GündemAf Örgütü’nden ‘Barışçıl protesto hakkı’ sergisi

Af Örgütü’nden ‘Barışçıl protesto hakkı’ sergisi

17.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilmesinin 74’üncü yıldönümü olan 10 Aralık İnsan Hakları Günü haftası kapsamında Ankara Mimarlar Derneği 1927’de düzenlediği resepsiyonla barışçıl protesto hakkını temel alan fotoğraf sergisini açtı.

Af Örgütü’nden ‘Barışçıl protesto hakkı’ sergisi

SEZER ÖNSAL Ankara - Bu yıl ana çalışma alanını “barışçıl protesto hakkı” olarak belirleyen örgütün sergisi Türkiye’nin önde gelen foto muhabirlerinin katkıları ile hazırlandı. Sergi, 15-19 Aralık tarihleri arasında 10:00- 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

Önemli çünkü...

UAÖ Türkiye Kampanya Koordinatörü Deniz Akdeniz Belovacıklı, etkinliği Milliyet’e değerlendirdi. İfade özgürlüğü ve protesto hakkını örgütün gelecek 3 yıl boyunca ana çalışma olarak belirlediğini söyleyen Belovacıklı, “Protesto hakkı, toplumlar açısından çok önemli bir yerde duruyor çünkü halkların hem dünyaya yönelik hem de yerel unsurlara yönelik taleplerini dile getirebileceği çok önemli bir alan. Çok kısa sürede çok güzel fotoğrafları bir araya getirdik. Uzun zamandır yaptığımız etkinliklerin dışında bir çalışma oldu. Bugün böyle bir iş gerçekleştirdiğimiz için çok heyecanlıyız” dedi. Protesto temasının seçilmesinin, dünya genelinde otoriterleşen devletlerin son yıllarda protesto hakkına şiddetle yaklaşması nedeniyle olduğunu vurgulayan UAÖ Eğitim Program Koordinatörü Mehmet Ali Yılmaz da şunları dedi:

Haberin Devamı

Af Örgütü’nden ‘Barışçıl protesto hakkı’ sergisi

Protesto bir hak

“İran, Rusya ve Amerika’da bu süreç böyle. Baskılanan, zorbalığa maruz kalan insanlar mevcut. Dolayısıyla biz bunu görünür kılmak için çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Devletlerin bu baskılama ve zorbalığına rağmen, insanlar dünyanın dört bir yanında protest tavırda etkin, bunu öne çıkarmaya gayret gösteriyoruz. Protestonun, hak değil de hukuk dışı bir uygulama gibi yansıtılmasına karşı aslında bunun bir hak olduğunu hatırlatmaya çalışan bir sergi. Çünkü, protesto gerçekten insan hakları sorunu yaşayanların, bunun bir şekilde dile getirilmesi, telafi edilmesini talep etmesi yönünde, anayasal bir hak. Pek çok kesimin, bir şekilde kendilerini ifade ettiklerini göstermeye çalıştık.”

 

Yazarlar