16.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN Ankara
26 Şubat’ta Türk siyaset ve devlet tarihine not düşülecek gelişmelerin yaşandığı ortaya çıktı. İktidar ile cemaat arasında yaşanan gerilimin tırmandığı bir süreçte Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) yönelik eşzamanlı siber saldırıların düzenlendiği ortaya çıktı.
100 bin takipçiyi kaybetmişti
Cumhurbaşkanlığı Bilişim Teknolojileri Başkanlığı uzmanları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı onaylamasının ardından muhtemel sibel saldırılara karşı önlem aldı. Köşk’ün bilişim ekibi ODTÜ, TÜBİTAK, MİT ve Telekom’dan da destek sağladı. Gül, yasayı onaylaması nedeniyle twitter’da bir günde 100 bin takipçisini kaybetmişti. Ancak, bu süreçte Köşk’e yönelik beklenen ölçüde büyük bir siber saldırı yapılmadı.
İnternet yasası nedeniyle saldırı bekleyen Köşk ekiplerini şaşırtan buyük saldırı, Gül’ün HSYK ile ilgili yasayı 26 Şubat’ta onaylamasından sonra yapıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısında tartışmalı değişiklikler içeren ve komisyon ile genel kurul aşamalarında Meclis’te sert kavgalara neden olan yasa, aynı zamanda bir siber savaşa da neden oldu. Gül, yasayı 26 Şubat günü öğlen saatlerinde onayladı. Gül’ün yasayı onayladığının açıklanmasının ardından şubat ayı olağan toplantısı çerçevesinde Milli
Güvenlik Kurulu toplandı.
MGK toplantısı sonrasında yayımlanan bildiride, “Ülke genelinde güvenliği ilgilendiren hususlar ve yürütülen çalışmalar değerlendirilmiş, bu kapsamda halkımızın huzurunu ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetler görüşülmüştür” ifadesi ile paralel devlet yapılanmaları hedef alındı. Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı ağırlıklı olmak üzere Başbakanlık ve TİB’i hedef alan, bir siber saldırı başladı.
‘Yaygın bir vatandaş saldırısı’
Yetkililer saldırının RedHack, Anonymous gibi hacker grupları tarafından yapılmadığının anlaşıldığını dile getirdi. Siber saldırı, ‘yaygın bir vatandaş saldırısı’ olarak değerlendirildi. Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesini çökertmeyi hedefleyen saldırı çerçevesinde, saniyede 5 talep aktarılarak sistem zorlandı. Alınan önlemler ile saldırı etkisiz hale getirildi. Ancak saldırı sırasında sistem büyük ölçüde yavaşlatıldı. Aynı zamanda Başbakanlık ile TİB’e de aynı yöntemle siber saldırıda bulunulduğu belirtildi. Saldırının bir bölümünün Hindistan üzerinden yapıldığı kaydedildi. Tespit edilen IP numaralarının da, emniyet ile MİT’e iletildiği dile getirildi.