GündemAdriyatik’teki Türk üssü

Adriyatik’teki Türk üssü

17.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yurtdışındaki tek askeri üssü olan Arnavutluk’un Vlore kentindeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üssü kapılarını ilk kez Milliyet’e açtı. 1997’de kurulan askeri üs, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için büyük rol oynuyor

Adriyatik’teki Türk üssü

Arnavutluk’ta 1997’de meydana gelen iç savaş ve karışıklık sonrasında tahrip olan tesislerin yeniden kurulması için Vlore kentindeki Paşalimanı Deniz Üssü’ne yerleşen Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetlerini aralıksız sürdürüyor.
Ülkemizin yurtdışındaki tek askeri üssü olan Paşalimanı Askeri Üssü, 19 yıl aradan sonra kapılarını ilk kez Milliyet’e açtı. Aynı zamanda Arnavutluk Donanması’nın da bulunduğu Paşalimanı’nda 20 dönüm arazide kurulu olan üssümüzde sürekli olarak 24 asker bulunuyor.

24 saat görev yapıyorlar
6 aylık zaman dilimlerimde görev yapan Deniz Kuvvetleri temsilcileri, askeri bilgi ve tecrübelerini Arnavut askerlerle paylaşırken iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için de yoğun çaba sarf ediyor. İç savaşta yıkılan askeri tersanenin yeniden yapımında çalışan askerler de Türk üssündeki doktora muayene oluyor. Adriyatik Denizi’nin başlangıcında yer alan üste 4 subay, 5 astsubay, 1 uzman çavuş ve 14 askerin 24 saat görev yapıyor.

‘Temsil etmek büyük gurur’
Kafile başkanı ve komutanı Deniz Yarbay Kemal Kemer, “1997’de Deniz Harp Okulu’nun yeniden yapımını sağlayan Türk Deniz Kuvvetleri varlığını sürdürüyor. Bulunma sebebimiz askeri tersaneye yardım etmek. Arnavutluk’a NATO standartlarında danışmanlık veriyoruz.

Tersanenin yapılması için uzmanlarımız Arnavut yetkililere yardım ediyor. Askeri yetkililerle görüşerek iki ülke ilişkilerine katkı sağlıyoruz. Denizaltılarda görev yaptıktan sonra ülkemizden 1400 kilometre uzakta bayrağımızı temsil etmenin gururunu yaşıyorum. Arnavutluk yeniden doğmaya çalışıyor. İhtiyaç duydukları anda yanlarında olmamız Türkiye’nin büyüklüğünü kanıtlıyor. Yurtdışında iki ülkenin bayrağının dalgalandığı tek yer burası. Evden uzakta olsak da Türk bayrağını temsil etmek büyük gurur” dedi.

‘Atatürk bize de ışık tutan çok önemli bir lider’
Osmanlı İmparatorluğu’na 1479’da katılan Anavutluk’un Vlore kenti Avlonya olarak biliniyor. Paşa Limanı ismi ise Osmanlı paşalarından kaynaklanıyor. 1992’de iki ülkenin ilişkileri, 1997’deki bankerler krizi ile yardıma dönüştü. Halkın binaları yağmalaması ve iç karışıklık nedeniyle Türkiye ile birlikte Yunanistan ve İtalya askeri yardım gönderdi. Kısa süre içinde sadece Türkiye’nin askeri kalırken, 2001 yılında ise üssümüz tam olarak hizmete girdi. Önceleri Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 250 askerin bulunduğu üste halen 24 asker görev yapıyor. Kentteki 18 derslikli, 600 öğrencinin eğitim gördüğü Mustafa Qemal Atatürk Lisesi ise Atatürk’e duyulan saygı ve sevgi nedeniyle 1964’te inşa edilmiş. 2015’te TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) tarafından yenilenen okulun müdürü Sokol Gyıkaj, “Burada eğitim gören çocuklar Atatürk’ün cesareti ve vatan sevgisini örnek alsın istiyoruz. Çünkü Atatürk bizim toplumumuza da ışık tutacak kadar çok önemli bir lider” dedi.

Haberin Devamı

‘Bayrağımızı temsil etmenin mutluluğu’
Arnavut askerlerin lojistik ve ikmal danışmanı Deniz Binbaşı Kemal Erdinç, “İhtiyaç duydukları anda onların yanındayız. Burada bize büyük saygı gösteriyorlar. Biz de Türk askerinin yıllardır gösterdiği ilgiyi hiç eksiltmiyoruz. Ülkemizi ve bayrağımızı temsil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

‘Temsil etme şansı’
Astsubay Sezgin Taşkıran, “Görevimiz sadece kendi üssümüzle sınırlı değil. Arnavut tersanesinin bakımına da yardım ediyoruz. 2 kızım var. 6 aydır görmediğim kızım İrem’i çok merak ediyorum ama Türk bayrağının altında görev yapmaya değiyor.

Amfibi Birliği’nden gelen Deniz Er Bayram Topçuoğlu ise, “Vatan görevini yaparken ülkemi temsil etme şansına eriştiğim için çok mutluyum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Adriyatik’teki Türk üssü