29.05.2017 - 07:22 | Son Güncellenme:
20 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen ehliyet sınavı sonrasında adaylar tarafından sınav sonuçlarının açıklanacağı gün sorgulanmaya başlandı. Adaylar sınav sonucunda başarılı olurlarsa direksiyon sınavına girecekler. Direksiyon sınavında da sürücü adayının başarılı bulunması durumunda stajyer sürücü olmaya hak kazanacaklar. Sürücü adayları, 2 yıl süre ile stajyer sürücü olacaklar.
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
2017 Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursiyerleri sınav takvimine göre, 20 Mayıs tarihinde ehliyet sınavına girmiş olan sürücü adaylarının sonuçları 1 Haziran Perşembe günü açıklanacak. Adaylar sınav sonuçları açıklandıktan sonra, aldıkları puanları T.C. kimlik numaralar ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden öğrenebilecekler. Sürücü kursları da kendilerine ait olan kurum kodu ve kurum şifreleri ile kendi kurslarında kayıtlı olan sürücü adaylarının aldıkları puanları görebilecekler. Ehliyet sınavının sonuçları da sürücü kursları tarafından sürücü adaylarına tebliğ edilecektir.
2017 EHLİYET SINAV TAKVİMİ
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından internet sitesinde yayınlanan 2017 sınav takvimine göre;
11 Şubat 2017 MTSK-1 saat 14.00
20 Mayıs 2017 MTSK-2 saat 14.00
29 Temmuz 2017 MTSK-3 saat 14.00
7 Ekim 2017 MTSK-4 saat 14.00
23 Aralık 2017 MTSK-5 saat 14.00
DİREKSİYON SINAVI NASIL OLACAK?
Adaylar ehliyet sınavından geçer not almaları durumunda direksiyon sınavına girmeye hak kazanacaklar. Direksiyon sınavında puanlama işlemi 100 tam puan üzerinden gerçekleştirilir. Direksiyon sınavı boyunca yapılacak olan her türlü hata sürücü adayının puanını düşürecektir. Puanın düşmesi sonucunda da direksiyon sınavında başarısız olunmasına neden olur. Direksiyon sınavında adayların başarılı şekilde geçebilmeleri için 100 puan üstünden en az 70 puan alınması gereklidir. 70 puan alamayan adaylara direksiyon sınavından kalmış olur. Sürücü adayı, direksiyon sınavında araca bindiği andan itibaren araç içinde bulunan diğer görevliler tarafından dikkatle incelenir. Yapılan her hareket kontrol edilir. Hatalar sonucunda puan kesilir. Aynaların kontrol edilmesi, araç koltuğunun sürücünün kendisine göre ayarlanması, eğimli yolda durdurulan aracın tekrar hareket ettirilirken düzgün olarak kalkışının sağlanması gibi pek çok noktaya dikkat edilerek adaya puan verilir. Örneğin adayın araca bindikten sonra kemerini takması sonucunda görevliler tarafından artı puan verilirken, şerit değiştirirken sinyal verilmemiş olması sonucunda da eksi puan verilir. Direksiyon sınavında en önemli noktalardan bir tanesi de adayın heyecanıdır. Adayın heyecanı her ne kadar fazlaysa o kadar hata yapma riski artar. Heyecanı çok fazla olduğu ve bu durumun sürüşe engel oluşturduğu tespit edilirse görevliler tarafından yine eksi puan verilir. Sürücü adayları heyecanlarını kontrol altında tutmaya çalışmalıdırlar.
Direksiyon sınavında uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallara uyulmadığı durumlarda sürücü adaylarından kesilecek olan puanlar şu şekildedir;
- Araç çalıştırılırken ve harekete geçilirken kurallara uyulmalıdır. Emniyetli ve rahat kalkış yapamayan adaylardan 5 puan kesilir.
- Sürücü adayının aşırı olarak telaşlı ve heyecanlı olması sonucunda adaylardan 10 puan kesilir.
- Belirlenen hız kurallarına uyulması gereklidir. Hız kurallarına dikkat etmeyen ve hızını ayarlarken sorunlar yaşayan adaylardan 5 puan kesilir.
- Eğimli yolda duran aracın harekete geçirilmesi sırasında başarı sağlanmazsa, eğimli yolda aracı hareket ettirme kurallarına uyulmadığı zaman adaylardan 5 puan kesilir.
- Sürüş boyunca genel olarak direksiyon hakimiyeti sağlanamamışsa, sürücü adayı bu konuda zayıf kalmışsa adaylardan 10 puan kesilir.
- Sürücü aracı duraklattığı yerden veya park ettiği yerden çıkarırken yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlamalıdır. Geçiş kolaylığı sağlamayan ve kontrolsüz biçimde, işaret vermeksizin çıkış yapan adaylardan 5 puan kesilir.
- Sürüş esnasında önde yer alan araç sollanıp geçilirken geçme kurallarına uyulmazsa adaylardan 5 puan kesilir.
- Araçta vites değiştirme işleminde zayıf kalınırsa, vites değiştirirken araç hakimiyeti azalır ve tam anlamıyla sağlanamazsa, sürücü adayının gözü yoldan ayrılırsa 10 puan kesilir.
- Araçlar ile kavşaklarda karşılaşılması durumunda ilk geçiş kurallarına uyulmalıdır. İl geçiş kurallarına uymayan sürücü adaylarının 5 puanı kesilir.
- Ses cihazı ile aracın ışıkları gereksiz olarak ve amacı dışında kullanılırsa, gerektiği zamanlarda kullanılmazsa adayların 2 puanı kesilir.
- Sürücü adayı kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili olarak geçilme kurallarını bilmiyorsa 5 puan kesilir.
STAJYER EHLİYET UYGULAMASI NEDİR?
Direksiyon sınavından yeterli puanı alarak başarılı olan adaylar, 2 yıl süre ile stajyer sürücü olurlar. Stajyer sürücü olan adaylar, kurallara uydukları takdirde ve 75 ceza puanına ulaşmadıkları durumda normal ehliyet sahibi olabilirler. 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşan adayların stajyer ehliyetleri ellerinden alınır ve iptal edilir. Stajyer sürücünün 75 ceza puanına ulaşabilmesi için 3 veya 4 hata yapması yeterli olmaktadır. Örneğin kırmızı ışığın ihlal edilmesi durumunda 20 ceza puanı, park yasağına uyulmaması durumunda 20 ceza puanı, emniyet kemerini takmamış olanlara 15 ceza puanı ve hız sınırı limitini aşmış olanlara da 10 ceza puanı verilir. Yönetmeliğe göre sürücü adayının iki yıl içinde hız limitini 3 defa ihlal etmesi, trafik ışıklarını 3 defa ihlal etmesi ve 0.20 promil üstünde alkollü olarak yakalanması sürücü belgesinin iptal edilmesine neden olur. Sürücü adaylarının ehliyetlerinin iptal edilmemesi için belirlenmiş olan trafik kurallarına bağlı hareket etmesi ve güvenli bir sürüş gerçekleştirmesi gereklidir.