GündemAjanslar, dünyaya turkuaz İstanbul Boğazı fotoğrafları geçiyor

Ajanslar, dünyaya turkuaz İstanbul Boğazı fotoğrafları geçiyor

15.06.2017 - 16:53 | Son Güncellenme:

Karadeniz'deki bitkisel mikro organizmaların boğaza ulaşmasıyla ortaya çıkan eşine az rastlanır renge, uluslararası haber ajansları da kayıtsız kalamadı.

Ajanslar, dünyaya turkuaz İstanbul Boğazı fotoğrafları geçiyor

Türkiye, bir haftadır İstanbul Boğazı'nın turkuaza boyanmasını konuşuyor. Karadeniz'deki fitoplankton patlamasının boğaza ulaşmasıyla eşine az rastlanır bir renk ortaya çıktı.

Haberin Devamı

NASA uydusu, tüm Karadeniz'i kaplayan turkuaz rengi uzaydan görüntüledi. Uzmanlar, renk değişiminin bilimsel adı 'coccolithophores' olan mikro organizmaların yoğunluğu nedeniyle yaşandığını bildiriyor.

Renk değişimine uluslararası haber ajansları da kayıtsız kalamadı. Reuters ve Amerikan Associated Press (AP) ajansları, boğazı yeni rengiyle fotoğraflayıp dünyaya servis etti.

Tuna ile Dinyeper nehirlerinin Karadeniz'e taşıdığı bitkisel mikro organizmalar, İstanbul Boğazı'ndan Akdeniz'e geçiyor. Uzmanlara göre, bu yılki yoğunluk biraz fazla ve turkuaz rengin süresi de bu yüzden uzadı.

Beyaz kalsiyum karbonat içeren mikro organizmalar, bazı uzmanlara göre bu yıl balık bolluğuna yol açacak.

Renk değişiminde Sahra Çölü'nden gelen yağmurların da rolü olduğu aktarılıyor.

Haberin Devamı

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam'a göre, bu yıl deniz biraz daha deniz kokacak. Saydam, "Algler suyun rengini turkuaza döndürür ve kokusunu keskinleştirir. İçerdikleri sülfür nedeni ile özel bir koku ortaya çıkarır. Bu da deniz kokusunu daha keskin hale getirir" diyor.