07.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 28 Şubat sürecinde Refahyol iktidarını devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 sanığın yargılandığı davanın 71. duruşması görüldü. Duruşmada sanıklardan YÖK’ün asker kökenli üyesi Erdoğan Öznal ile müştekilerden Fatma Benli arasında “başörtüsü” tartışması yaşandı.
Benli, Marmara Üniversitesi’ne yüksek lisansını bitirme tezini teslim etmek için gittiğinde başörtülü olduğu için alınmadığını ileri sürerek “Yaşama hakkım ve eğitim hakkım zarar gördü, davaya katılmak istiyorum” dedi. Sanıklardan Öznal, YÖK’te 7 yıl görev yaptığını, başörtüsü yasağının “de facto” olarak kalktığını, Anayasa Mahkemesi kararının devam ettiğini ileri sürdü. Bunun üzerine Benli, 28 Şubat’a kadar üniversitelerde başörtüsünün serbest olduğunu söyledi.
Öznal’ın, “Türbanı yasaklayan bir madde vardı. Bu da Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlardı. ‘BÇG’den Yüksek Öğretim Kurulu’na talimat verildi ve YÖK’te türbanı yasakladı’ deniliyor bu gerçek dışıdır. Çevik Bir’in yazısı türbanla ilgili değil, katsayı ile ilgilidir. Eğer böyle bir iddia varsa elinizde belge var mı?” sorusu üzerine Benli, “Anayasa Mahkemesi kararı 1991’de verdi.
‘Askerler brifing verdi’
Mahkemenin kılık kıyafetle ilgi kararına Ahmet Necdet Sezer Bey muhalefet şerhi koydu. Eğer yasak olsaydı şerh koymazdı. Askerler rektörlere brifing verdikten sonra yasak başlamıştır” dedi.
Mahkeme, ara kararında, sanıklar, Çevik Bir, Erol Özkasnak ve Fevzi Türkeri’nin de arasında bulunduğu 25 kişi hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasına, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener ve dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın “mağdur” olarak, eski Başbakan Mesut Yılmaz, eski bakan İsmet Sezgin, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden ile eski Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan’ın da “tanık” olarak dinlenmesine karar verdi. Ayrıca mahkeme, 13 Mart 1997’de yapılan Bakanlar Kurulu Toplantı tutanağı ve 14 Mart 1997 tarihli Başbakanlık Genelgesi’nin Başbakanlık’tan istenmesini karara bağladı.