Gündem6 kent yanıyor!

6 kent yanıyor!

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sıcak hava ve ihmal sonucu Türkiye’nin dört bir yanında çıkan orman yangınları devam ediyor. Bakan Yumaklı yurt genelindeki 75 yangından 70’inin kontrol altına alındığını söyledi. İzmir, Manisa, Bolu, Aydın, Karabük ve Uşak’ta devam eden yangınlara ise havadan ve karadan müdahale sürüyor...

6 kent yanıyor

İzmir Karşıyaka, Bayraklı, Tire ve Bayındır ilçelerinde 15 Ağustos akşamı çıkan ve geniş bir alana yayılan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Karşıyaka’da Yamanlar Dağı’ndaki yangın rüzgarın etkisiyle Bayraklı ile Çiğli’deki ormanlık alanlara da yayıldı. Yangına 4 uçak, 14 helikopter, 70 kara aracı ve 445 personel ile müdahale edildi. Üç mahalledeki 17 ev yanarken, 105 ev ise boşaltıldı. 44 iş yeri ile bir hayvan barınağı da tahliye edildi. Dün sabah günün ağırmasıyla havadan müdahaleler yeniden başladı. İzmir’in Menemen ilçesinde dün akşam üzeri çıkan yangın da kısa sürede yayıldı. Çeşme Ildır’da dün akşam başlayan yangın da Gerence Körfezi’ne kadar ulaştı.

Haberin Devamı

‘Ailem kül olacaktı’

Bayraklı ilçesindeki yangında evleri yanan ailesini yangından kurtaran ağabey Ümit Çetin, “Arka tarafta kızıl duman oluştuğunu görünce ateşin geldiğini hissettim. Oradan buraya koşana kadar kuru otlar, paletler, kütükler tutuşmaya başladı. Ailemi evden çıkarmaya çalışırken, alevler evi teslim aldı. 10 saniye daha geç kalsaydım gelinim ve kız kardeşim tamimiyle kül oluyorlardı” dedi.

23 kentten ekipler

Bolu Göynük ilçesinde geçen perşembe günü çıkan ve giderek büyüyen orman yangınına, 23 kentten gelen ekipler müdahale ediyor. Yangında Yeniköy, Çaylak, Bekirfakılar ve Umurlar köylerinde 130 hanede yaşayan 490 vatandaş tedbir amaçlı tahliye edilirken, çalışmalar bin 213 personelin katılımıyla aralıksız sürüyor. 

Haberin Devamı

Muğla’ya ulaştı

Aydın Bozdoğan’da önceki gün saat 17.00 sıralarında çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. İlçedeki 3 mahalleden 200 kişinin tahliye edilerek, yurtlara yerleştirildiği öğrenildi. Yedi uçak, sekiz helikopter, 32 arazöz, 11 su tankeri, beş dozer ve 303 personelle müdahale edilen yangın dün akşam üzeri hızını artırarak Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesi sınırına ulaştı. Alevlerin ilerlememesi için dozerler ve iş makineleri ile çalışmalar sürerken, itfaiye ekipleri hazırda bekletiliyor. Didim’de önceki gün çıkan yangın dün kontrol altına alındı.

Ovacık alevlere teslim

Karabük Ovacık ve Safranbolu ilçelerinde önceki gün, saat 15.00 sıralarında orman yangınları çıktı. Ovacık’taki yangınlara 74 araç ve 237 personelle müdahale edilirken, iki yangın söndürme helikopteri de çalışmalara destek verdi. Safranbolu ilçesine bağlı Ovacuma ve Ulu Yayla Mağarası mevkiindeki yangın yedi saatte kontrol altına alınırken, üç köy evinin zarar gördüğü yangında iki büyükbaş hayvan öldü.

18 saat sonra söndürüldü

Muğla Milas ilçesinde önceki gün akşam saatlerinde başlayan yangına, helikopterle havadan, 63 araç, 30 iş makinesi, 260 personelle karadan müdahale edildi. Gönüllülerinde destek verdiği yangın 18 saat sonra kontrol altına alınırken Vali İdris Akbıyık, “Orman kahramanlarımız, yeşil vatanımız için gece-gündüz demeden terlerinin son damlasına kadar mücadele ediyor” dedi.​

Haberin Devamı

Uşak Eşme’de dün saat 13.19’da başlayan yangına 3 helikopter, 14 arazöz, 79 personel ile müdahale ediliyor.

6 kent yanıyor

Gördes yangını 5. gününde

Manisa Gördes ilçesinde 14 Ağustos saat 14.30 sıralarında çıkan ve 5 gündür devam eden yangın, dün Salihli ve Gölmarmara ilçesine ulaştı. İlçenin üç farklı mahallesinde devam eden yangınlara, 11 hava aracı, 83 söndürme ekibi, 36 su tankeri, 18 iş makinesi, sağlık, jandarma ve trafik ekipleriyle birlikte toplam 361 personel ile müdahale edildi. Tedbir amaçlı 20 hanelik Karayakup ve 57 hanelik Yeniköy Mahallesi tahliye edilirken, 40 kişinin yaşadığı Karayakup Mahallesi’ndeki cami dahil tüm evler, yanarak kullanılamaz hale geldi. 

