Gündem24 Kasım beklentileri

24 Kasım beklentileri

23.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Her yıl 24 Kasım’da hatırlanıp sonra unutulan öğretmenler, artık sorunlarının çözülmesini istiyor. 3600 ek gösterge, öğretmen itibarı, tayinler, atamalar öncelikli talepleri.

24 Kasım beklentileri

Yarın 24 Kasım Öğretmenler Günü. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) başta olmak üzere, öğretmenlik mesleğinin kutsallığı, onların değeri üzerine pek çok mesaj paylaşılmaya başlandı. Ancak öğretmenler övgü yerine artık sorunlarına somut çözümler bulunmasını istiyor. Sendikaların tespitlerine göre ataması yapılmayan öğretmenler için en büyük sorun işsizlik; atananların da derdi bitmiyor. Maaşların yetersizliği; mesleki itibarlarının zedelenmesi; eş durumu tayinleri; aynı işi yapıp farklı kadrolarda istihdam edilmeleri sorunlarının başında geliyor.

Haberin Devamı

Ek gösterge talebi

Sendikalar, 24 Kasım Öğretmen Günü kapsamında, öğretmenlerin sorunlarını tespit ederek, birtakım çözüm önerileri sundular. Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Bir-Sen’in önerilerinden öne çıkanlar şöyle:

- Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalı.

- Mesleki itibar güçlendirilmeli.

- Ücret artışı sağlanmalı.

- Ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarı esas alınmalı.

- Sözleşmeli/ücretli öğretmenliğe son verilmeli.

- Ataması yapılmayan öğretmenlerin istihdam sorunu çözülmeli.

- Eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla Şiddeti Önleme Kanunu çıkarılmalı. Öğretmene bakanlık, hukuki destek sağlamalı.

- 2019’da 20 bin değil, 100 bin öğretmen ataması yapılmalı.

Haberin Devamı

- Çalışırken alınan ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmeli.

- Sözleşmeli öğretmenlerin mazerete dayalı tayin hakkı başta olmak üzere tüm özlük hakları iade edilmeli.

Borç içindeler

Türk Eğitim-Sen, öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumlarını, mesleki sorunlarını tespit edebilmek amacıyla 11 bin 454 eğitimcinin katılımıyla bir anket yaptı. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın açıkladığı ankete katılanların yüzde 83,1’ni öğretmenler, yüzde 10,2’sini okul müdür yardımcıları ve yüzde 6.7’sini de okul müdürleri oluşturdu.

- Anket sonuçlarına göre öğretmenlerin yüzde 72,3’ünün kredi kartı borcu bulunuyor; yüzde 49.5’inin, borcu 50 bin TL ve üzerinde.

- “Son yapılan zamlardan en çok hangisi bütçenizi etkiledi” sorusu üzerine öğretmenlerin yüzde 63,7’si gıda ürünleri, yüzde 22’si yakıt (benzin, motorin); yüzde 7,8’i elektrik, su, yüzde 3’ü doğalgaz; yüzde 3’ü giyim ürünleri, yüzde 0,5’i de toplu taşıma dedi.

- Ankete katılanların yüzde 96’sı son bir yıl içinde alım gücünün azaldığını söyledi.

- Ankete katılanların yüzde 26,2’si ek iş yaptığını ifade etti. n “Döviz artışı nedeniyle tüm gider kalemlerimizde artış olması ve enflasyonun artması nedeniyle memurlara ek zam yapılmalı mıdır” sorusuna ise ankete katılan öğretmenlerin yüzde 98,4’ü evet yanıtını verdi.

Haberin Devamı

- Ankete katılanların yüzde 29,3’ü okulda ya da okul çevresinde, sözlü, psikolojik, fiziksel ya da cinsel şiddet gördüğünü ifade etti. Şiddet yapanların yüzde 67’sini öğrenci-veli tarafından olduğu kaydedildi.

- Ankete katılanların yüzde 94,5’i yönetici atamalarında mülakatın kaldırılmasını isterken, yüzde 95,4’ü öğretmen atamalarında uygulanan mülakat yöntemini doğru bulmadığını belirtti.

‘Andımız okutulsun’

- Türk Eğitim-Sen’in yaptığı ankete katılanların yüzde 83,6’sı sözleşmeli öğretmenlerin görev süresinin 3+1 şeklinde olmasının beklentilerini karşılamayacağını ve sözleşmeli öğretmenliğin tamamen kaldırılmasını istediğini kaydetti. Yüzde 90,2’si de ücretli öğretmenliğin eğitimin kalitesini düşürdüğü, öğretmenler arasında ayrıma yol açtığı için kaldırılması gerektiğini bildirdi.

- Yüzde 97,6’sı öğretmenlerin statü kaybı yaşadığını düşünüyor.

- Ankete katılanların yüzde 71,4’ü, 3600 ek gösterge verilmesinin emekliliği teşvik edeceğini ve öğretmen atamaları için kadro açılmasını sağlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

- Ankete katılanlara “Öğrenci Andı yeniden okullarda okutulmalı mı” sorusu da yöneltildi; yüzde 76,2’si evet, yüzde 23.8’i hayır yanıtını verdi.