20.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mert İnan - Mersin’de 12 yaşındaki bir öğrencinin okul tuvaletinde arkadaşı tarafından cinayete kurban gitmesi ‘akran zorbalığı artıyor mu?’ sorusunu gündeme getirdi. Uzmanlara göre akran zorbalığı sorunu pandemiden sonra belirgin olarak artmaya başladı. UNICEF’in yayınladığı son verilerde dünya genelinde, 13-15 yaş grubundan her 3 öğrenciden 1’inin zorbalıkla karşılaştığı, sanayileşmiş 39 ülkede her 10 öğrenciden 3’ünün akranlarına zorbalık uyguladığı raporlara yansımış durumda. Türkiye’de yapılan çalışmalara göre ise her 5 öğrenciden birinin (yüzde 20) zorbalığa maruz kaldığı belirlendi.
Ekran etkiliyor
Psikolog Prof. Dr. Üstün Dökmen, “Sadece ergenler arasında değil, yetişkinler arasında da ciddi şiddet söylem ve görüntüleri söz konusu. Son 15 yıllık süreçte kadınlara, hayvanlara, sağlık çalışanlarına, çocuklara yönelik şiddetin arttığı aşikar. Şiddetin artışının ilk nedeni, ekranlardan yansıyan ve artık kanıksanır hale gelen zorbalık görüntüleri. İkincisi ve daha önemli sorun ise ekonomik sıkıntıların neden olduğu gerginliğin çocuklara da yansıyor olması. Ebeveyenler geçim derdinden yakınıyor, gerginliği çocuklarına yansıyor. Ailedeki ekonomik gelir düzeyi düşüp, konfor alanı azaldıkça içeride biriken öfke saldırganlık olarak ortaya çıkabiliyor. Sadece okulda değil, aile içinde, trafikte, mahallede, maçlarda, Meclis’te, dahası neredeyse her alanda şiddet görüntüleri önümüze düşüyor. Çocuklar rol model olarak görecekleri kişilerin saldırgan tutumlarına şahit olunca olumsuz etkileniyorlar. Çocuklar, gidip ebeveynlerinin yöneticisi veya patronuna saldırmıyor ancak öfke yer değiştiriyor. Çocuk bu kez akranını tekmeliyor veya hayvanlara, nesnelere öfke yöneltiyor. Ekranlarda örtülü tabanca, tüfek reklamı yapılan diziler var. Okul yöneticilerinin akran zorbalığı sorununa yönelik eğitim ve özel formasyondan geçmeleri gerekir.”
‘Özgüvenleri sarsılıyor’
Çocuk ve Aile Rehberliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Aile ve Çift Terapisti Gamze Kalkanlı da “Film veya dizilerdeki şiddet görüntüleri sosyal öğrenme yoluyla zorbalığın artmasına neden oluyor. Bilgisayar oyunlarının çoğunda sürekli şiddet içerikleri söz konusu. Akran zorbalığına yönelen çocuk aile içinde şiddet gören bireyler oluyor. Akran zorbalığına maruz kalanlarda ise okuldan uzaklaşma isteği, sosyal izolasyon gibi sorunlar görülebiliyor. Zorbalığa uğrayan çocukların özgüvenlerin çok ciddi sarsılıyor. Okul yönetimleri çok dikkatli olmalılar” dedi.
YARIN: Her iki öğrenciden biri zorbalığa uğruyor