Gündem2,5 milyon adayın yarışı başlıyor

2,5 milyon adayın yarışı başlıyor

14.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

YKS kapsamında yarın ve pazar günü yapılacak üç oturumlu sınavda, 2.5 milyonun üzerinde aday ter dökecek. Uzmanlar uyarıyor: Elinizden geleni yaptığınıza inanın, kaygılanmayın, bugün dinlenin, belgelerinizi hazırlayın.

2,5 milyon adayın yarışı başlıyor

2,5 milyon adayın yarışı başlıyor

Haberin Devamı

2,5 milyon adayın yarışı başlıyor
Üniversite adaylarının, hayalindeki bölümlere girmek için yarışacakları Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), hafta sonu yapılacak. İki basamak halinde üç oturumda düzenlenecek sınav kapsamında birinci oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 16 Haziran Pazar günü ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak.

Eksiğiniz kalmasın

Adaylarda heyecan son dorukta. Bu heyecanla sınav günü herhangi bir sorun yaşamamak için bugünden hazırlık yapmaları ve uymaları gereken kuralları gözden geçirmelerinde yarar var. İşte o kurallar:

- Sınava Giriş Belgesi ve T.C. kimlik kartı veya pasaport gibi sınava girmek için gerekli belgeleri bugünden hazırlayın. Bu belgeler yanında olmayanlar sınava alınmayacak. Kimlik kartını kaybeden ya da fotoğrafı bulunmadığı için sınava kabul edilmeyecek adayların mağdur olmaması için hafta sonu sınav merkezlerindeki il veya ilçe nüfus müdürlükleri açık olacak.

Haberin Devamı

- Adaylar, sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına, sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra ise sınav salonlarına alınmayacak. O nedenle sınava yetişememe stresi yaşamamak için trafiği de dikkate alarak 09.15’te sınav yerinde olacak şekilde evden çıkın.

2,5 milyon adayın yarışı başlıyor
- Sınavda salondaki görevlilerin verdiği cevap kâğıdının üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı bulunması gerekiyor. Her aday, kendisine ait cevap kâğıdını kullanmak zorunda aksi takdirde sınavı geçersiz olacak. Cevap kâğıdı size ait değilse, görevliye bildirin.

- Cevap kâğıdındaki gerekli yerleri doldurduktan sonra size verilecek soru kitapçığını da hızlıca inceleyin, sayfaların baskısını kontrol edin. Soru kitapçığındaki ilgili yerleri doldurun. Tüm bu kontrollerden ve işlemlerden adayın sorumlu olduğunu unutmayın.

- Sınav kurallarına uymayan, kopya çeken adayların sınavı geçersiz sayılacak, o nedenle sınavda kimseyle konuşmayın, silgi, kalem dahil hiçbir eşya alışverişi yapmayın.

- Soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon sınav görevlileri teslim alana kadar sınav salonundan ayrılmayın. Bu evrakların tesliminden de aday sorumlu.

Haberin Devamı

Yasaklara dikkat!

Önceki yıllarda adaylar, şeffaf pet şişe içerisindeki su dışında hiçbir araç, gereç, yiyecek ve içecekle sınav binasına giremiyordu. Bu yıl, bu kural biraz esnetildi. Adaylar ve görevliler yanlarında alyans, şeffaf numaralı gözlük, başörtüsü için kullanılan boncuklu-boncuksuz toplu iğne, metal para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka, basit piercing, şeffaf pet şişe içerisinde suyla sınava katılabilecekler.

Bu eşyalar dışında çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kalem, silgi, müsvedde kâğıdı, cetvel, yiyecek, kulaklık, kolye, küpe, güneş gözlüğü, banka kartı vs. gibi her türlü eşya yasak. Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak, o nedenle eğer yanınızda biri olmayacaksa izin verilmeyen eşyaları yanınıza almayın.

En büyük sınav

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 15-16 Haziran’da yapılacak YKS’ye ilişkin bilgileri paylaştı. Aygün’ün açıklamalarından satır başları şöyle:

Haberin Devamı

- YKS, ÖSYM’nin uyguladığı sınavlar arasında en geniş kapsamlı ve en yüksek katılımlı sınav. Üç oturumdan oluşan YKS, KKTC Lefkoşa Sınav Merkezi de dahil toplam 188 sınav merkezinde uygulanacak. YKS’ye toplam 2 milyon 528 bin 110 aday girecek.

- Sınav evraklarının hazırlanması, basımı ve paketlenmesi 40 gün sürdü. Yaklaşık 5 milyon adet sınav kitapçığı ve cevap kâğıdı basıldı. Bu sınav için 175 bin 241 adet sınav evrakı kutusu kullanıldı.