6 kent yanıyor

Kibrit bile çakmayın

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’de Yamanlar Seyirtepe’de ülke genelindeki orman yangınlarına ilişkin bilgi verdi. İzmir Yamanlar bölgesindeki yangınla ilgili şehri tedirgin edecek bir durum olmadığını söyleyen Yumaklı, “ Komple etkilenen alan yaklaşık 1600 hektar civarında” dedi.

Haberin Devamı

Orman yangınlarıyla ilgili hassas olunması gerektiğini söyleyen Yumaklı, “Önümüzdeki pazar gününe kadar hepimizin dikkatli olması gereken bir periyottayız, burada çok düşük nem, yüksek sıcaklık ve şiddetli rüzgar adeta yanmak için sebep arayan ortamlar oluşturuyor. Eylül’ün 15’ine kadar bizim alarm durumumuz devam ediyo” dedi.

6 kent yanıyor

69 kişi etkilendi

Aydın Bozdoğan’da 10’u personel toplam 69 kişinin dumandan etkilendiğini belirten Yumaklı, “Bütün vatandaşlarımıza özellikle açık alanlarda bir kibrit bile çakmamalarını, araçlarının pencerelerinden izmarit atmamalarını, piknik ateşi yakmamalarını özellikle rica ediyorum” diye konuştu. Ardından Aydın’a geçen Yumaklı, gün içerisinde 3 yeni yangın daha olduğunu bildirerek, “Bir tanesi İzmir Menderes’te baraj yanında. Hemen orada da 6 uçak, 4 helikopter, 22 kara aracı ve 160 personel müdahale etti. İkinci yangın Uşak Eşme’de başladı. Yangın saat 13.19’da başladı, 13.30’da ilk müdahale yapıldı. Burada 3 helikopter, 14 arazöz, 79 personel görevlendirildi. Üçüncü yangın ise buraya gelirken İzmir Karaburun’da meydana geldi. Sonuç itibari ile 8 aktif yangınımız var. Bunlardan 4’ünün enerjisi düşürülmüş vaziyette. Aydın dahil olmak üzere diğer illerde çalışmalar gece boyunca devam edecek” dedi. Yumaklı ayrıca Azerbaycan’ın bir yangın söndürme uçağını Türkiye’ye tahsis ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

5 kişiye tutuklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tükiye’nin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından adli soruşturmaların başlatıldığını duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da 15-17 Ağustos arasındaki 19 orman yangın meydana geldiğini belirterek şunları kaydetti: “Orman yangınına sebebiyet verdiğinden şüphelenilen, İzmir Tire’de 3, Ödemiş’te 2, Bayındır’da 1 ve Karşıyaka’da 1 olmak üzere toplam 7 şahıs gözaltına alınmıştır. Bolu’nun Göynük ilçesinde gözaltına alınan 4 şahıstan 2’si tutuklanmıştır.” Akşam saatlerinde ise Tire’de gözaltına alınan 3 kişinin tutuklandığı bildirildi.

‘Ormanı temizle, yangınlara dur de’

Uzmanlar orman içerisindeki yanıcıların temizlenmesi ile yangınların yüzde 70 oranında azalacağını söylüyor. Biz de Milliyet Gazetesi olarak orman yangınlarına kaşı sürdürülen mücadeleye destek vermek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla özel bir kampanya yürütüyoruz. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ile el ele vererek “Ormanı Temizle Yangınlara Dur De!” etkinlikleri düzenliyoruz. Bu etkinliklerin ilkini İzmir’in Urla ilçesinde ikincisini Manisa’da gerçekleştirdik. Şimdi de Marmaris’te Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Milliyet Gazetesi işbirliği ile düzenlenen toplantılarda da orman yangınlarına dikkat çekiyoruz. Orman Yangınları İle Mücadele Formunda başta Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras olmak üzere, orman yangını tehlikesiyle karşı karşıya olan kentlerin birlik üyesi başkanları görüş ve önerilerini açıklayacak.

2134 sorti 7662 ton su

İletişim Başkanlığı, Bolu, Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla’da çıkan orman yangınlarında iki gün içinde, hava araçlarıyla 583 saatlik uçuşta 2 bin 134 sorti yapıldığını ve 7 bin 662 ton su atıldığını bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı da söndürme çalışmalarına 13 helikopterle destek sağlandığını bildirdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da yangının etkilediği illere destek için ilk etapta 13.5 milyon lira gönderildiğini açıkladı.