Gündem5.1’lik deprem korkuyu tazeledi

5.1’lik deprem korkuyu tazeledi

05.12.2023 - 06:50 | Son Güncellenme:

Mudanya açıklarında dün sabah 3 dakika ara ile 5,1 ve 4,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. İstanbul’dan İzmir’e, Sakarya’dan Çanakkale’ye geniş bir alanda hissedilen depremde can kaybı olmadı, 14 kişi hastanelik oldu. Bazı binalarda çatlak tespit edildi.

HABER MERKEZİ / DHA, İHA - Türkiye Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin şokunu yaşamaya devam ederken dün Güney Marmara Fayı’nda meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki iki deprem Bursa ve İstanbul başta olmak üzere çevre illerde büyük panik yarattı.

Haberin Devamı

Merkez üssü Gemlik Körfezi’nin batısı ve Mudanya açıkları olan sarsıntıların ilki saat 10.42’de 5,1 büyüklüğünde oldu. Üç dakika sonra meydana gelen depremin büyüklüğü de 4,5 olarak kaydedildi. Her iki depremin derinliği 8,98 km olarak duyuruldu. Can kaybı olmayan depremlerde 14 kişi çeşitli nedenlerle yaralandı.

Depremler İstanbul ve Bursa başta olmak üzere Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Çanakkale, İzmir ve Bilecik’e kadar birçok kentte hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından 13 artçı sarsıntı meydana geldiğini açıkladı.

14 KİŞİ HASTANELİK

Özellikle Bursa ve Yalova çevresinde büyük panik yaşanırken vatandaşlar kendilerini sokağa attı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, depremin ardından 12 kişinin yaşadıkları panik nedeniyle, iki vatandaşın da koşarken düşmeleri sonucu hastanelere başvurduklarını söyledi. Demirtaş, “Vatandaşlarımızın ciddi bir sıkıntısı yok” dedi.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER BAHÇEYE

Bursa ve ilçelerinde öğrenciler bahçeye çıkarılırken, Yalova’nın Armutlu ilçesinde tüm okullar tatil edildi.

Depremde Mudanya’da Belediye binasının yanı sıra bazı binalarda çatlaklar oluştu. Mudanya Belediye personeli tahliye edildi. Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Trilye Mahallesi’nde de 1999 Marmara Depremi’nde hasar gören bazı binaların duvarlarının yıkıldığını söyledi.

Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan, “Çok şükür herhangi bir can ya da mal kaybımız olmadı. İnşallah bu bir vesile olsun kentsel dönüşümün bir an önce yapılması gerekiyor” dedi.

ANDROİD 10 SANİYE ÖNCE HABER VERDİ

Geçen yıl ülkemizde kullanıma açılan Android deprem uyarı sistemi, 5,1 büyüklüğündeki depremden 10 saniye önce Android kullanıcılarına bildirim gönderdi. Sistem, üç milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Deprem uyarı sistemi telefonlardaki “Ayarlar” üzerinden açılabiliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan da deprem sırasında genel iletişimi etkileyen bir sıkıntı yaşanmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

5.1’lik deprem korkuyu tazeledi

‘KORKUTUCU AMA ÖNCÜ DEĞİL!’

ALEYNA SEVİM İstanbul - Deprem uzmanları, dün meydana gelen sarsıntıları beklenen büyük Marmara depreminin öncüsü olarak görmedi.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, meydana gelen depremin beklenen Marmara depreminin öncüsü kabul edilemeyeceğini söyleyerek şunları anlattı: “Bu deprem Kuzey Marmara Fayı’nın güney kolu üzerinde oldu. Biz büyük depremi kuzey kol üzerinde bekliyoruz. Kuzey kolda beklediğimiz depremi tetikleme durumu söz konusu değil.”

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy da “Müstakil bir deprem gibi seyrediyor. Marmara depremini tetiklemesi mümkün değil. Faylar ayrı. Deprem oluşturma kapasiteleri değişik” diye konuştu.

‘Yerini belirleyemiyoruz’

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış da depremin öncü bir deprem olmadığını söyleyerek, “2006 yılında bunun daha doğusunda 5.2 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Gemlik’teki fayın yerini kesin olarak belirleyemiyoruz. Fayın üzerindeki binalar sıkıntılıdır. Elbette fayın yanında binalar varsa kentsel dönüşümle yenilenmeli ya da taşınması gerekiyor. Ama her fay üzerindeki kenti taşıyamayız. Fay sorun değil, depreme dayanıklı yapı ve toplum çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak dünkü depremle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Burası münferit Gemlik Körfezi’nin içinde bulunan faylarda olan bir depremdir. Herhangi bir yerin öncüsü veya artçısı değildir.”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener “Marmara Denizi’nde olan her depremi, meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir. Marmara Denizi’nde yılda 900 tane deprem olmaktadır” dedi.

5.1’lik deprem korkuyu tazeledi

Deprem yönetmeliğine göre inşa edilen Togg fabrikası depremi deyim yerindeyse hissetmedi.

‘GEMLİK’İN TAŞINMASI HIZLANDIRILABİLİR’

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Afet Yönetimi uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen ise gerçekleşen depremin orta büyüklükte olduğu bilgisini vererek, “Şu an verilere baktığımızda bu depremin bir ana deprem olduğunu söyleyebiliriz. İlerleyen günlerde daha büyüğü meydana gelirse bu sözümüzü geri alıp öncü olduğunu ifade edebiliriz. Bu, İstanbulluları korkutan ve orayı etkilemesi olasılığı olan fay hattı üzerindeki deprem değil. Gemlik’in deprem nedeniyle taşınması için karar alınmıştı. Riskli bölgenin taşınmasında hangi aşamaya gelindi bilmiyorum ama bu çalışmalar deprem nedeniyle belki hızlanır” dedi.

Haberin Devamı

‘Olumlu olarak değerlendiriyoruz’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, deprem sonrası yaşanan artçılara bakarak endişe edilecek bir durumun olmadığı değerlendirmesinde bulunarak, “Kuzey Anadolu Fay zonunun iki tane ana kolu var. Bir tanesi kuzey kol, diğeri ise İznik’in güneyinden Gemlik Körfezi’ne giren ve şu anda da depremin olduğu güney koldur. Bu deprem güney zon içinde küçük bir kırılma sonucunda meydana gelmiş bir depremdir. Olumlu olarak değerlendiriyoruz. Şu an için endişe edecek herhangi bir durum yok” açıklamasında bulundu. 

 

 

 

 

Yazarlar