Gündem5 yılda 108 öğretmen çalışırken can verdi

5 yılda 108 öğretmen çalışırken can verdi

26.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 2013’ten bu yana en az 108 öğretmen, çalışırken “iş cinayetleri”nde yaşamını yitirdi. Ölümlerin yüzde 14’ünü ise intiharlar oluşturdu...

5 yılda 108 öğretmen  çalışırken can verdi

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Antalya’dan gelen haber yürekleri burktu. Manavgat’ta İngilizce öğretmeni Mehmet Erbaş (46), öğrencilere verdiği kursun ardından, okulun merdiven korkuluklarına kendini iple asarak intihar etti. Psikolojik sorunlar yaşadığı ileri sürülen Mehmet öğretmenin intiharı, öğretmen ölümlerini gündeme getirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 2013’ten bu yana en az 108 öğretmen, çalışırken “iş cinayetleri”nde yaşamını yitirdi. Ölüm sebeplerinde ilk dört sırayı; yüzde 39 ile trafik kazası, yüzde 34 ile kalp krizi/beyin kanaması, yüzde 14 ile intihar ve yüzde 5 oranıyla “şiddet” aldı.

11’i işsizdi

Haberin Devamı

Raporda dikkat çeken başlıklar özetle şöyle:

- Ölen öğretmenlerin 23’ü kadın ve 85’i erkek. Kadın öğretmenlerin ölümü yüzde 21 ve bu oran genel iş cinayetlerinde ölen kadınların üç katı.

- Ölümler en çok yüzde 81 ile eğitim sektöründe gerçekleşti. İş kollarına göre ayrım yapılmasının sebebi, atanamadığı için inşaatta, belediyede, tarımda, metalde ve güvenlik sektöründe çalışırken ölen öğretmenler bulunması. Buna göre, 108 öğretmen içinde 87’si eğitim sektöründe, 11’i işsiz, 4’ü inşaatta, 2’si ise belediyede çalışırken yaşamını yitirdi.

En çok trafik kazaları

- Ölüm sebeplerinde ise ilk dört sırayı yüzde 39 ile trafik/servis kazası, yüzde 34 ile kalp krizi/beyin kanaması ve yüzde 14’le intihar ve yüzde 5 ile şiddet aldı. Geri kalan yüzde 8’lik ölüm sebepleri ise tespit edilmedi. Özellikle Anadolu şehirlerindeki öğretmenler servis olmadığı için 4-5 kişi bir otomobili servis olarak kullanıyor.

- Eğitimde uzun çalışma saatleri, okul dışındaki eğitime hazırlık süreci eklenince aşırı ve yoğun çalışma kalp krizlerini tetikliyor. Gelecekleri ellerinden alınan, ataması yapılmayan öğretmenler intihar ediyor. Şu ana kadar kaç öğretmenin ataması yapılmadığı için yaşamına son verdiğini bilinmiyor. Sendikaların basına yansıyan açıklamalarına göre ataması yapılmadığı için intihar eden öğretmen sayısı 50’nin üzerinde. Son olarak öğretmenlere okulda ve okul çevresinde şiddet yaygınlaşıyor. Şiddet nedenli ölümlerde önümüzdeki dönem artış gözükebilir.

Meslek hastalıkları

- Tebeşir ve sınıf tozuna bağlı olarak: Astım, bronşit, sinüzit, çeşitli akciğer hastalıkları, cilt hastalıkları

- Çalışma şekline, ayakta durmaya bağlı olarak: Fıtık, bel-boyun ağrıları, fiziki deformasyon, eklem ağrıları, varis, topuk dikeni, idrar yolu enfeksiyonları.

- Konuşmaya bağlı olarak: Faranjit, laranjit, ses teli nodülleri.

- İnsan ve çevre iletişimine bağlı olarak: Salgın ve mikrobik hastalıkları.

- Ruhsal sorunlar: Aşırı yorgunluk, migren, uykusuzluk.