26.03.2014 - 10:59 | Son Güncellenme:
Tufan HAMARAT/İZMİR (DHA)
TBMM’de kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu, 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerden sonra yürürlüğe giriyor. Kanun gereği 30 il özel idaresi büyükşehir belediyelerine devrediliyor. AK Parti’li belediyelerin iktidarda olduğu büyükşehirlerde sorun yaşanmazken, CHP’nin görevde olduğu İzmir’de yaklaşık değeri 3.5 milyar liraya ulaşan malların paylaşımı tam anlamıyla çıkmaza girdi.
İl Özel İdaresi’nin kapatılmasına kısa bir süre kala, İzmir’de de bir komisyon oluşturuldu. Aralarında Tavşan Adası, 114 bin metrekarelik eski Sümerbank Basma Fabrikası’nın arazisi, üç iş merkezi, dinlenme tesisi, biri beş yıldızlı üç otelin de bulunduğu toplam bin 708 taşınmazın hangi kuruma verileceği henüz netlik kazanmadı. Bazı illerde devir işlemlerinin tamamlandığını, ancak İzmir’de çok geç kalındığını belirten İzmir İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Serdar Değirmenci, Genel Sekreter Yardımcısı’nın bile nerede görev yapacağını bilmediğini vurguladı.
Komisyonun toplantıya yeni başladığına değinen Değirmenci, "İl Özel İdare’nin bin 708 taşınmazı var. Bunların içinde 3 iş hanı, 3 büyük otel, İzmir Yarış Pisti, eski Sümerbank binasının bulunduğu arazi, 3 hizmet binası, bize 24 milyon TL’ye mal olan yeni yapılan 10 bin metrekare açık alan, 24 bin metrekare kapalı alanı olan 4 katlı bir bina, toplam 419 araç, 5 şantiye var, Tavşan Adası, 3 türbe var. Yani aşağı yukarı İl Özel İdare’nin 3.5 milyar TL’lik malvarlığı bulunuyor. 30 Mart’ta Özel İdare kapanacak. Ama bu malların ne olacağı belli değil. Daha dün toplantı başladı. Bunun dışında bin 28 çalışan var. Bunların 307’si hizmet alımı olarak çalışıyor ve hizmet akitleri 30 Mart’ta doluyor, hepsi sokakta kalacak. Vali beyle görüştük, sürenin yetmeyeceğini ve 30 Mart’tan sonra da çalışmaların yapılacağını kaydetti. Böyle içler acısı bir haldeyiz. Sümerbank arazisini meclis kararıyla Büyükşehir Belediyesi’ne devrettik. Vali 6 kez geri gönderdi. Bir kez daha karar aldık ve Vali bu kez geri göndermedi, o da onayladığı anlamına gelir, ancak İçişleri Bakanlığı’nın onaylaması gerekiyor. Henüz onay çıkmadı. Personelin durumu içler acısı, Genel Sekreter Yardımcısı dahil kimsenin nerede görev yapacağı belli değil. Daha önce hazineden tahsis edilen Gaziemir’de bir arazi var, mesela orası İzmir Müftülüğü’ne cami ve etrafına külliye yapılması koşuluyla devredildiği söyleniyor ama bilgimiz yok" diye konuştu.
"KÖYLERE HİZMETİ KİM GÖTÜRECEKSE MALLAR O KURUMA VERİLSİN"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu mallar İl Özel İdaresi kapandıktan sonra köylere hizmeti kim götürecekse o kuruma verilmeli. Hizmeti götürecek olan Büyükşehir Belediyesidir. Görevin Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesinden başka ayrıca İl Özel İdaresi belediyeler gibi yerel bir kurum olduğu için varlıkları da yerelin malıdır. Yani 4 milyon İzmirlinin malıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi de İzmirlinin malıdır. Biz devlet kurumuyuz. Başkasına verilmesinin alemi yoktur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmelidir. Görüşümüz bu kadar net ve açıktır. Biz bunun her yönden takipçisi olacağız, hukuk mücadelemizi vereceğiz. Ama toplumu germenin hiç gereği yoktur" dedi.