GündemAB'den 5 yıl sonra kritik davet: Türkiye'den vazgeçilmez!

AB'den 5 yıl sonra kritik davet: Türkiye'den vazgeçilmez!

23.08.2024 - 06:45 | Son Güncellenme:

Türkiye, beş yıllık bir aranın ardından Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’na (Gymnich) davet edildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 29 Ağustos’ta Brüksel’de gerçekleştirilecek toplantıya katılması bekleniyor.

ABden 5 yıl sonra kritik davet: Türkiyeden vazgeçilmez

ASENA YATAĞAN Ankara - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, davetin Ankara’da olumlu karşılandığını ve AB’nin bir “diyalog arayışı” olarak değerlendirildiğini vurguladı. Keçeli, “Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz. Bu davet, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işarettir” dedi. Söz konusu olumlu yaklaşımın Gymnich toplantıları ile sınırlı kalmaması gerektiğine işaret eden Keçeli, Türkiye’nin katılım sürecinin canlandırılması başta olmak üzere, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin müzakerelere ivedilikle başlanması ve yakın işbirliği gerektiren alanlarda yüksek düzeyli diyalogların işlevsel hale getirilmesi gerekliliğine dikkati çekti. 

Haberin Devamı

‘MACARİSTAN’IN ROLÜ’ 

Milliyet Gazetesi yazarı ve NTV Brüksel Büro Şefi Güldener Sonumut ise davete ilişkin Milliyet’e şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu davet, AB’yi de etkileyecek olan krizlerde Türkiye’nin önemini gösteriyor. Gazze, Afrika, Libya, Doğu Akdeniz, bu konuları birinci elden görüşme ihtiyacı hasıl oldu AB’nin. Bu açıdan da Türkiye’nin yine vazgeçilmez olduğunu gösterdi. Bu biraz da AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Macaristan’ın da bir girişimi. Bunu hem Türkiye’nin adaylığı açısından hem komşu ülke sıfatıyla hem de dönem başkanının olumlu bir inisiyatifi olarak değerlendirmek lazım.” 

GÜNDEM BAŞLIKLARI 

Sonumut, toplantıda gündeme gelecek konulara ilişkin de şunları söyledi: “BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi görev süresinin uzatılması  meselesinin gündeme gelmesi bekleniyor. Azerbaycan konusu keza öyle. 1 Kasım’da AB kurumlarına yeni isimler atanacak. Türkiye’nin beklentilerini dile getirilmesi için fırsat. AB Türkiye’yi sadece komşu ülke olarak değil aday ülke sıfatıyla davet etmiş oluyor ki bu önemli. Çünkü beş yıl aranın ardından Türkiye’nin adaylığını bir kez daha gündeme getirmesi anlamına geliyor. Ayrıca Ankara vize ve mülteci meselesini gündeme getirecek.” 

Haberin Devamı

VİZE RET ORANLARI %50’LERE YAKLAŞTI

AB’nin daveti, en çok 2023 yılından bu yana katlanarak büyüyen vize reddi sorunu açısından umutların yeşermesini sağladı. Türkiye’den yapılan Şengen vizesi başvurularında “ret” oranları 2023 başından bu yana yükselişte. 2024 yılına ilişkin resmi veriler henüz açıklanmış değil, ancak turizm sektörü yetkililerine göre 2023’te yüzde 16.1 olan ret oranları, yüzde 50’lere yaklaşmış durumda. Şengen bölgesindeki AB ülkelerinin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinin çoğundan, bu yıl vize randevusu almak bile neredeyse imkansız hale geldi.