GündemAcı gerçek: Utanç şiddetin önüne geçti

Acı gerçek: Utanç şiddetin önüne geçti

11.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Harran Üniversitesi için hazırlanan bir yüksek lisans tezi, erkek şiddetine uğrayan kadınların, utandıkları için bunu sakladıklarını ortaya koydu.

Acı gerçek: Utanç şiddetin önüne geçti

NAMIK DURUKAN Ankara  - Şanlıurfa’daki Harran Üniversitesi’nde kabul edilen bir yüksek lisans tezi, erkek şiddetinin farklı bir boyutuna ışık tuttu.

Haberin Devamı

Ülke genelinde kadınların yüzde 35 ila yüzde 45’inin aile içi şiddete maruz kaldığının aktarıldığı tezde, Hilvan ilçesinde “suçlanma ve ayıplanma” nedeniyle kadınların yetkili kurumlara başvurmaya çekindiği belirtildi.

Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Ana Bilim Dalı tarafından kabul edilen Zülfikar Fatih Eryaman’ın yüksek lisans tezinde, Türkiye’de evlenmiş kadınların yüzde 36’sının hayatlarının herhangi bir döneminde en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığı aktarıldı. 

YÜZDE 95'İ AİLE İÇİ

Araştırmada, kadın cinayetlerine ilişkin hazırlanan bir raporda faillerin yüzde 96.2’sinin erkekler olduğu, öldürülen kadınların yüzde 63.5’inin eş/duygusal partner, yüzde 32’sinin ise akrabaları tarafından öldürüldüğünün görüldüğü belirtildi. “Araştırma sonuçları kadınların yüzde 95.5’inin aile içi şiddet sonucu öldürüldüğünü ortaya koymuştur” tespitine yer verildi. 

Haberin Devamı

Araştırmada Hilvan ilçesi ile ilgili ilginç sonuçlara da yer verildi. Hilvan’da şiddet olaylarının yaygınlık oranının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunun tespit edildiğinin belirtildiği tezde, 18-55 yaş arası 250 kadın ile anket çalışması gerçekleştirilerek şu tespitlere yer verildi: 

“Araştırmaya katılan kadınların yüzde 31.2’si aile içi şiddete maruz kalırken, sadece yüzde 3.9’unun olayı resmi kurum ve kuruluşlara bildirmesi, Hilvan’daki şiddetin ve resmi verilerinin neden Türkiye’deki ortalama olay sayısına göre daha az gösterildiğini gösteriyor. Bu çalışmada da şiddet mağdurlarının eğitim ve ekonomik düzeylerinin düşük olması, Hilvan’ın sosyo-kültürel yapısı, suçlanma ve ayıplanma korkusu ve kendileriyle ilgili farkındalık eksikliği nedeniyle olayları polise bildirmedikleri gibi resmi kurum ve kuruluşlardan yardım istemedikleri tespit edilmiştir.”