22.07.2016 - 14:27 | Son Güncellenme:
9 günlük Ramazan Bayram’ı tatilinin ardından gözler Kurban Bayramı’na çevrildi. Peki Kurban Bayramı ne zaman? Bir çok kişi Kurban Bayramı tatil süresini merak ediyor. Geçtiğimiz bayram uzun bir tatil yapan vatandaşlar Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Sorularını şimdiden aratmaya başladı. İşte konu ile ilgili detaylı bilgiler…
KURBAN BAYRAMI KAÇ GÜN VE NE ZAMAN?
Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, tatil planı yapmak için bekleyen vatandaşın merak ettiği soruyu açıkladı. Binali Yıldırım, Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olacağını söyledi. Ramazan Bayramı'nda tatilin uzatıldığını ve iç turizmin geliştiğini belirten Yıldırım, “Dış turizmdeki eksiğimizi böylece kapatmış olduk. İnsanlar sahillerde, çadırlarda vaktini geçirme durumunda kaldı. Aynı şey Kurban Bayramı'nda da olacak. Kurban Bayramı'nda bir uzun tatil daha yapacaksınız" diye konuştu.
Kurban Bayramı 2016 yılında Eylül ayının ikinci pazartesi gününe denk geliyor. 11 Eylül 2016 Pazar Arife gününün ardından, 12 Eylül Pazartesi günü Kurban Bayramı başlayacak. Dört gün sürecek bayram perşembe günü sona erecek. Cuma günü de tatil kapsamına alınacak ve bu bağlamda 9 güne çıkarılan Kurban Bayramı tatili 10 Eylül'de başlayıp 18 Eylül'e kadar devam edecek.
Kurban Bayramı hakkında bilgi
Kurban Bayramı , Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.
Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.
Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.
Kurban Bayram’ında dikkat edilmesi gerekenler:
Hangi hayvanlar kurban olmaz?
Bir veya iki gözü kör, zayışıktan ilikleri erimiş, kesileceği yere gitmeye kudreti olmayan, yâni hiç yürüyemeyen, kulaklarından biri olmayan veya burnu kesik olan hayvanları kurban etmek câiz olmaz. Sığır, koyun veya keçinin bir memesi gitmiş veya kurumuş ise kurban edilmesi câiz olmaz. Lâkin yavrusunu emzirebilirse câiz olur. Dişsiz hayvanı kurban etmek câiz değildir. Eğer dişlerinin çoğu var ise kerâhetle câizdir. Lâkin dişsiz hayvan dişli hayvan gibi yayılıp karnını doyurur ise câiz olur.
Deli hayvan karnını doyuramazsa kurban etmek câiz olmaz. Ölmek üzere olan hayvanı kurban etmek câiz olmaz. Kulağının biri dibinden kesilen yâhut doğduğunda bir kulağı olmayan hayvanı kurban etmek câiz olmaz.
Emânet hayvanı kendisi için kurban etmek, rehin hayvanı kurban etmek ve almaya vekil olduğu hayvanı kendisi için kesmek câiz olmaz.
Kocası, karısının veyâhut karısı kocasının kurbanını izni olmayarak kendisi için kesse câiz olmaz. Kıymetini vererek râzı etse de câiz olmaz.