18.09.2015 - 10:02 | Son Güncellenme:
Sonuçlara göre “ailesine kavuşmak” ve “siyasi-dini özgürlük” gerekçeleriyle ülkeye gelenlere olumlu bakılıyor. Cinsel ayrımcılık ve daha iyi bir hayat gerekçesiyle gelenlere karşı ise aynı durum söz konusu değil.
Türkiye’nin öncü araştırma şirketi BAREM tarafından yapılan araştırmada 1000 kişiye “Ülkenize gelen kişilere karşı duygularınız nasıl olur” sorusu soruldu. Geliş amacı olarak “Ülkelerinde siyasi veya dini özgürlüklerin kısıtlı olmasından dolayı”, “Ülkenizdeki ailelerine Kavuşmak için”, “Zulümden Kaçmak için”, “Daha İyi Bir Hayat için”, “Ülkelerinde yaşanan cinsel ayrımcılık nedeniyle” ve “Savaş veya silahlı çatışmalardan kaçmak için” seçenekleri sıralandı. Yanıt verenlerin çoğunluğunda “siyasi-dini özgürlük”, “ailelerine kavuşmak” ve “savaş çatışma” için gelen mültecilere karşı büyük destek gözlemleniyor. “Daha iyi bir hayat” ve “cinsel ayrımcılık” nedeniyle yola çıkanlara karşı aynı durum söz konusu değil.
Ailesine Kavuşacaklara Destek Yüksek
Araştırma kapsamında en büyük desteğin ailelerine kavuşmak için gelenlere karşı olduğu görülüyor. Cevap verenlerin %71’i ailesine kavuşmak için ülkeme gelen kişilere karşı anlayışlı olurum diyor. Bu durum karşısında anlayışsız olduğunu söyleyenlerin oranı ise %7.
Siyasi – Dini Özgürlük Önemseniyor
Siyasi dini özgürlük ve zulümden kaçmak için gelenlere karşı da destek üst düzeyde. “Siyasi dini özgürlük ve zulümden kaçmak için ülkeme gelenlere karşı anlayışlı olurum” yanıtını verenlerin oranı %62 oranında gözlemleniyor.
Savaş ve Çatışmadan Kaçanlara da Destek Oldukça Yüksek
Savaş ve çatışmadan kaçan kişilere karşı duygularınız ne olur sorusuna ise yanıt verenlerin %57’si anlayışlı olacağını belirtiyor. Anlayışsız olacağını söyleyenlerin oranı ise sadece %15.
Cinsel Ayrımcılık Daha Az Destek Görüyor
“Cinsel ayrımcılık” ve “daha iyi bir hayat düşüncesiyle” yola çıkanlara karşı anlayış ise diğer maddeler kadar yüksek seyretmiyor. Cinsel ayrımcılık gerekçesiyle ülkenize gelen kişilere karşı anlayışlı olanların oranı %48’de kalıyor. %21’i ise anlayışsız olacağını söylüyor. Desteğin daha az gözlemlendiği konulardan diğeri de “daha iyi bir hayat” düşüncesiyle yola çıkan mülteciler. Bu kesime karşı anlayışlı olacağını belirtenlerin oranı %50. Yanıt verenlerin %23’ü ise “anlayışsız olurum” diyor.