden, çevrimiçi dünyada haberdar olmak ve bunun sonucu yaşanan anksiyete ve mahrum kalma, mutsuzluk haliydi. Dijital iletişim araçlarının hayatımızdaki yerinin artmasıyla çevremizde meydana gelen çekici aktivite ve deneyimlerden haberdar olmak günlük hayatımızın kaçınılmaz bir parçası oldu. Whatsapp gibi mesajlaşma platformlarındaki yazışmalar, Instagram hikayeleri, tweet’ler, Facebook’a konan fotoğraflar, ClubHouse’daki sohbetler, her an kaçırdığımız arkadaş buluşmaları, sohbetler, konserler, partiler, kültürel etkinlikler gibi tecrübelerden haberdar olmamıza sebep oluyor. Pandemi öncesi yapılan araştırmalar FOMO’nun stres, anksiyete, hayat tatminsizliği, internet bağımlılığı, uyku problemleri gibi negatif ruhsal ve fiziksel sonuçlarına dikkat çekiyordu” diye konuştu.
Pandemiyle değişti
Pandemiyle birlikte ‘dijital FOMO’nun hayatımıza girdiğini vurgulayan Şanlı sözlerini şöyle sürdürdü; “Mayıs ve Aralık 2020’de 400 üniversite öğrencisiyle yaptığımız FOMO çalışmaları, çevrimiçi dünyada çok fazla içerik oluşmasına ve bunları takibe yetişmekte zorluk yaşamamıza yol açtığını gösterdi. Özellikle pandeminin erken dönemlerinde meydana gelen dijital içerikteki artış, örneğin çevrimiçi konserler, söyleşiler, spor ve yemek pişirme içerikleri, Netflix gibi streaming platformlarına yağan yeni film ve diziler, görüşülemeyen arkadaş ve aile üyeleriyle yapılan Zoom sohbetleri ve takip edilen kişilerin sosyal medya paylaşımlarının artmasıyla beraber insanlar bu dijital içerikleri/deneyimleri takip etmek isteyip buna yetişememe hali yaşamaya başladılar. Çevrimiçi dünyada meydana gelen içerikleri takibe yetişememenin yarattığı bu dijital FOMO’nun sonucunda katılımcılarımız uykusuz kalma, günlük sorumluluklarını yerine getirememe örneğin ders çalışmakta zorlanma, konsantrasyon problemi, ana odaklanamama ve mevcut durumundan keyif alamama, ve daha vahimi başkalarının da benzer şekilde yetişememe hissi yaşamasından mutlu olmama gibi psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşadıkların ifade ettiler.”