GündemDelil karartma ve saklamanın cezaları nedir? 5 yıla kadar hapis cezası var

Delil karartma ve saklamanın cezaları nedir? 5 yıla kadar hapis cezası var

17.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Narin Güran cinayetiyle ilgili yapılan 19 günlük aramalar sonucunda, akrabaların delil karartma ve saklama eylemleri mahkeme tutanaklarında yer aldı. Buna göre, Türk Ceza Kanunu’nda delil karartma ve saklamanın cezaları nedir? Hukukçular Milliyet’e değerlendirdi.

Delil karartma ve saklamanın cezaları nedir 5 yıla kadar hapis cezası var

EREN KOCA Haber Merkezi - İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer: Suç Delillerini Yok Etme, Gizleme Veya Değiştirme Suçu Türk Ceza Kanunun 281. maddesinde öngörülmüştür. Deliller yargılamanın en önemli araçlarından biridir. Bu nedenle uygulamada delilleri karartma suçu olarak da adlandırılan bu suç adliyeye karşı işlenen bir suçtur. Tanık beyanı da bir delildir. Bu nedenle yalan tanıklık yapmak da suç olarak düzenlenmiştir. TCK’nın “Yalan tanıklık” başlıklı 272. maddesine göre hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir.

Haberin Devamı

Ceza Avukatı Merve Uçanok: Bir suçun delillerini gizlemek kanunda 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılan bir suç. Ancak bu delilleri gizleyen kişiler, aynı zamanda suça iştirak eden kimseler ise bunlara ayrıca bu suçu işledikleri gerekçesiyle ceza verilmez. Yani bu suç, ancak delilleri gizlenen suçu işleyen kişi ya da kişiler haricinde birisi tarafından işlenirse ceza verilir. İşlediği suçtan vazgeçip bu delilleri mahkemeye teslim eden kişinin cezası 4/5 oranında indirilir.

Ortak tepki

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası İş Kadınları Meclisi, TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği, Narin Güran cinayetiyle ilgili ortak bir açıklama yaparak adaletin sağlanması ve kadınlar ile kız çocuklarının hayat haklarının korunması için mücadele edeceklerini belirtti.

Yazarlar