02.05.2018 - 15:27 | Son Güncellenme:
20 haftalık gebelik ve bebek gelişimi
20 haftalık gebelik dönemine giriş ile birlikte bebeğinizde hareketlenmeler de artacaktır. Bu dönem ve sonrasında bebek gelişimi daha ileri boyuta geçer. Bebeğin ultrason görüntülerine bakıldığında dahi değişim görülebilecektir. Önceki ultrason kayıtlarında cenin olarak görünen bebeğiniz, gebeliğin 20. haftasında artık bebek şeklinde olacaktır.
20 haftalık gebelikte, bebeği bir gıda boyutunda ifade edecek olursak bu, kelek olabilir. Bebeğiniz 20. haftalıkken bir kelek büyüklüğüne sahiptir. Boy olarak baş ile kalça arası uzunluk 14 cm – 16 cm arasıdır. 20 haftalık gebelikte bebeğin yaklaşık kilosu ise 260 gramdır.
Gebelikte 20. hafta ile birlikte bebek cilt yapısı da değişimlere başlar. Cilt daha kalın bir hal alır. Üst deri (epidermis), orta deri (dermis) ve alt deri (subkutis) katmanlarından oluşur. Cildin %90’ını dermis oluştururken, çoğunlukla yağ bulunan deri katmanı ise subkutistir.
20 haftalık gebelik sürecinde bebek hareketleri
20 haftalık gebelik ile birlikte bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayacaksınız. Daha belirgin hareketler oluşacak. Artık büyüyen bebeğiniz için karın içi zamanla dar gelmeye başlayacak. Kendine yer açarkenki hareketi ise dıştan daha iyi görülmeye başlanacak.
20 haftalık gebelikte bebek, rahim içinde dönecek, tekme ve yumruk atacak. Bu dönemde henüz fazlasıyla yeri varken çok hareketli olacaktır. Devamlı dönebilir, parendeler atabilir.
20 haftalık gebelik ve anne adayı
20 haftalık gebelik döneminde anne adayının da yaşadığı değişimler olacaktır. Bu haftadan itibaren gebelik için daha gerçekçi duygular beslenir. Bebeğin hareketlerinin iyice hissedilmeye başlanması ve bu dönemde bebeğin cinsiyetinin de belirlenecek olması anne adayı için gerçekliği oluşturmaktadır. Ruh hali olarak dalgınlık yaşanabilir.
20. hafta ile birlikte rahim daha çok genişlemeye başlar ve düzenli büyüme gösterir. Bu haftadan itibaren her hafta 1 cm büyüme görülür. Örneğin şu anki rahim büyüklüğü 20 cm ise bir sonraki hafta 21 cm olmalıdır. Veya 4 hafta sonrasında 24 cm’e ulaşmalıdır.
Gebelik döneminde doğru ve kesin sonuçlar için mutlaka uzman hekimle görüşülmelidir.