GündemABD ve İngiltere'den Güney Kıbrıs'a asker! MSB kaynaklarından son dakika açıklaması: Yakından takip ediyoruz

ABD ve İngiltere'den Güney Kıbrıs'a asker! MSB kaynaklarından son dakika açıklaması: Yakından takip ediyoruz

22.08.2024 - 12:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı son 1 haftada 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirildi. Öte yandan bakanlık kaynaklarından ABD ve İngiltere’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne asker konuşlandırmasıyla ilgili de açıklama yapıldı.

ABD ve İngiltereden Güney Kıbrısa asker MSB kaynaklarından son dakika açıklaması: Yakından takip ediyoruz

AYDIN HASAN / ANKARA - MSB'den şu açıklamalar yapıldı; Değerli Basın Mensupları, Millî Savunma Bakanlığı Basın Bilgilendirme Toplantısı’na hoş geldiniz.

Haberin Devamı

Şanlı tarihimizde “Zaferler Ayı” olarak bilinen ve müstesna başarıların kazanıldığı bu ayda Malazgirt Zaferi’nin 953’üncü, harp tarihinin en uzun meydan muharebesi olan savunmadan taarruza geçişimizin sembolü Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103’üncü, Büyük Taarruz’un 102’nci yıl dönümünü şimdiden kutluyor, bu büyük zaferlerle milletimize Anadolu’nun kapılarını açan başta Sultan Alparslan ve ülkemizin kurucusu Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; şanlı ecdadımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

TERÖRLE MÜCADELE HAREKÂTI

Sahanın gerektirdiği, alışılmadık ve öngörülemez düzeyde özgün, terör örgütünün sezemeyeceği ve tepki veremeyeceği bir tempo ile kesintisiz şekilde sürdürülen operasyonlarımız neticesinde;

Haberin Devamı

- Son bir haftada 38 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.
- Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar 868’i Irak’ın, 895’i Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 1.763 olmuştur.

Ayrıca, 3 Ağustos’ta Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde yaralanan ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisine devam edilirken 20 Ağustos’ta şehit olan kahraman silah arkadaşımız Piyade Uzman Çavuş Muhammed Emin Önk’e bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.

HUDUT GÜVENLİĞİ

Yoğun, etkin ve dinamik tedbirlerle çok yönlü güvenliğin sağlandığı hudutlarımızda;
Son bir hafta içerisinde, 8’i terör örgütü mensubu olmak üzere 337 şahıs yakalanmış, 01 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 8.673 olmuştur.

- Son bir haftada engellenen 1.381 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 70.712’ye ulaşmıştır.

SORU-CEVAP

AKSAZ TERSANESİ KOMUTANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN TÖREN

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, 24 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilmesi beklenen Aksaz Tersane Komutanlığı’ndaki törenin detaylarına ilişkin sorulara şu yanıtı verdi:

“24 Ağustos 2024 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni gerçekleşecektir. Açılış töreninin ardından;

Haberin Devamı

- PİRİREİS Denizaltısı hizmete girecek,
- HIZIRREİS Denizaltısı Bayrak Çekme ve Seyir Deneyimlerine başlayacak,
- MURATREİS Denizaltısı Havuz Donatım Faaliyetlerine başlayacak,
- YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3000 Tonluk Denizaltı Havuzu hizmete girecektir.”

IRAK İLE İMZALANAN MUTABAKAT ZAPTI

Bakanlık kaynakları, Irak ile imzalanan mutabakat zaptının sahada ne gibi yansımaları olacağına dair sorulara şu yanıtı verdi:

Öncelikle bazı basın yayın organlarında yer alan anlaşma metni gerçek değildir. İmzalanan metinden farklıdır.

İmzalanan “Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı” ile taraflar arasında;

Askeri ve kolluk güçleri eğitimi, terör örgütlerine karşı mücadele, ortak sınır güvenliği, düzensiz göç ve ortak sınırdan sızmalara karşı mücadele, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, istihbarat bilgi alışverişi, askeri savunma alanında işbirliğini kapsamaktadır.

Haberin Devamı

Ayrıca Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi (Ortak Merkez) Bağdat’ta kurulacaktır. Türkiye ve Irak tarafından görevlendirilecek General seviyesindeki birer komutan tarafından ortak olarak yönetilecektir. Ortak Merkezde sadece askeri personel değil, sivil personel de görev yapacaktır. Görev alacak personel sayısı ve niteliği ile çalışma usulleri yapılacak teknik görüşmelerin neticesinde belirlenecektir.

Diğer yandan, Irak ordusuna bağlı Başika Üssü’nde Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacaktır. Taraflarca ortaklaşa yönetilen Merkez, eğitim, bilgi ve tecrübe paylaşımı alanında faaliyet yürütülecektir. Sonuç olarak imzalanan mutabakat zaptıyla; terör örgütleri veya yasaklı örgütlerin iki ülkenin egemenliğine, güvenliğine ve bölgesel güvenliğe oluşturduğu tehditlerin bertaraf edilmesi ana hedeftir.

ABD VE İNGİLTERE’NİN GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ’NE ASKER KONUŞLANDIRMASI

Bakanlık kaynakları, İsrail ve İran arasındaki gerginliğin ardından ABD ve İngiltere’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne asker konuşlandırmasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliğini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine dair sorular üzerine şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kıbrıs adasında son dönemde artan hareketlilik ve GKRY’nin devam eden faaliyetleri titizlikle takip edilmekte, KKTC’nin güvenliğine yönelebilecek her türlü tehdide karşı gerekli tedbirler alınmaktadır. Kim ne yığınak yaparsa yapsın, biz her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Şuan için KKTC’nin güvenliği açısından bir sıkıntı, olumsuz bir durum söz konusu değildir.”