26.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
DAMLA YUR İstanbul
Ölümden dönen Akgün, eski eşinin bir başka saldırısındaysa annesini kaybetti. Eşi, birkaç kez cezaevine girdi ama hep kısa süren cezalarla onu tehdit etmeye devam etti. 36 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen Akgün’e koruma verilmemesi, Türkiye’yi AİHM tarihinde ilk kez ‘aile içi şiddet konusunda mahkum edilen devlet’ konumuna getirse de Akgün hala kaçarak hayatını sürdürmeye çalışıyor.
Adı Nahide Akgün... Hüseyin Opuz’la evli kaldığı 5 yılda 3 çocuk dünyaya getirdi. Evliliği boyunca şiddet gören Nahide Akgün ölüm tehlikesi yaşayacak hale gelince kaldırıldığı hastanede eşinden şikâyetçi oldu. Eşi Hüseyin Opuz ilk defa o gün 11 Nisan 1996’da tutuklandı. Ancak kısa sürede tahliye edildi ve dayak sürdü. Yaşadıklarına daha fazla dayanamayan Akgün sonunda boşanma davası açtı. Dava sürerken 36 kez savcılığa şikâyet ettiği eşi 1998 yılında Akgün’ü ve annesini ölümle tehdit etti. Hüseyin Opuz hakkında ‘tehdit’ suçundan dava açıldı ancak Akgün’e koruma sağlanmadı. Opuz da, eve geç geldiği gerekçesiyle 3 yıl sonra eşini bıçakla yaraladı. Akgün ölüm tehlikesini atlatırken, Hüseyin Opuz ise tutuklandı. Ancak yargılama sonucu Opuz bu kez de para cezasıyla serbest kaldı.
Bıçaklı saldırıdan 1 yıl sonra da Nahide Akgün ve annesinin İzmir’e yerleşmek istemesi Akgün’nün annesi Minteha Beybur’un hayatına mal oldu. Eşyalarını yüklendiği kamyonetin önünü kesen Opuz, şoförün yanında oturan kayınvalidesine kurşun yağdırdı. Akgün, annesini öldüren Opuz’dan ancak cezaevindeyken boşanabildi. Ancak boşanması ve eşinin cezaevinde olması bile onun rahat bir yaşama kavuşmasına yetmedi. Eski eşi 2008 yılında ‘tahrik indiriminden’ faydalanıp tahliye edilince Akgün için ölüm korkusuyla yaşam yeniden başladı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) açtığı dava sonrasında devletin koruma sağladığı Nahide Akgün, hâlâ kaçarak yaşıyor. Üstelik yakın koruması da çağrılı korumaya çevrilmiş durumda.
‘Saklanarak yaşıyor’
Avukatı Mesut Beştaş, Nahide Akgün’ün eşi tarafından hastanelik edildiği 1996 yılından bu yana aradan geçen 17 yılda devlet tarafından korunamadığını belirterek hala saklanarak yaşamak zorunda kaldığını söylüyor. Nahide’nin can güvenliğinin sağlanmadığı AİHM tarafından tespit edilse de Türkiye hala Nahide’yi korumak istemiyor. Avukat Beştaş, “Nahide ne çocuklarını görüyor ne rahat bir nefes alıyor” diyor.
AİHM tarihinde bir ilk
Nahide Akgün’ün avukatlarının AİHM’ye yaptığı başvurunun ardından 2009 yılında AİHM, tarihinde ilk kez bir devleti aile içi şiddet konusunda mahkum etti. Mahkeme, Türkiye’nin şiddet gören bir kadını, savcılığa başvurduğu halde, kocasından koruyamayarak ayrımcılık yaptığına hükmederek Türkiye’nin Nahide Akgün’e 36 bin 500 euro ödemesini kararlaştırdı.