Gündem2021 görev değişimi yılı oldu

2021 görev değişimi yılı oldu

22.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

2021 yılında eğitime, Kovid-19 salgını, sınavlar ve üst düzey görev değişimleri damga vurdu. Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı değişti. Okullar bir açıldı, bir kapandı; eylülde yüz yüze eğitime geçildi. 7 yıl sonra Şûra toplandı...

2021 görev değişimi yılı oldu

Aysel Bozan Yılmaz - Eğitimde 2021 yılının ilk altı ayında koronavirüs salgını nedeniyle okullar bir açıldı bir kapandı. Öğrenciler neredeyse hiç okula gitmeden bir dönemi tamamladı. İkinci yarısına ise üst düzey görev değişimleri damgasını vurdu. 2021’de eğitimde öne çıkanlar şöyle:

Haberin Devamı

Hukukta baraj arttı

OCAK

Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 Ocak’ta aldığı kararla ilk ve ortaokullarda karne notlarının derse katılım puanıyla belirleneceğini, birinci dönem yapılan yüz yüze sınavların karne notu değerlendirmesine dahil edilmeyeceğini açıkladı.

ŞUBAT

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularında "e-Devlet" yeniliği getirdi.

 Köy okullarında 15 Şubat'ta; 8 ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarında 1 Mart'ta seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitim başladı. Öğrenciler haftanın 2 günü okula gittiler.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerinde başarı sıralaması şartını 125 binden 100 bine yükseltti.

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ilk aşı takviminde öğretmenler 2. grubun, 7. sırasında bulunuyordu. Ancak MEB’in girişimleriyle öğretmenler aşı çalışmalarında öne alındı ve 15 Şubat'ta yüz yüze eğitime geçen köy okullarındaki öğretmenlere aşı yapılmaya başlandı.

Sınavlar ertelendi

MART

Kovid-19 ile mücadele kapsamında yeni normalleşme süreciyle birlikte, illerin risk haritaları dikkate alınarak okullarda yüz yüze eğitime başlandı.

MEB, liselerde birinci dönem yapılmayan sınavları martta gerçekleştirdi. Öğrencilerin tüm itirazlarına rağmen düzenlenen sınavlar birinci dönem notu yerine geçti.

YÖK, üniversitelerin akademisyen alımlarında "kişiye özel" ilana son vermek için bir düzenleme yaptı.

Tüm dünyada eğitim aç kapa ilerlemeye devam etti. TEDMEM’in raporu Türkiye’nin, en uzun süre uzaktan eğitim yapan ülkeler arasında bulunduğunu ortaya koydu.

 Liselerde 29 Mart’tan itibaren yüz yüze yapılması planlanan yazılı sınavlar, 12. sınıflar hariç, tüm öğrenciler için 3 Mayıs’a kadar ertelendi.

NİSAN

Nisanda artan vakalar nedeniyle risk haritasında çok yüksek riskli (kırmızı) grupta yer alan illerde yüz yüze eğitime ara verildi.

TEDMEM, 2020 Eğitim Değerlendirme Raporu’nu yayınladı. Rapor uzaktan eğitimde 18 milyon öğrenciden yüzde 32’sinin yani 5 milyondan fazla öğrencinin Eğitim Bilişim Ağı’nı (EBA) aktif kullanamadığını, 160 bin öğrencinin okulu terk etme riski bulunduğunu, 6-17 yaş aralığında yaklaşık 710 bin çocuğun okul dışında kaldığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de, “diploma denklik” ve “yatay geçiş” işlemlerine ilişkin iki ayrı yönetmelik değişikliği yayımlandı.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın (İÜDK) Kadıköy'deki tarihi binadan Göztepe'deki yerleşkeye taşınması kararını öğrenciler bina önünde protesto etti.

 Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren eğitim emekçilerinin sayısının artması ve aşılamanın yavaş ilerlemesi nedeniyle eğitim sendikaları “Öğretmenler Ölüyor, Aşı nerede?” sloganıyla protesto eylemi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda okullar için 14 Nisan’dan itibaren “uzaktan eğitim” kararı çıktı. 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademelerde, uzaktan eğitime geçildi.

Haberin Devamı


938 özel okul kapandı

MAYIS

 MEB, okul öncesi eğitim kurumlarında 8 ve 12. sınıfların destekleme ve yetiştirme kurslarında 17 Mayıs itibariyle yüz yüze eğitime geçileceğini; diğer tüm kademelerde 1 Haziran’a kadar uzaktan eğitime devam edileceğini duyurdu.

