Gündem2019 Genel Af Yasası ne zaman çıkacak? Af Yasası kimleri kapsayacak?

2019 Genel Af Yasası ne zaman çıkacak? Af Yasası kimleri kapsayacak?

29.10.2019 - 09:41 | Son Güncellenme:

Af çıkacak mı sorusu son günlerin en çok merak edilen konu başlıkları arasında yer alıyor. Cezaevlerinde yatan binlerce hükümlü ve ailesi Af yasasına ilişkin ikinci yargı paketinin meclise sunulmasını bekliyor. İlk yargı paketi kapsamında 39 maddelik yasa teklifi meclisten geçmiş ve alınan kararlar Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Peki infaz ve nafaka düzenlemesini içinde barındıran 30 maddelik ikinci yargı paketi ne zaman çıkacak?

2019 Genel Af Yasası ne zaman çıkacak Af Yasası kimleri kapsayacak

Af yasasına ilişkin yürütülen çalışmalar binlerce hükümlü ve ailesi tarafından sıkça araştırılmaya devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Ak Parti tarafından ikinci yargı paketi olarak nitelendirilen içerisinde infaz ve nafaka düzenlemelerinin yer aldığı ikinci yargı paketinin taslak hali ve af yasasından kimlerin yararlanacağı ve kapsam dışında tutulacak olan suçlar belirlenmişti.

Haberin Devamı

Sürece ilişkin bu aşamaya kadar yaşananları takip eden hükümlü ve aileleri şimdilerde paketin ne zaman meclise sunulacağı ve 2019 Genel Af Yasasının ne zaman çıkacağına ilişkin araştırmalara başladı. Konuya ilişkin Abdülhamit Gül kendisine yöneltilen soruya TBMM'nin yoğunluğuk ve gündemine göre değişkenlik gösterebileceğini duyurdu.

Kulislerde yer alan haberlere göre ise ikinci yargı paketinin Kasım ayının başında meclise sunulacağı gelen haberler arasında...

İNFAZ 1/2 OLUYOR

Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların 2/3'ü yerin 1/2'si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Denetim süresi her koşulda 3 yılın üzerinde olamayacak.

5 SUÇ KAPSAM DIŞI

Haberin Devamı

Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrerler yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak.

İNFAZ YAKMAYA SINIR

Koşullu salıverme süresinde yeniden suç işleyen birisinin, koşullu salıverilmesi de yanıyordu. Yani bu kişiler, yeni suçlarından aldıkları cezanın yanı sıra yeni suçu işledikleri tarihten bihakkın tahliye tarihine kadar olan süreyi aynen cezaevlerinde geçiriyorlardı. Kamuoyunda "infaz yakma" olarak biline bu usul hakkında da önemli bir atılıyor. yeni düzenlemeye göre, koşullu salıverme süresinde işlenen yeni suç için kanunda öngörülen cezanın bir katı oranında süre için infazın yanmasına karar verilecek.

ALTERNATİF İNFAZ USULLERİNE AYAR

Düzenleme ile alternatif infaz usulleri de güçlendiriliyor. Geceleyin infaz, hafta sonu infaz gibi usullere işlerlik kazandırılacak. Mevcut sistemde 6 aya kadar hapse mahkum edilenlerin cezalarını hafta sonu ya da geceleri çekmelerine imkân tanınıyordu. Ancak 1 yıllık denetim süresi nedeniyle 6 ay ceza alanlar hiç cezaevine girmediği için bu sistem de işlemiyordu. Yeni sistem ile 6 aylık süre 1 yıl 6 aya çıkarılıyor. Bu sürenin altında ceza alanlar talepleri halinde cezalarının infazını hafta sonu ya da geceleri cezaevine girerek çekebilecek.

KADIN VE YAŞLILARA EVDE İNFAZ

Düzenleme ile konutta infazın kapsamı da genişliyor. mevcut sistem kadınların 6 ayın altında kalan cezalarının evde infazına imkan tanıyordu. Bu süre 2 yıla çıkarılıyor. 2 yılın altında ceza alan bir kadın hükümlünün cezasının infazı evinde elektronik takip sistemi ile yapılabilecek. Yine eski sistemde 70 yaş üzerindekilerin 1 yılın altında kalan cezalarının evde infazına imam tanınıyordu. Bu süre şimdi 3 yıla çıkarılıyor. 75 yaş ve üzerindekiler için ise 3 yıl olan süre ise 5 yıla çıkarılıyor