25.04.2018 - 14:48 | Son Güncellenme:
6 haftalık gebelik
6 haftalık gebelikte; hamileliğin ikinci ayına girilmiş olsa da bebek şu an tam olarak dört haftalıktır. Hamilelik döneminde bebek gelişimi anneyi iki hafta geriden takip eder. Bu dönemin en belirgin özelliği hormonlardır. Hormonlarda büyük ölçüde değişimler olduğu için vücut buna uyum sağlamaya çalışacaktır. Yoğun halsizlik dönemine girilir.
6 haftalık gebelikte annede oluşan değişimler nelerdir?
En belirgin değişim, mide bulantısı ve midede yanmadır. Ufak ufak da olsa kilo alımları başlar. Akıntı gibi şikayetler yoğun olacaktır. Ayrıca göğüslerde şişkinlik, kabızlık ve hazımsızlık da annenin başlıca şikayetleri arasında yer alacaktır. 6 haftalık gebelikte, kese oluşumuna bağlı olarak kanamalar meydana gelebilir. Bu oldukça sık rastlanan bir durumdur. Anne adayları panik olmamalıdır. Ama mutlaka doktora görünmelidir. Bu dönemde meydana gelen farklı kanamalar da olabilir.
6 haftalık gebelikte bebeğin gelişimi ne yöndedir?
Bebek, bu dönemde yaklaşık olarak 4-6 mm boyutlarındadır. Ağırlığı ise ortalama 3-4 gr kadardır. Daha yeni yeni oluşmaya başlamıştır. Bu dönemde bebeğin özellikle yüz hatları oluşmaya başlar. Ancak bunun ultrasonda görülmesi için biraz daha zaman gerekir. 6 haftalık gebelikte kalp atışları tam olarak duyulmaz. Ancak kimi bebekler kendini erken belli eder. Yine de kalp atışları için ideal hafta sekizinci haftadır. Bebeğin omurgası da yavaş yavaş oluşmaya başlar. Ayrıca çenesi de şekil almaya başlayacaktır. Bu haftada bebeğin beyni hızla gelişmektedir. Bağırsaklar gelişmiştir. Ciğerler ise gelişim aşamasına geçmiştir.
6 haftalık gebelikte beslenme önerileri
Hamileliğin her aşamasında olduğu gibi bu dönemde de doktorunuzun size özel verdiği tavsiyelere uymalısınız. 6 haftalık gebelikte, folik asit alımı önerilir. Bunu gıdalardan da alabilirsiniz. Ancak doktorlar ek olarak ilaç verebilir. Çok ağır şeyler tüketilmemelidir. Yağlı ve asitli gıdalardan uzak durulması gerekir. Süt bu dönemde sıkça tüketilmesi gereken bir gıdadır. Ayrıca ceviz ve fındık tüketimi de bebeğin beynine oldukça faydalıdır. Bol vitaminli gıdalar tüketilmesi önerilir.