23.12.2016 - 08:33 | Son Güncellenme:
ALES, "Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı" cümlesinin kısaltmasıdır. Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) genel olarak lisans öğrencilerinin ya da lisans eğitimlerini tamamlamış ve mezun olmaya hak kazanmış kimselerin yüksek lisans öğrencisi olmaya hak kazanmak ya da akademik personel olmaya bir adım daha atabilmek için ya da yüksek öğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına girdiği sınavdır. Her sene bahar ve güz olarak ayrılan iki dönemde toplam iki kere yapılan sınavların güz dönem sınavı 18 Aralık 2016 tarihinde Pazar günü saat 09.30-12-30 arasında gerçekleştirildi. Bu dönemler ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.
AÖL SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!
AÖL SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
ALES SINAVINA KİMLER BAŞVURABİLİR?
Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'na (ALES) yine ÖSYM tarafından yapılan açıklamada kanın hükmünde kararnameye göre, bir lisans eğitimi sırasında lisans eğitimini tamamlayabilecek durumda olanlar, hali hazırda lisans eğitimini bitirmiş olanlar, ya da yurt dışından gelip denklik belgesi olanlar ALES'e başvuruda bulunabilirler. Bu şartları sağlayıp yüksek öğrenim kurumlarında öğretim görevlisi, uzman, araştırma görevlisi, eğitim öğrenim planlamacısı olmak isteyen, bu kadrolara açıktan ya da öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, girilmesi zorunlu olan bir sınavdır.
ALES'İN İŞLEYİŞ SİSTEMİ NASILDIR?
Bu sınava ÖSYM merkezlerinden ya da internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Daha sonra ÖSYM'nin sitesinden başvuru sürecinizi takip edip sınava gireceğiniz yerin açıklandığı tarihte şehrinizin hangi bölgesini tercih ettiğinize göre değişken olarak sınava gireceğiniz yeri öğrenebilirsiniz. Bunun ardından çok önceden belirlenip ÖSYM'nin sitesinde de belirtilen sınav günü ve saatinde önceki yıllara göre uzatılan sınav süreci boyunca sözel ya da sayısal alanda sınavınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Yılda iki kez yapılmaktadır. Bunar ilkbahar ve son bahar dönemi olarak belirlenmiş ALES tarihleridir. ALES, tek oturumda gerçekleşen bir sınavdır. Üniversite rektörlüklerinin bulunduğu şehirlerde ve Lefkoşa'da yapılmaktadır. ALES'de diledğiniz kadar girebilme hakkına sahipsiniz. ALES'e bir sene içinde iki kez girebilirsiniz ve diyelim ki ilk sınavdan daha yüksek alırsanız; ilk sınavınızın sonucunun dikkate alınmasını isteyebilirsiniz. Sınav içerik olarak Sayılsal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2 bölümlerinden test şeklinde oluşmaktadır. 18 Aralık Pazar günü de 3 saat içinde gerçekleşen sınavda eğer sözel alanda tercih yapacaksanız Sözel-1 ve Sözel-2'yi, Sayısal-1'i, eğer sayısal alanda tercih yapacaksanız da Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1'i çözmeniz yeterli olacaktır. Bir Sayısal-1 sorusunun, sayısal alandan giren bir aday için ağırlık puanı 0.35 iken, bu sorunun sözel öğrencisi için ağırlık puanı 0.2'dir. Tüm bu aşamalar ardından sınav tarihinden çok uzun olmayan bir süre sonra sınav sonuçları açıklanır.
ALES SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLUYOR?
ÖSYM tarafından 18 Aralık 2016 tarihinde senenin ikinci ALES'i yani güz dönemi olarak düzenlenen sınav, geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşti. Sınava giren binlerce adayın sınav heyecanını atlattığı an içinde başlayan yeni bir diğer heyecan ise ALES'in ne zaman açıklanacağı sorusu oldu. Bu senenin ilkbahar dönemi ALES'i 8 Mayıs günü gerçekleşmişti ve sınav sonucu 25 Mayıs'ta açıklanmıştı. Güz dönemi ALES sonuçlarının açıklanma tarihi hakkında ÖSYM tarafından verilen net bir bilgi yok fakat bu ortalamaya göre 5 Ocak tarihinde açıklanması bekleniyor. Sonuçları ÖSYM'nin sitesinden takip edebilirsiniz.