Gündem3 yaş sendromu nasıl aşılır?

3 yaş sendromu nasıl aşılır?

26.04.2018 - 13:30 | Son Güncellenme:

2 yaş sendromunun devamı olan 3 yaş sendromunda, çocuk 2 yaş sendromunu atlatamamış demektir. Anne ve babaların en büyük korkularından birisi olan 3 yaş sendromunda ev içerisinde veya dışarıda ebeveyn ve çocuk arasında büyük çatışmalar yaşanmaktadır.

3 yaş sendromu nasıl aşılır

Bu çatışmalar hem anne babayı hem de çocukları ciddi anlamda etkilemektedir. Bu dönem anne ve babanın bilinçli olması neticesinde çok zorlanılmadan atlatılacak bir dönemdir. Ebeveynler, çocuğa yanlış bir yaklaşımda bulunurlarsa çocuk bu durum içerisinden çıkamaz ve ilerleyen yıllarda çok büyük psikolojik sıkıntılar yaşayabilir.

Haberin Devamı

3 yaş sendromu nedenleri nelerdir?

3 yaş sendromunun en büyük nedenlerinden birisi çocuğun artık bir birey olduğunu ve büyüdüğünü fark etmesidir. Artık anne ve babadan bağımsız olarak her istediğini yapabileceğini ve her şeyi başaracağını düşünür. Anne ve babadan yardım almayı kabul etmez çünkü kendisini bir yetişkin gibi görür ve ailenin de bunu kabul etmesi için uğraşır. Kendi düşünceleri, isteklerinin olduğunu ve bunları yapması gerektiğini düşünür. Bu dönemde çocuğun bu tutumları ise 3 yaş sendromu olarak adlandırılır.

3 yaş sendromu belirtileri nelerdir?

· İstediği olmadığı takdirde ya da bir anda ortaya çıkan öfke nöbetleri

· Oyuncakları veya evde bulunan diğer eşyaları atma

Haberin Devamı

· Akranları ile kavga etme

· Başka çocuklara zarar verme

· Eşyalarını hiç kimse ile paylaşmama

· Evdeki ya da çevredeki oyuncak eşyalara zarar verme

· Anne baba ile inatlaşma

· Bağırma

· Kendini yerlere atma

· Saatler süren ağlama nöbetleri

·Yemek yemeyi reddetme ya da yemek seçme

· Kıyafetlerini kendi seçmek istemesi

3 yaş sendromunda anne ve babaya düşen görevler nelerdir?

3 yaş sendromunda ebeveynlere düşen görevler, çocuğa sakin yaklaşmaktır. Çocuğun ağlama ve öfke krizi anlarında onunla sakin bir şekilde konuşmaya çalışılmalı ve eğer çocuk sakinleşmiyorsa konuşma kesilerek bir müddet çocuktan uzaklaşılmalıdır. Her istediğini yaptırmak isteyen bir çocuğun her istediği yapılmamalı ve neden yapılmadığı anlaşılır ve sakin bir biçimde anlatılmalıdır. Eşyalara ve çevresindekilere zarar veren çocuklar hemen o anda keskin bir ifade ile uyarılmalı ve bu tutumu karşısında yumuşak davranılmamalıdır. 3 yaşına gelen bir çocuk artık anne babası ile iletişim kurabilir ve onların söylediklerini anlayabilir. Bu durumda yapılması gereken kesinlikle sakin kalmak ve konuşmaktır. Çünkü siz öfkelendiğiniz zaman, çocuğunuzun öfkesi de artacaktır.