GündemAnayasa teklifi Meclis’e sunuldu

Anayasa teklifi Meclis’e sunuldu

10.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP’nin ortak hazırladığı başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan anayasa değişiklik teklifi dün 336 vekilin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklife AK Parti, MHP ve BBP imza attı.

Anayasa teklifi Meclis’e sunuldu

Ayşegül Kahvecioğlu - AK Parti ve MHP’nin ortak hazırladığı anayasa değişiklik teklifi dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin teklife AK Parti, MHP, BBP ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Fatih Mehmet Şeker olmak üzere 336 milletvekilinin imza attığını açıklayarak tüm partilere “Gelin bu teklife ‘Evet’ oyu verin, 400 milletvekilini aşarak, referanduma da gerek olmadan teklif geçsin” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Teklifin gerekçesinde, “Hiçbir zaman dinsizlik anlamına gelmeyen lâiklik ilkesi, her ferdin istediği inanca, mezhebe sahip olabilmesi, ibadetini yapabilmesi ve dinî inançlarından dolayı diğer vatandaşlardan farklı bir muameleye tâbi kılınmaması anlamına gelir. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması hiç şüphesiz, kadınların başlarını örtme veya açma yönündeki tercihlerini de içermektedir. Devlet ayrıca kadınların temel hak ve hürriyetlerini, söz konusu tercihlerine uygun olarak kullanmalarının ve kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmalarının önündeki engelleri kaldıracak, hukuk dışı ve ayrımcı uygulamalara mâruz kalmalarını önleyecek tedbirleri alacaktır” denildi.

Haberin Devamı

‘Aileyi koruyacak’

Teklifin “aile” ile ilgili maddesinin gerekçesinde de “Türk toplumunun temeli olan aile yapısını korumak ve aileye yönelik her türlü tehlike, tehdit, saldırı, çürüme ve sapkınlığa karşı tedbir almak devletin asli görevidir. Düzenlemeyle, evlilik birliğinin erkek ve kadının evlenmesiyle kurulacağı açıkça belirtilerek evlilik birliğine ilişkin bu temel kaide ve esasın kanunla değiştirilmesinin önüne geçilmektedir. Bu suretle her türlü tehlike, tehdit, saldırı, çürüme ve sapkınlığa karşı ailenin korunması için ilave anayasal güvence sağlanmakta ve ailenin, toplumu ve milleti temelden ifsat edecek anlayışlardan korunması amaçlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

24. maddeye ek

Teklifle anayasanın 24. maddesine eklenmesi öngörülen iki fıkra şöyle:

Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz.

Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasî faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dinî inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir.

Haberin Devamı

41. maddenin ise başlığı “Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları” şeklinde değiştirilirken, maddeye “Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” cümlesi eklendi. Değişiklik teklifinin yürürlük maddesinde ise “Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır” denildi.

Şentop ve Bahçeli ilk imzacı

Teklifin ilk imzacıları TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin oldu.

Referandum için 360 vekilin oyu gerekiyor

Anayasa teklifinin Meclis’te doğrudan kabul edilebilmesi için 400 milletvekilinin; referanduma götürülebilmesi için de 360 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Haberin Devamı

‘Kadınlara yönelik soykırımdı’

AK Partili Zengin, teklifi açıkladığı basın toplantısında duygulu anlar yaşayarak şunları söyledi:
“Başörtüsü yasakları sistematik olarak Türkiye’de kadınlara yönelik bir soykırımdı. Toplumsal hayattan, çalışma hayatından, eğitim hayatından yok edilmek istendik. Biz, bizimle aynı fikirde olsun olmasın demokrasiye inanan insanların mücadelesiyle bugünlere geldik. Başörtüsüne ‘bir bez parçası’ diyenler bu konunun nasıl bir travma olduğunu asla anlayamamışlardır. Bu anayasa teklifi Meclis’ten geçse de biz bunları konuşmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Biz bu travmayı bir fiil içinde yaşamayanların bu konuyu anlamalarını beklemiyoruz. ‘Bu yasaklar bitti, helalleşelim olsun bitsin’ nidalarını çok yaralayıcı buluyorum. Sussalar bizim açımızdan değerli tavır içinde olacaklar. Başı açık ya da kapalı olmak anayasanın da üstünde bir haktır. Eğer bunu teminat altına alacaksak anayasayla olur.

Kanunla değişir

Kanunla teminat altına alınan kanunla değişir. CHP’nin kanun teklifine, hayır diyoruz, içeriğine hayır diyoruz. Şu an Türkiye’de hiçbir konuda yasak, bir sorun yokken sizce neden CHP böyle bir teklif verdi. ‘Sözlerimiz itibar görmüyor, sizin yazılı bir şeye ihtiyacınız var’ diyerek yapılmıştır. Biz onlara bir imkan veriyoruz. İşte kalıcı bir teminat. İmza veren vekiller adına diyorum ki geliniz bu anayasa değişikliğine destek veriniz. Bu TBMM’de çözülmelidir, referanduma gitme ihtiyacı duymadan. Türkiye’de kadınlar da erkekler de değişti. CHP bu değişimi görüyor, görmek zorunda. Teklifimiz sadece başörtülü kadınları değil, başı açık kadınların da özgürlüğünü savunuyor. Bu anayasa değişikliği en önemli anayasa değişikliğidir.”