20.05.2013 - 14:14 | Son Güncellenme:
1980’li yılların ünlü sinema oyuncusu Ahu Tuğba, 30 yıl aradan sonra "bacaklarıyla" yeniden gündem oldu. Danıştay, özel bir TV kanalına konuk olan ünlü sanatçınının bacak ve göğüs dekoltesini "genel ahlaka aykırı" buldu ve ilgili kanala ceza veren RTÜK’ün kararını yerinde buldu.
İŞTE OLAY YARATAN GÖRÜNTÜ
Star’da, 15 Kasım 2009’da yayınlanan "Ya Şimdi Ya Hiç" adlı programa konuk olan Ahu Tuğba, programın diğer konuğu Arto’yla dans ederken göğüs dekoltesinin azizliğine uğradı. Yine Tuğba’nın bacak frikikleri de dikkat çekti.
Programı masaya yatıran RTÜK, kanala "genel ahlaka aykırılık" iddiasıyla uyarı cezası verdi. Kanal, kararın iptali için idare mahkemesine başvurdu. İdare Mahkemesi, kanal lehine karar vererek, RTÜK’ün cezasını ortadan kaldırdı. Ancak RTÜK de bu kararı Danıştay’da temyiz etti. Danıştay 13’üncü Dairesi, yayını "genel ahlaka aykırı" bularak, kanala ceza verilmesini onadı.
RTÜK: 00:45:40’TA BACAKLARI ÖZEL OLARAK GÖSTERİLDİ
RTÜK, kararında "Ahu Tuğba’nın bazı bölümlerde elbisesinin sıyrılarak göğsünün açıldığı, stüdyo kamerasının da bu hareketleri takip ettiği, ayrıca saat 00:45:40’ta Ahu Tuğba’nın göğüs ve bacaklarıyla ilgili görüntülerin özel olarak gösterilmeye çalışıldığı, saat 01:59’da, daha önce Flash TV’de yayınlanan bir programda Yalçın Çakır ve Ahu Tuğba arasındaki tartışmanın ekrana getirildiği, alıntı programda bir kadına asılma üzerine ayrıntılı konuşmalar ekrana getirilerek, kadın konuğun cinsel bir meta olarak sunulduğu, cinsel tahrik unsurlarına yer verildiği, bunun yanı sıra, yayın içerisinde toplum içinde sergilenmeyecek görüntülere, insanda utanma duygusuna yol açan konuşmalara yer verildiği, sunucunun söz konusu olaylara bizzat katıldığı anlaşılmıştır" ifadesini kullandı.
İDARE MAHKEMESİ: NEYE GÖRE AHLAKSIZLIK, NET DEĞİL
İdare Mahkemesi ise, RTÜK’ün kararını iptal ettiği kararında, bu programın bir sohbet ve eğlence programı olduğunu, gece yarısından sonra, çocukların uyuduğu bir zaman diliminde yayına girdiğini, programın tür itibariyle izleyicileri eğlendirmeyi amaçladığını, programda kullanılan ifade ve diyalogladır hangi yönlerle "ahlaka aykırı" olduğunun belli olmadığını savundu.
İdare Mahkemesi, verilen cezayla birlikte eğlence ve magazin programlarının tamamına yakını için hukuki güvenlik ilkesinin ihlal edilmesinin yolunun da açılacağını vurguladı ve "İfade ve yayın özgürlüğünün kısıtlanması sonucunu doğuracak dava konusu işlemde hukuki güvenlik, hukukun üstünlüğü, Anayasa’nın genel ilkeleri ve hukuka uygunluk bulunmamaktadır" dedi.