GündemAhmet Arif ‘i 91. yaş gününde özlemle anıyoruz

Ahmet Arif ‘i 91. yaş gününde özlemle anıyoruz

21.04.2018 - 17:05 | Son Güncellenme:

Ahmet Arif, hapishane günlerinde terk etmeyen sevdasıyla kaleme aldığı şiirleriyle daima okunası bir şairdir. Toplumcu gerçekçi geleneğin önde gelen şairlerinden olan Ahmet Arif günümüzde bestelenen şiirleriyle de yeni jenerasyon arasında adından sıkça bahsedilen ve dizelerinden alıntılar yapılan büyük bir şairdir.

Ahmet Arif ‘i 91. yaş gününde özlemle anıyoruz

Hayatından anektodlar

Haberin Devamı

Gerçek ismi Ahmet Önal olan şair, 1927 Diyarbakır doğumlu olup 1991 yılında Ankara’da geçirdiği bir kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur. 54 yıllık görece kısa hayatında iki yıl hapis yatmıştır. İlk şiirlerini 1940’lı yılların ortalarına doğru kaleme almıştır. Bu sırada edebiyatta Orhan Veli’nin başını çektiği Garip Akımı revaçtaydı. Garipçilerin şiir üzerindeki hakimiyeti o kadar bariz olduğu için o dönemlerde sanki onlardan başka şiir yazan olamaz tarzında edebiyat dünyasında bir algı vardı. Böyle bir şiir ortamında kendini edebiyat dünyasına kabul ettirmeye çalışan Ahmet Arif şiirlerinde doğup büyüdüğü coğrafyanın sesini ve o toplumun zihniyetini benimseyip şiirlerinde yansıtmıştır. Lirizmin hakim olduğu şiirlerinde koçaklama tarzını kendine ait bir üslupla birleştirip kurguyu oluşturmuştur. Bu kurgu sonucu ezgili, tutkulu ve söylev tarzında şiirler üretmiştir.

Haberin Devamı

Şiirleri o kadar çok beğenildi ki dönemin önemli şairlerinden Cemal Süreya bile ona olan hayranlığını gizleyemeyerek zamanında kardeşiyle Ahmet Arif’i evlendirmek istemiştir. Ahmet Arif’ten olumlu cevap alan Cemal süreyya kız kardeşini ikna edebilmek adına “Evlen kız, evleneceğin adam Türkiye’nin en iyi şairi.” diyerek bir bakıma Ahmet Arif’i onurlandırmış olur. Sonraki süreçte ise Ahmet Arif’in giyecek temiz gömleği olmadığı için Ayten Süreya ile buluşacakları yere gelemediği ve bu yüzden evliliklerinin gerçekleşmediği rivayet edilir.

Hasretinden Prangalar Eskittim

Hasretinden Prangalar Eskittim şiir kitabı şairin hayattayken yayımlanan tek kitabıdır. 1968 yılında yayımlanan kitap şiir dünyasının en çok satan kitapları arasında yer almaktadır. Marksizm etkisiyle yazılan şiirlerin toplandığı kitapta Ahmet Arif’in hapishane günlerinde yazdığı ve son zamanlarda bestelenmiş şiirlerini de bulmak mümkündür.

Ahmet Arif’in bestelenen şiirleri

Fikret Kızılok- Haberin var mı

Fikret Kızılok- Vurulmuşum

Zülfü Livaneli- Kirvem

Cem Karaca- Otuz üç kurşun

Ahmet Kaya- Hasretinden prangalar eskittim

Büyük şairi özlemle anıyoruz.