 Liselerde sınava girmek istemediğine dair dilekçe vermeyenler için yüz yüze sınavlar 23 Mayıs’ta başladı.

 Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2020 ve 2021'de 938 özel okulun kapandığını, 882’sinin devredildiğini, kapanan okullardaki öğrenci sayısının 37 bin 850, öğretmen sayısının ise 4 bin 940 olduğunu; devir yapılanlarda ise 95 bin 580 öğrenci ile 11 bin 331 öğretmen bulunduğunu açıkladı.

YÖK Başkanı değişti

HAZİRAN

 Bakan Selçuk, “Telafide Ben de Varım” programını tanıttı. Buna göre okulların yaz boyunca açık kalacağı ve çeşitli etkinliklerin düzenleneceği duyuruldu.

Ortaokul ve liselerde de 7 Haziran’da haftada iki gün olmak üzere yüz yüze eğitim başladı.

MEB, 2020-2021 eğitim öğretim döneminde liselerdeki tüm öğrencileri bir üst sınıfa geçirdi.

TEMMUZ

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kasımda ilk defa Yükseköğretim Şûrası düzenleyeceklerini açıkladı. Ancak YÖK’te başkan değişince şûra yapılmadı.

 Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, görevden alındı. Bulu'nun yerine vekâleten Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı.

 Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, kararın ardından YÖK Başkanı Yekta Saraç, Melih Bulu ve yardımcıları hakkında üniversiteye zarar verdikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunarak yapılan atamaları kabul etmediklerini, demokratik bir rektörlük seçimi istediklerini açıkladılar.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yerine Prof. Dr. Erol Özvar atandı.

Yeni Bakan Mahmut Özer

AĞUSTOS

6 Ağustos’ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'na Ziya Selçuk'un yerine Prof. Dr. Mahmut Özer’i atadı.

Üniversiteye giriş sınavlarında merkezi yerleştirmede tercih barajı altında kalan adaylar için ilave ek yerleştirme getirildi. Bu yerleştirmede Temel Yeterlilik Testi’nde baraj 150’den 140’a, Alan Yeterlilik Testleri'nde (AYT) de 180 olan baraj 170'e indirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne de Prof. Dr. Mustafa Kurt atandı.

MEB, okullar açılmadan önce yayınladığı rehberle, aşılarını tamamlamayan öğretmenler ve okul personelinden haftada iki kez PCR testi yaptırmaları isteneceğini açıkladı.

Yüz yüze eğitim başladı

EYLÜL

Okullar yüz yüze eğitim için kapılarını açtı. Anaokulu ve ilkokul 1. sınıflar için 1 Eylül’de uyum programı başladı. 6 Eylül’de de 18 milyon öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen için okul zili çaldı.

Üniversitelerde de yüz yüze eğitime geçildi. YÖK, derslerin yüzde 40’a kadar uzaktan eğitimle verilebilmesini kararlaştırdı. 

Milliyet Gazetesi’nin gündeme getirdiği, “Bu oda 900 TL” başlıklı haber, üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt sorununu ortaya koydu. Öğrenciler “Barınamıyoruz” hareketi başlatarak, sorunlarına çözüm bulmaya çalıştılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 bin ek öğretmen ataması yapılacağını duyurdu. 

YÖK ile MEB arasında imzalanan “Pedagojik Formasyon Eğitimi  Sertifika Programı”na yönelik iş birliği protokolü güncellendi.

EKİM

Salgının seyrini tespit amacıyla okullarda PCR testi uygulamasına başlandı.

MEB, kasımdan itibaren tüm eğitim kademelerinde yardımcı kaynakların ve destekleyici eğitim materyallerinin ücretsiz dağıtılmaya başlanacağını bildirdi.

MEB, Kovid 19 kaynaklı öğrenme kayıplarının tespiti için 26-27 Ekim’de ilk defa 7, 8, 11 ve 12. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri’nde kazanım değerlendirme uygulaması başlattı. 

KASIM

 MEB, açık öğretim liselerindeki 18 yaş ve üstü öğrencilerin mezuniyeti için gerekli 8 dönem şartını, 5’e indirdi.

ARALIK

7 yıl aradan sonra, 20. Milli Eğitim Şûrası toplandı. Son dakika genel kurula getirilen ve kabul edilen “Okul öncesi öğretimde din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır” maddesi, çok tartışıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kısa sürede Meclis’e getirileceğini duyurdu. 

MEB, köylerde ana sınıfı açılması için 10 çocuk bulunması şartını 5 çocuğa indirdi.