GündemAğız kanseri belirtileri ve tedavisi

Ağız kanseri belirtileri ve tedavisi

30.04.2018 - 20:07 | Son Güncellenme:

Kanser her zaman için korkutucu ve üzücü bir teşhistir ancak her kanser türünde olduğu gibi ağız içi kanserinde de erken teşhis, tedavinin başarılı sonuç vermesi açısından önemlidir. Ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi, stres, artan tütün ve alkol kullanımıyla birlikte ağız kanserine yakalanma ihtimali de artmaktadır.

Ağız kanseri belirtileri ve tedavisi

Ağız kanseri risk grubuna kimler girer?

Haberin Devamı

Çok miktarda alkol alan ve sigara içen kişiler zaten kanserin her türlüsü için risk grubuna girerler. Bunların dışında eğer yanak çiğneme ve dudak ısırma gibi alışkanlıklarınız varsa, ağzınızda yaralar oluyor ve uzun süre geçmiyorsa, renk farklılıkları görüyor ve kanamalar yaşıyorsanız ağız kanseri konusunda risk grubundasınız demektir.

Ağız içi kanser belirtileri

Erken teşhis, tedavinin olumlu sonuç vermesi için önemlidir. Bu yüzden doktora gitmeseniz bile kendi kendinizi muayene etmeniz ve vücudunuzdaki değişiklikleri tespit etmeniz çok önemlidir. Ağız içi kanserinin belirtileri ise şunlardır:

  • Ağızdaki beyazımsı veya kırmızımsı izler
  • İyileşmeyen yaralar
  • Boğaz ve çene yaraları
  • Kulak ağrısı
  • Yutkunma ve çiğnemede zorluklar
  • Ağız içi kanamalar
  • Ağız içi topaklanan deri
  • Konuşma güçlüğü
  • Ağızda hissizlik
  • Gevşek ve oynak dişler

Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçını 2 haftadan fazla süre yaşıyorsanız, mutlaka aile hekiminize başvurmalısınız. Ayrıca düzenli olarak diş hekiminize kontrole gitmeniz de erken teşhis açısından çok önemlidir.

Haberin Devamı

Ağız içi kanser muayenesi ve teşhisi nasıl yapılır?

Şikâyetlerinizi ilettiğiniz diş hekiminiz, sizi bu alanda uzman olan bir diş hekimine yönlendirecektir. Yönlendirildiğiniz diş hekimi sizden laboratuarda incelenmesi için bir doku örneği alacak ve bazı fiziksel testler yapacaktır.

Eğer sonuç olumsuz olur ve laboratuar testleri sonucunda ağız kanseri teşhisi konulursa, ne kadar süredir var olduğunu anlamak için X-ray, CT taramaları, MRI, endoskopi ve PT taramaları gibi testler de yapılacaktır. Ne kadar süredir var olduğunu, vücudunuzun diğer bölümlerine sıçrayıp sıçramadığını anlamak için yapılan bu testler gözünüzü korkutmasın. Her biri hastalığın detaylı teşhisi ve tedavisi için yapılmaktadır.

Nasıl tedavi edilir?

Hastalığın ciddiyetine ve ne kadar yayılmış olduğuna göre tedavi yöntemleri değişmektedir.

Radyoterapi, X ışınları yardımıyla tümörün küçültüldüğü bir yöntemdir. Tiroit problemlerine ve ağız kuruluğuna yol açar; ancak bu yan etkiler ilaçla tedavi edilebilir.

Kemoterapi, genelde radyoterapi ile birlikte uygulanır. Hızlı büyüyen kanserli hücreleri ilaçlı tedaviyle yok etme amaçlı uygulanan bir tedavi yöntemidir; ancak kanserli hücreler dışındaki hücrelere de zarar verebilir. Bu yüzden kemoterapi tedavisi gören insanlarda saç dökülmesi, kusma gibi semptomlar görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Ameliyat, cerrahi bir müdahale ile kanserli hücrelerin alınmasını öngören bir tedavi yöntemidir.

Ağız kanseri bulaşıcı mıdır?

Ağız kanseri bulaşıcı değildir. Bu hastalığı bir grip gibi başkasından kapamazsınız. Ağız ve diş bakımınıza dikkat ederi kötü alışkanlıklardan uzak durursanız, hastalığa yakalanma riskiniz çok düşüktür.

Unutmayın ki…

Bizim yazdığımız her şey genel istatistikler üzerinedir. Ağız içi her kanama kanser belirtisi olmayabilir. Yaşadığınız semptomların bir hastalık belirtisi olabileceği konusunda bilgilenmeniz için yazılarımızı okumanız önemlidir ancak bu konuda size en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir.