16.04.2018 - 08:31 | Son Güncellenme:
Bebeğin gelişimini ay ay gözlemlemek, anne ve babalar için çok özeldir. Öyle ki bebekler, gün gün bile değişiklik gösterebiliyor. Bebeğiniz altıncı ayına girdi. Bu kadar bir zaman daha geçecek ve yaşına girecek. Artık ilk aylara göre daha hareketli, daha heyecanlı olacak. Bundan sonra ki her ay, diğer aylara göre daha hızlı gelişim gösterecektir.
Bebeklerin gelişimdeki en büyük etkenlerden biri; anne ve babanın bebekle konuşmasıdır. Siz onunla konuştukça, o sizi anlamak için gayret gösterecek ve konuşması daha hızlı olacaktır. Üstelik anlamaya başladıkça zekâsı da ilerleyecektir.
Altıncı aydan itibaren bebeğiniz etrafında desteklerle oturabilir. Kimi bebekler bu dönemde emekleme belirtileri de gösterebilir. Bunlar; yerde sürünmek, kendini sürükleyerek bir şeylere uzanmak gibi. Bu dönemde gördüğü her şey ilgisini daha fazla çekmeye başlayacaktır. Bu aydan itibaren gördüğü çoğu şeye dokunma isteği uyanacaktır. Dokunarak anlama dönemine giriyor.
Bebeğiniz bu ayla beraber, kendince sesler çıkarmaya başlayacaktır. Çıkardıkları seslerin kavramsal bir karşılığı olmasa da ebeveynler genelde; “anne dedi”, “baba dedi” gibi heyecanlara kapılırlar. Ayrıca 6 aylık bebeğiniz, dışarıdan gelen müzik seslerini kavrayabilir. Yüz mimikleriyle memnuniyetlerini belirtebilirler. Annenin yüzünü tamamen tanırlar. Aynada yansımaları dikkatlerini oldukça çekecektir. Hatta suratlarını şekilden şekle bile sokabilirler.
Altıncı aydan itibaren bebeğinize ek gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Bu dönemden itibaren bebeğiniz daha sık acıkacaktır. Onu mama ile tanıştırabilirsiniz. Biberonla su verebilirsiniz. Şekerli besinlerden uzak durmaya gayret gösterin. Çünkü bebekler doğdukları andan yetişkin oluncaya dek gelişim çağındadırlar. Doğal besinler gelişimleri için daha sağlıklıdır. Ek gıdalar olarak meyve püreleri yapabilirsiniz. Bu ek gıdaları sindirimi kolay besinler olarak seçerseniz bebeğiniz daha rahat sindirir. Ek gıdalara doktor kontrolünde başlamanız daha uygun olacaktır.
6 Aylık Bebeğe Yapılması Gereken Aşılar
• Hepatit B
Menenjit
• DTB (difteri, tetanos, boğmaca)
• Polio (çocuk felci aşısı)