GündemAdnan Oktar’a tutuklama talebi

Adnan Oktar’a tutuklama talebi

19.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

11 Temmuz’da gözaltına alınan Adnan Oktar ve 58 şüpheli tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Yapıya üye bazı isimlerin ‘itirafçı’ olduğu, 200 şikayetçi ve çok sayıda gizli tanık bulunduğu öğrenildi

Adnan Oktar’a tutuklama talebi

İstanbul polisince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 187 şüpheliden 92’si dün savcılığa sevk edildi. Aralarında örgüt lideri olduğu öne sürülen Adnan Oktar ve Oktar Babuna’nın da bulunduğu 59 şüpheli, savcılıktan tutuklanmaları talebiyle mahkemeye gönderildi. Soruşturmada yapıya üye bazı isimlerin itirafçı olduğu ve 200’e yakın şikayetçinin yanı sıra çok sayıda gizli tanık bulunduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Adnan Oktar yapılanmasına yönelik 11 Temmuz günü operasyon başlatmış ve üç gün süren operasyonda haklarında savcılıkça gözaltı kararı verilen 235 kişiden 190’ı yakalanıp gözaltına alınmıştı.

Hakkında 31 suçlama

Yapının elebaşı olarak Adnan Oktar ile yardımcıları Didem Ürer ve Oktar Babuna’nın da aralarında bulunduğu gözaltına alınan 190 şüpheli arasında bulunan 20 kişinin gözaltı listesinde olmadığı, baskın yapılan evlerde şüphe üzerine gözaltına alındıkları öğrenildi.

Gözaltına alınan şüphelilerden üçü Emniyet’ten serbest bırakılırken, işlemleri tamamlanan Adnan Oktar’ın da aralarında bulunduğu 187 kişinin adliyeye sevk edilmesine sabah saatlerinde başlandı. Terör ve Organize Suçlar Bürosu’nda çalışan 40 savcının görevlendirildiği soruşturmada, şüphelilere isnat edilen ana suçlar arasında “silahlı suç örgütü kurmak”, “örgüte üye olmak”, “çocukların cinsel istismarı”, “kişinin hürriyetinden yoksun bırakılması” ve “cinsel saldırı”nın bulunduğu 31 suçlama yer aldığı ifade edildi. Soruşturma dosyasında, 20’yi aşkın çocuğun mağdur sıfatıyla ifadesinin de yer aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Adnan Oktar’a tutuklama talebi

Eski müridin eski eşi

Operasyon kapsamında bir dönem Adnan Oktar’ın yanında yer alan ve son operasyonun ardından şikayetçi olan Fırat Develioğlu’nun eski eşi Zeynep Yalçın’ın da gözaltına alındığı belirtildi. Eski Sarıyer Belediye Başkanı İhsan Yalçın’ın kızı olduğu öğrenilen Zeynep Yalçın da adliyeye gönderildi.

Aralarında beş kamu görevlisi, yedi avukatın da bulunduğu yapıya yönelik hazırlanan polis fezlekesinin 2 bin sayfaya yaklaştığı öğrenildi. Çok sayıda gizli tanık bulunduğu öğrenilen yapıyla ilgili olarak beş örgüt üyesinin itirafçı olduğu belirtildi. Örgütle ilgili Hollanda, Katar, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Avusturya ve Türkiye genelinde şikayetçi sayısının 200’e yaklaştığı ve her şikayetçinin verdiği bilgilerle itirafçılar ve gizli tanıkların verdiği bilgilerin büyük bir kısmının örtüştüğü öğrenildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin önceki gün ifadesini aldığı Adnan Oktar’ın suçlamaları reddettiği, kendilerini dini bir grup olarak tanımladığı, akıl sağlığının yerinde olup olmadığı sorusuna ise “Yerinde” cevabı verdiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Oktar, sivil araçla adliyeye götürüldü

Adnan Oktar ve Oktar Babuna’nın da aralarında bulunduğu 13’ü erkek, 23’ü kadın toplam 36 şüpheli, dün sabah saatlerinde Vatan Caddesi’ndeki emniyet binasının yanındaki Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi 29 Mayıs Ek Hizmet Binası’nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra araçlara bindirildi. Adnan Oktar, sivil araçla, diğer şüpheliler de Çevik Kuvvet’e ait bir araçla Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na götürüldü.

Adnan Oktar’a tutuklama talebi

‘FETÖ ile benzer bir yapılanma’

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde şüphelilere Adnan Oktar grubuyla FETÖ/PDY terör örgütü arasındaki bağ da soruldu. Polislerin soruyu şöyle sorduğu belirtildi: “ABD’de Halkbank çalışanı Hakan Atilla’ya yönelik kumpasın arkasındaki İsrail Düşünce Kuruluşu’nun uzmanlarından Dr. Jonathan Schanzer ve Mark Dubowitz’in 17/25 Aralık darbe teşebbüsleri öncesi Türkiye’de Adnan Oktar suç örgütü tarafından ağırlanmaları ve bu kişilerin Hakan Atilla davasında bilirkişi olmalarıyla, FETÖ/PDY terör örgütünün kumpas davasının hakimi Richard Berman’ı Türkiye’de ağırlamasının benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu kişilerin Türkiye’de misafir edilme amacını açıklayınız.” Zanlılardan Duygu Altınok’un “Dr. Schanzer’i Türkiye’ye Adnan Oktar grubundan bir süre önce uzaklaşan Ceylan Özgül getirdi” dediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

‘17/25’ten sonra övdü’

Polisin sorduğu ikinci soru ise şuydu: “Yaptığı açıklamalarda elebaşı Fettullah Gülen’in kendisini sevdiğini söyleyen Oktar’ın 17/25 Aralık sonrasında Gülen’i övdüğü görülüyor. FETÖ/PDY terör örgütünden ortak faaliyet yürüttüğünüz kişilerle ilgili ifade veriniz.” DHA

Yazarlar