Gündem20 bin lirasını böyle kurtardı! Kulaklığın peşinde 7,5 saatlik takip

20 bin lirasını böyle kurtardı! Kulaklığın peşinde 7,5 saatlik takip

04.03.2022 - 06:45 | Son Güncellenme:

İstanbul'da içerisinde 20 bin TL değerinde elektronik alet olan çantası arabasından çalınan Furkan Talay, kablosuz kulaklıklarından aldığı sinyalleri takip ederek filmleri aratmayacak bir şekilde hırsızları buldu. İşte ilginç olayın tüm detayları.

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - İstanbul Beylikdüzü'nde yaşayan Dijital Pazarlama Uzmanı Furkan Talay’ın geçtiğimiz günlerde bilgisayarı, minipod kulaklığı ve birçok değerli eşyasının bulunduğu 2 adet çantası arabasından çalındı. Polislerle beraber hareket eden Furkan Talay, minipod kulaklığına bağlanarak oradan gelen sinyalleri takip etmeye başladı.

Haberin Devamı

20 bin lirasını böyle kurtardı Kulaklığın peşinde 7,5 saatlik takip

"Bul uygulaması üzerinden telefonuma bağlı kulaklığımın konumunu sorguladığımda hırsızların adresini gösterdi ve hemen polise ilettim" diyen Furkan Talay, "Beylikdüzü karakolundan bir komiser ve polis memuruyla görüştük, hemen gelip beni aldılar ve adreslerin peşine düştük. İlk adreste telefon üzerinden konum tarayıcıyı açıp kulaklığı bulmaya çalıştım fakat sinyal vermedi, ikinci adreste de aynı şekilde oldu. Üçüncü adreste de sinyal alamadık ancak son adreste bir binanın bodrumundan sinyal verdi" dedi.

20 BİN TL'LİK EŞYALARI 7.5 SAAT SONRA BULUNDU

Polisin yaptığı baskın sonucunda 2 kişi adreste yakalandı ve ceplerinden Furkan Talay’a ait telefonun şarj aleti ve kulaklığı çıktı. Geri kalan ürünler için de polis, hırsızlardan diğer çantaları, eşyaları ve bilgisayarı sattıkları kişilere ulaşmasını istedi. Furkan Talay, "7.5 saat süren operasyonla teknoloji ve polislerin sabrı sonucunda olayı çözüp her şeyimi geri aldım" diyerek mutluluğunu paylaştı.

Haberin Devamı

20 bin lirasını böyle kurtardı Kulaklığın peşinde 7,5 saatlik takip

'NOKTA ATIŞI YAPARAK CİHAZINIZI BULABİLİRSİNİZ'

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, cihazların kaybolma ya da çalınma sorunuyla başa çıkmanın en kolay yolunun 'cihazımı bul’ özelliği olduğunu dile getirdi. "Kablosuz kulaklık gibi cihazların çok küçük olmaları kaybolmalarına ve kolayca unutulmalarına neden olabiliyor" diyen Osman Demircan, “Bazı ürünlerin internet bağlanma özelliği olmadığı için cihazın kapsama alanında olması gerekiyor. Eğer cihazınız internete bağlı ise işiniz daha kolay. Cihazınıza nokta atışı erişim sağlayabiliyorsunuz.

Bir diğer özellikte sizin sahip olduğunuz cihaz bir başkası tarafından eşleştirilirse yine cihazınızın yerini tespit edebiliyorsunuz. Bu özellikleri kullanabilmek için en önemli kriter, cihazın kendi ve geniş kapsamlı bir bul özelliğine sahip olması ya da kullandığınız telefon ile cihazımı bul özelliğini destekleyecek şekilde uyumlu olması" diyerek bu konuda önemli bilgiler verdi.

20 bin lirasını böyle kurtardı Kulaklığın peşinde 7,5 saatlik takip

Bilgisayar işletim sistemlerinin de kayıp ya da çalınma durumda yer tespiti için gerekli yeteneklere sahip olduğuna değinen Osman Demircan, “Elbette bu özelliğin bilgisayarlar için çalışabiliyor olmasının tek kriteri cihazın internete bağlı olması. Birçok modelin GPS modülü barındırması bilgisayar çalışır hale geldiğinde yer tespitini kolaylaştırıyor” detayını verdi.

Haberin Devamı

ALZHEIMER HASTALARINDA DA KULLANILIYOR

Özellikle yüksek fiyatlara satın alınan ürünler kaybolma ve çalınma durumlarında yer tespitinin yapılabilmesini sağlayan teknolojilerle geliştirilmiş olsa da bu teknoloji farklı alanlar içinde kullanılmaya başlandı. Farklı kullanım alanları konusuna da değinen Osman Demircan, “Bunun en büyük yararı ise Alzheimer hastalarının kaybolma durumları yaşandığında kolay bir şekilde yer tespiti yapılabilmesi amacıyla kullanılabiliyor olması.

Bunun yanında dört ayaklı dostlarımızın kontrolümüzün dışında kaçması durumlarında konumlarının tespiti için de kullanılabiliyor. Ailelerin bu teknolojiyi akıllı saat desteğiyle küçük yaştaki çocuklarında kullandıklarını görüyoruz. Hem oldukları yeri gözlemleyip hem de ortam dinlemesi yapabiliyorlar. Park edilen aracın yerinin unutulmasında da bu teknolojiden faydalanılıyor" sözleriyle teknolojinin iyi kullanıldığında oldukça yararlı olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

20 bin lirasını böyle kurtardı Kulaklığın peşinde 7,5 saatlik takip

'KULLANIM ALANLARI DAHA DA GENİŞLEYECEK'

Gelecekte bu teknolojilerin ne gibi yeniliklerle bizleri şaşırtacağını da değinen Demircan, “Teknolojinin gelişmesiyle bu cihazların sticker boyutlarına inmesi ve ışıktan güç alması sağlandığında kullanım alanları çok daha gelişecektir. Özellikle hırsızlık olaylarının çok yaşandığı teknoloji marketleri, barınaklar, kolluk kuvvetlerinde silah takibi gibi kritik noktalarda kullanılabilmesinin yolu açılacaktır. Ayrıca teknolojinin küçülmesi unutma ya da çalınma olasılığı olan örneğin çok değerli bir gözlüğün ya da kalemin daha bulunmasını sağlayabilir” ifadelerini kullandı.