Gündem29. haftada anne ile bebeğin bağı nasıldır?

29. haftada anne ile bebeğin bağı nasıldır?

02.05.2018 - 16:59 | Son Güncellenme:

Gebelik takviminizde 29. haftada iseniz artık bebeğinizle bağlarınız biraz daha kuvvetleniyor demektir. Birbirinizi daha çok hissetmeye başlar ve siz gebeliğe iyice adapte olurken bebeğinizin dünyası da daha fazla şekillenmeye ve gelişmeye devam eder.

29. haftada anne ile bebeğin bağı nasıldır

Bebekteki değişimler

Haberin Devamı

29. haftada bebeğin ortalama olarak kilosu 1150 gram ile 1300 gram iken boyu ise 37 cm ile 39 cm arasında değişmektedir. Tabii ki her bebek özel ve farklı olduğu için bu rakamlar bebekten bebeğe değişiklik göstermektedir. Bu dönemde bebek otalama olarak doğacağı boyda iken kilo olarak oldukça eksiktir ve bu dönemden itibaren hızla kilo almaya başlayacaktır. Bu da cildinin altındaki yağ dokusunun gelişmesiyle sağlanacaktır. Bebek kilo aldıkça ufak bir hareketi bile anne tarafından hissedilecektir. Beyni, akciğerleri ve kas sistemi iyice gelişmeye başlar. Bağışıklık sistemi oluşmaya başlar. Bu haftadan itibaren bebeğin duyumlarında büyük gelişmeler olur. Dışarıdan gelen ısı, ışık, ses gibi etkileri algılamaya başlar. Su içinde olduğu için dışarıdaki normal bir bebek kadar net algılama yapamaz. Ayrıca göz kasları da geliştiğinden gözlerini oynatmaya başlar. Saçlarında gürleşme meydana gelir.

Haberin Devamı

Annedeki değişimler

Gebeliğin bu haftasında annenin ortalama kilo alımı bu haftaya kadar 8-10 kg’dır. Kilo artışından kaynaklı sırt ağrıları, geceleri bacaklarda kramp ağrıları meydana gelebilir. Kilo artışına dikkat edilmesi tavsiye olunur. Rahimde genişleme oldukça yalandan kasılmalarla rahim kendini doğuma hazırlamaya başlar. Rahimin genişlemesi annede idrar torbasına ve mideye bir baskı uygulamaya başlar. Bazı annelerde bu baskılardan dolayı idrar kaçırma ve yemekten sonra rahatsız olma durumları gözlemlenir. Ayrıca kabızlık sorunu da baş gösterebilir. Kabızlıkla başa çıkmak için lifli gıdalar, sebze yemekleri tercih edilmelidir.

29 haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Gebelikte beslenme konusunda kesinlikle anne kendini zorlamaya gitmemelidir. Düzenli ve sağlıklı bir beslenme ile gebeliği rahat bir şekilde geçirebilir. Sürekli yeme psikolojisine girmektense acıktığında yeterli miktarda yemeli ve susadığında suyunu içmelidir.

Az ve sık öğünler bebek için daha besleyicidir. Süt ve süt ürünleri sık tüketilmelidir. Yeterli protein ihtiyacını sağlamak için et, balık, baklagiller ve kuruyemişlere ihtiyaç vardır. Her gıdadan yeterli düzeyde alınmalıdır.

Haberin Devamı

Sigara, alkol, asitli içecekler, keyif verici maddeler, doktor kontrolü dışında olan ilaçlar, çiğ veya tam pişmemiş et çeşitleri kesinlikle tüketilmemesi gereken gıdalardır.

Yazarlar