28.04.2018 - 14:15 | Son Güncellenme:
Fiji’ye Genel Bakış
Fiji, Pasifik Okyanusu’nun güneyinde bulunan ve gizemli adalara ev sahipliği yapan bir turizm ülkesidir. Okyanusa kıyısı olması ve yüzlerce ada ve adacıktan oluşması nedeniye zengin bir denizaltı habitatına sahip bir ülkedir. Ülke, yaklaşık 100 boyunca İngiliz kolonisi olarak kalmış, 1970 yılında ise bağımsızlığını ilan etmiş ve bir süre Monarşi ile yönetilmiştir. Ülkede İngilizce, Fijice ve Fiji-Hindi dilleri konuşulmaktadır. Para olarak Fiji Doları kullanlır ve 1 FJD, 1.85 Türk Lirası’na eşittir. Turizm ve şeker kamışı ihracatı başta olmak üzere ormanların zenginliği ve balıkların çeşitliği de önemli geçim kaynakları arasındadır. Fiji halkı turuistlere alçakgönüllü bir tavırla yaklaşıp oldukça saygılı davranırlar annak aynı şekilde turistlerin de onlara karşı kibar olmalarını isterler. Fiji’de pazarlara gidip el yapımı kâseler, sandaletler, silahlar ve taptaze tropikal meyveler alıp halkın yaşantısına daha yakından bakabilirsiniz.
Festivaller Fiji halkı için çok şey ifade etmektedir. Eğlenceyi çok seven halk, her yıl temmuz ayında düzenlenen Bula Festivali, ekim ayında Hindistan kültürüne özgü Diwali Festivali ve üç gün süren Uluslar arası Caz ve Blues Festivalleri sayesinde turistlerin oldukça keyifli vakitler geçirmesini sağlamaktadır.
Fiji’de Yemek kültürü
Temeli deniz mahsullerine dayanan Fiji mutfağı balık, pirinç, ekmekağacı meyvesi ve hindistan cevizi ağırlıklı yemeklerden oluşmaktadır. Ülkede mutlaka denemeniz gereken yerel tatlar arasında Cassava, Kokoda, Paulsami, Vutu, ananaslı Bake ve tatlı patates gibi değişik lezzetler sayılabilir.
Patatese benzeyen Cassava’yı her öğünde görmek mümkün. Diğer Cassava benzeri sebze ise Taro’dur. Türkçesi gölevez olan bu sebze sade yendiğinde dili uyuşturturduğundan genellikle hindistan Cevizi ve Cassava yaprağı ile birlikte yiyip yemeğin uyuşturucu etkisini gidermeye çalışıyorlar. Aynı patates gibi kızartılarak cips veya püre hâline getirilerek de yenebilmektedir. Bir yosun ürünü olan Nama, yemeklere eklenen veya yemek yanlarında tuz ve karabiberle servis edilen garnitürlerden biridir. Ülkenin en sevilen yemeklerinden olan Kokoda’nın içerisinde ince doğramış balık etleri bulunmaktadır. Ülkenin gelir kaynaklarından en önemlisi olan şeker kamışı ise çocuklara şekerleme niyetine verilen bir bitkidir.
Hindistan Cevizi de en önemli besinlerden biri olmakla birlikte ekmekten balığa tat vermek için hem suyunu hem de etli kısmını kullanarak her türlü kullanımı mevcuttur. Özellikle kabuklarından bardak, kepçe gibi araçlar yapıp yağını da kullanmayı ihmal etmiyorlar. Meyvenin yağıyla da bölgede bolca bulunan sivrisineklerden korunmaya çalışıyorlar.