22.09.2016 - 21:48 | Son Güncellenme:
DHA
Gazeteci-Yazar Ahmet Altan ve kardeşi Prof.Dr. Mehmet Altan, dün emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği Mehmet Altan hakkında tutuklama kararı verirken, Ahmet Altan'ı ise serbest bıraktı. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Can Tuncay, Ahmet Altan'ın serbest bırakılmasına itiraz etti. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği de savcılığın talebini kabul ederek, Ahmet Altan hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.
"İSTANBUL 10. SULH CEZA HAKİMLİĞİ'NİN SERBEST BIRAKILMA GEREKÇESİNİN HUKUKA UYARLI OLMADIĞI KANAATİNE VARILMIŞTIR"
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği kararında "Şüphelinin Taraf Gazetesinin genel yayın yönetmeni olduğu dönemde kamuoyunda 'Balyoz Darbe Planı' olarak bilinen davaya ilişkin belgelerin Taraf Gazetesi'nde yayınlanması nedeniyle hakkında 'Devletin güvenliğine ilişkin gizli belge bulundurmak' suçundan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldığı ve yargılamanın halen devam ettiği, şüpheli hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan açılan bir kamu davasının bulunmadığı, bu sebeple İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin serbest bırakılma gerekçesinin hukuka uyarlı olmadığı kanaatine varılmıştır" ifadelerine yer verdi.
"FETÖ/PDY MENSUPLARININ ORDUDA YÜKSELMELERİNE VE SİLAHLI KUVVETLERİ KONTROL ALTINA ALMALARINA İLİŞKİN SUÇLARA İŞTİRAK ETTİĞİ DEĞERLENDİRİLMİŞTİR"
Kararda şu ifadelere yer verildi: "Şüphelinin genel yayın yönetmeni olduğu Taraf Gazetesi'nin FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amaçlarını gerçekleştirmek, kamuoyu oluşturmak amacıyla yayın hayatına başladığı ve örgütün emir ve talimatları doğrultusunda haberlere yer verildiği, 'Balyoz Darbe Planı' haberlerinin de bu anlayış çerçevesinde manşete taşındığı, gazetenin yayın hayatında bulunduğu süre içerisinde kamuoyunun yakından takip ettiği Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk, Poyrazköy, Amirallere Suikast, Odatv, Karargah evleri ve benzeri davaları haberleştirdiği , kamuoyu oluşturarak yayın hayatını sürdürdüğü, şüphelinin de yayın yönetmeni olarak gazetenin yayın politikasını belirlediği, süren yargılamalar sonucunda milli ordunun tasviye edilerek FETÖ/PDY mensuplarının orduda yükselmelerine ve silahlı kuvvetleri kontrol altına almalarına ilişkin suçlara iştirak ettiği değerlendirilmiştir."
"ŞÜPHELİNİN ÖRGÜT HİYERARŞİSİ İÇERİSİNDE FAALİYET GÖSTERDİĞİ..."
Kararda şu ifadeler kullanıldı: "Silahlı Terör Örgütü FETÖ/PDY'nin yargı ayağının 7 Şubat 2012'de ve 17/25 Aralık sürecinde yapmış olduğu 'Hükümeti devirmeye teşebbüs' suçunun işlenmesinde de Taraf Gazetesi'nin aktif rol aldığı ve kamuoyu oluşturma çabası içerisinde olduğu değerlendirilmiştir. 22 Temmuz sürecinden sonra örgütün yayın organları gazete ve televizyonlarla Taraf Gazetesi'nin de birlikte hareket ederek haklarında soruşturma yürütülen şüpheliler ile ilgili de algı yönetimine başvurduğu tespit edilmiştir. Şüphelinin ayrıca örgütün yayın organları kapatıldıktan veya yayın orgalarının sahibi olduğu ticari şirketlere kayyum atandıktan sonra Can Erzincan isimli televizyonda FETÖ / PDY silahlı terör örgütünün emir ve talimatları doğrultusunda meşru hükümet ve seçilmiş Cumhurbaşkanı aleyhine programlar yaparak örgütün amaçları doğrultusunda kamuoyu oluşturmaya çalıştığı anlaşılmıştır. Nitekim Taraf Gazetesi'nin de askeri darbe girişiminden sonra çıkarılan KHK ile yayın hayatına son verildiği görülmüştür. 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ / PDY terör örgütünün silahlı kuvvetler bünyesindeki mensuplarının anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmelerinden önce şüphelinin, tutuklanan şüpheli Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak ile birlikte Can Erzincan isimli TV'de askeri darbeye zemin hazırlayacak ve kamuoyu oluşturacak şekilde program yaptıkları ve 14 Temmuz 2016 tarihli programda da askeri darbe teşebbüsünden haberdar oldukları kanaatine varılmıştır. Bu itibarla şüphelinin FETÖ / PDY silahlı terör örgütünün mensupları olan silahlı kuvvetler, yargı ve emniyet içerisindeki unsularıyla irtibatlı olduğu, fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek askeri darbe girişimi öncesinde ve askeri darbe girişimi sırasında yazılı ve görsel basın ve sosyal paylaşım sitelerinde darbe girişimine zemin hazırlamak amacıyla söylem ve paylaşımda bulunarak kamuoyu algısını şekillendirmek amacıyla açıklamalarda bulunduğu anlaşılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümerini ve Cumhurbaşkanı'nı tehdit etmenin ise basın ve ifade özgürlüğü ile ifade edilemeyeceği hususu ile şüpheli hakkında Taraf Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni olduğu dönemde içerisinde örgütün emir ve talimatları doğrultusunda yayın yapması ile ilgili açılan bir kamu davasının bulunmaması da dikkate alındığında şüphelinin örgüt hiyerarşisi içerisinde faaliyet gösterdiği kanati ile üzerine atılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve FETÖ / PDY Silahlı terör örgütüne üye olma suçlarını işlediği değerlendirilerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazının kabulüne karar verilmiştir."
YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI
Mahkeme bu gerekçelerle Ahmet Altan hakkında yakalama kararı çıkardı. Mahkeme kararında şüpheli Ahmet Altan'ın yakalandığında yakalanma anından itibaren 24 saat içinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hazır edilmesine de karar verdi.
TEKRAR GÖZALTINA ALINDI
Kararın ardından harekete geçen polis ekipleri, Ahmet Altan'ı gözaltına alarak Vatan Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.