Gündem2016 TEOG tercihleri ne zaman sona eriyor? (MEB Duyuru)

2016 TEOG tercihleri ne zaman sona eriyor? (MEB Duyuru)

25.07.2016 - 15:57 | Son Güncellenme:

Öğrencilerin merakla beklediği 2016 TEOG lise tercihleri ne zaman sona erecek? sorusu için ilk açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamaya göre, TEOG Tercihleri 25 Temmuz'dan 29 Temmuz 2016 tarihine kadar uzatıldı. İşte TEOG tercihleri hakkında detaylı bilgiler...

2016 TEOG tercihleri ne zaman sona eriyor (MEB Duyuru)

TEOG lise tercih tarihlerinin uzatıldığı açıklandı. Öğrencilerin ve velilerin bir süredir araştırma yaptığı lise tercihleri için son gün 29 Temmuz olarak belirlendi. Bakanlık, terör örgütü FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle, 2016 Ortaöğretim Kurumları Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alan takvimde değişikliğe gitti.

Buna göre, TEOG kapsamında 15 Temmuz'da başlayan ve 25 Temmuz'da sona ereceği duyurulan tercih başvuruları, 29 Temmuz'a uzatıldı. Tercih işlemleri tamamlandıktan sonra 8 Ağustos'ta sona erecek yerleştirme sonuçlarının ilan tarihi ise 12 Ağustos'a çekildi.

Yeni takvime göre, boş kontenjanlar 15 Ağustos'ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas 1. nakil tercih başvuruları, 15-19 Ağustos, ikinci nakil başvuruları 22-26 Ağustos'ta, 3. nakil başvuruları 29 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde yapılacak.

- Tercih danışmanlığı hizmeti sürecek

Bakanlığın TEOG tercih danışmanlığı hizmeti de bu süre içerisinde devam edecek. Öğrenci ve ailelerine rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunmak üzere oluşturulan 3 bin 596 Tercih Danışmanlığı Komisyonunda, rehberlik ile tercih konusunda donanımlı öğretmen ve yöneticilerden oluşan tercih danışmanları hizmet vermeye devam edecek.

Tercih danışmanları tarafından, üst öğrenim kurumlarının seçiminde göz önünde tutulması gerekenler, kontenjanlar ve okulun yüzdelik dilimleri, öğrencinin ilgi ve yeteneğinin alan seçimindeki önemi, tercih edilmesi düşünülen okulların önceden ziyaret etmenin önemi, okulların ulaşım, barınma imkanları ve fiziki şartları, kılavuzda yer alan özel şartlara dikkat edilmesi, yükseköğretime geçişteki başarı durumu gibi konularda bilgi veriliyor.

Komisyonlar, öğrenci ve velilerin kolay ulaşabileceği okul, çay bahçeleri, alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde hizmet veriyor. Komisyonlara ilişkin bilgiler il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri ve mezun olunan okullardan öğrenilebiliyor.

TEOG NEDİR?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır.

Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilir. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılır. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılır, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmez. Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçeneklidir. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemez. (Ortak sınavlar orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecektir.)

Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girer. Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapar. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir haftasonunda mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılır.