GündemALES sonuçları sorgulama ekranı!

ALES sonuçları sorgulama ekranı!

09.01.2017 - 08:50 | Son Güncellenme:

19 Aralık 2016’da düzenlenen ALES Güz Dönemi sınavına binlerce aday katılmıştı. ALES Soru kitapçıkları ve cevapların da yayınlanmasıyla birlikte, tüm adaylar sonuçların açıklanmasını beklemeye başlamıştı. Sonuçlar, beklenenden daha erken bir tarihte, 30 Aralık 2016 tarihinde ÖSYM resmi sitesinden bir duyuruyla ÖSYM sonuç sayfasında açıklandı.

ALES sonuçları sorgulama ekranı

ÖSYM, düzenlediği her sınavdan sonra, sınavda sorulan soruları ve cevaplarını resmi sitesinden yaptığı bir açıklamayla adaylar ile paylaşır. 19 Aralık 2016 tarihinde düzenlenmiş olan ALES için de ÖSYM’den soru ve cevaplara dair bir açıklama resmi site üzerinden yayınlanmıştı. Açıklama şu şekilde;

Haberin Devamı

"18 Aralık 2016 tarihinde saat 09:30'da uygulanan 2016-ALES (Sonbahar Dönemi) Sınavının Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarına, 19 Aralık 2016 tarihinde saat 17:10'dan itibaren aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir.

2016-ALES (Sonbahar Dönemi) Soruları, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Adaylara saygıyla duyurulur."

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Daha sonra, ÖSYM resmi sitesi üzerinden, 30 Aralık 2016 tarihinde Ales Güz Dönemi sınav sonuçlarının açıklanması hakkında bir açıklama geldi, bu açıklamada iptal olan sorular ve sınav sonuçlarının öğrenilme yolları ile ilgili açıklamalar yapıldı.

Haberin Devamı

‘’ 18 Aralık 2016 tarihinde uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (2016-ALES Sonbahar Dönemi) ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş ve Sözel-2 Testindeki 24. sorunun iptal edilmesine karar verilmiştir. Sınav sonuçları, 30 Aralık 2016 tarihinde saat 22:35'den itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden açıklanacak olup adaylar, sınav sonuçlarını belirtilen İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.

Adaylara saygıyla duyurulur.’’

Bu açıklamalar ile birlikte, soru ve cevaplar, sonuçların açıklanması ve öğrenilecek internet adresi, iptal edilen soru gibi adayların merak ettiği birçok konuda açıklamalar yapıldı.

ALES Neden Önemlidir?

ALES’in açılımı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı’dır. Ülkemizde, lisans üstü eğitim ve akademik kadrolara atanabilmek için, ALES’e girmiş olmak ve başarılı sayılabilecek bir puan almış olmak gerekir. Lisansüstü eğitim için, ALES’ten alınması gereken minimum puan 55, akademik kadrolara atanabilmek için alınması gereken minimum puan 70’tir. Ancak her durumda bu puanlar yeterli olmayabilir, bazı üniversiteler lisansüstü eğitim için 55’ten fazla veya akademik kadrolara atanabilmek için 70’ten fazla puan gerektirebilir, ayrıca bazı akademik kadrolara atanabilmek için, adayların yabancı dil bilgisi seviyelerini de YDS sınavı ile kanıtlamış olmaları gerekir. Ve ayrıca bu sınavdan da 55 veya 70 üzeri bir puan almış olmaları gerekir. Alınan bu puanlar, ALES sınavları için 3 sene boyunca geçerlidir ve bu süre boyunca aday, 3 sene boyunca girdiği ALES sınavlarından istediği puanı kullanabilir. Lisansüstü eğitim haricinde, yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı, uzman, çevirici veya araştırma görevlisi gibi kadrolara ALES sınavından veya bu sınavın yanında girilmesi gereken YDS sınav puanıyla girilebilir. Ayrıca yurt dışı lisansüstü eğitim programlarına, ALES’ten alınan puan ile başvurulabilir.

Haberin Devamı

ALES Nasıl Bir Sınav Sistemine Sahiptir?

ÖSYM’nin düzenlediği ALES kapsamında, sınava giren adaylara 160 adet soru sorulur, bu sorular için adaylara 180 dakika tanınır. Bu sorular 4 bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler, sözel-1, sözel-2, sayısal 1 ve sayısal-2’dir. Her alanda adaya 40’ar adet soru sorulur. Sayısal ve eşit ağırlık alanından sınava giren adaylar, sayısal 1, sayısal 2 ve sözel 1 kısımlarından sorumludur. Sözel alanından sınava giren adaylar ise, sayısal 1, sözel 1 ve sözel 2 testlerinden sorumludur.

Haberin Devamı

Adaylara ÖSYM tarafından tanınan 180 dakika, tüm soruların çözümü için genellikle sınava giren adaylara yeterli gelmemektedir. Adayların, ALES ve YDS gibi akademik hayata ilk adımın atıldığı sınavlara hazırlanırken bazı şeylere dikkat etmeleri gerekir. Bunlardan biri, adayların evde veya okulda deneme çözerken süre tutarak, süreye göre çalışma koşullarına alışmalarıdır. Eksik konular, denemeler ile tespit edilmeli ve buna göre yapılması gereken çalışmalar sınava kadar tamamlanmalıdır. ALES’e çalışırken, alanlar hangi sıraya göre çözülüyorsa, sınavda da aynı sırayla çözülmelidir. ALES sınav tarihi yaklaşırken, adaylar uyku saatlerini dengeli tutmalıdır.