17.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
“Akıllı Denge Tahtası” adı verilen projeyle ilgili bilgi veren Gürsoy, “Görsel algının yanı sıra göz hareketleri, dikkati etkileyen vestibular sistemle kaslar, kemik ve eklemleri kapsayan somatosensoriyel sistem birleşerek denge sistemini oluşturur. Bu karışık yapıda denge sistemi hastalıklarının kaynağının bulunması yoğun bir test süreci gerektiriyor” dedi.
Cihaz ve yazılımla denge bozukluğunun görsel algı sisteminden mi yoksa somatosensoriyel sistemden mi kaynaklandığı ayırt edilebildiğini ifade eden Gürsoy, “Ayrıca kişinin alet üzerindeki hareketleri kayıt altına alarak, vücudun dengeye gelmesinde hangi kısımda problem olduğunu anlıyoruz. Buna göre de fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulayabiliyoruz” diye konuştu.
Denge hastalıklarının tanısı ve tedavisine yönelik kullanılan cihazların maliyetlerinin yüksek olduğunu aktaran Gürsoy, bu çalışma sayesinde yeni bir çözüm önerisi getirdiklerini ve hedeflerinin zaman kayıplarını azaltmak, tedavinin etkinliği ve verimliliğini artırmak olduğunu kaydetti.