- Sınavlarda 692 bin 978 kişi görev alacak.

- YKS’nin yarın yapılacak birinci oturumu TYT’ye 2 milyon 515 bin 91 aday katılacak. TYT için 8 bin 35 bina kullanılırken salon sayısı 137 bin 803 olacak.
TYT’ye 6 bin 609 engelli aday girecek. TYT’de 371 bin 522 kişi görev alacak.

- 16 Haziran’daki AYT’ye 2 milyon 24 bin 596 aday katılacak. AYT’ye 4 bin 859 engelli aday girecek. 6 bin 450 bina sınav için hazır olacak. 107 bin 442 salonda sınav yapılacak. AYT’de 295 bin 601 kişi görev alacak.

Haberin Devamı

- 16 Haziran’daki üçüncü oturum YDT’ye ise 137 bin 773 aday girecek. YDT’ye 347 engelli aday katılacak. 871 binada ve 10 bin 17 salonda sınav yapılacak. 25 bin 855 kişi görev alacak.

- 2018 YKS’de TYT puanı 200 ve üzerindeki adaylardan 2019 TYT’ye girmeden bu puanları kullanmak için başvuran aday
sayısı 13 bin 19.

- Tüm güvenlik önlemleri alındı. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile koordineli çalışılıyor.

- Sınavın üç oturumunda yaklaşık 700 bin sınav görevlisi ve güvenlik görevlisi görev alacak.

2,5 milyon adayın yarışı başlıyor

Saraç’tan tavsiyeler

YÖK Başkanı Yekta Saraç, sınava girecek adaylar için bir mesaj yayınladı. Söz verdikleri gibi YKS’de soru sayılarında ve içerikte bir değişiklik yapmadıklarını kaydetti. “Getirdiğimiz sistemin en önemli özelliği yükseköğretime geçişte, sözel ve sayısal okuryazarlığı ve muhakemeyi öncelemesidir. Bu konsept Türkiye’nin bir kazanımıdır” diyen Saraç, adaylara başarılar dileyerek tavsiyelerde bulundu.

Saraç, “Yıllardır emek vererek çalıştığınız bu sınav, biraz da sakinlik, kendine güven ve bedenen sağlıklı olmayı gerektiriyor. Başarılı bir sınav için özellikle bu üç hususa özen göstermenizi tavsiye ederim. Hayat başarısının sadece gireceğiniz bu sınava bağlı olmadığını lütfen unutmayın. Başarı, çok çalışmak kadar, olumlu düşünceler, azim ve
sabır da ister” dedi.

2,5 milyon adayın yarışı başlıyor
Kaygıya yenilmeyin

Adayların sınavda başarılı olmaları için iyi hazırlanmaları kadar, sınavda kaygıyı kontrol etmeleri de çok önemli. Çünkü aşırı kaygı, bazen en basit sorularda bile hata yaptırabiliyor. Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Tınaz, sınav kaygısının bireysel ve sosyal birçok nedeni olduğunu kaydediyor. Tınaz, sınava yeterince hazırlanamamak, sınava ilişkin gerçekçi olmayan düşünce biçimleri, sosyal çevrenin öğrenciden beklentisinin fazla olması gibi nedenlerin kaygıyı artırdığına dikkat çekiyor. Sınav kaygısının solunumun ve kalp atışlarının hızlanması, mide bulantısı, baş ağrısı, uyku düzeni bozuklukları gibi fizyolojik belirtileri olduğuna değinen Tınaz, şu bilgileri veriyor:

“Öfke, huzursuzluk, sinirlilik hali, karamsarlık gibi duygusal belirtiler fizyolojik belirtilere eşlik eder. Kaygı nedeniyle öğrenciler düşüncelerini düzenlemekte, bildiği konulara ilişkin soruları yanıtlamakta ve sınav içeriğine odaklanmakta zorluk yaşarlar.”

Sınav kaygısının azaltılabilmesi için öncelikle fiziksel sağlığa dikkat edilmesinin gerektiğinin altını çizen Tınaz, sağlıklı beslenmenin, düzenli uyuma ile egzersiz yapmanın önemli olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Sınav öncesinde ve gerekli olduğunda sınav esnasında nefes ve gevşeme egzersizleri yapılması da kaygının etkilerini azaltır.”

Ebeveynlerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları, sınava ilişkin gerçekçi beklentilerinin olması, çocuklarını dinlemeleri ve anlamaları önerilerinde bulunan Tınaz, gerektiğinde psikolojik yardımın alınmasını öneriyor.

YARIN: KAÇ NET YAPAN BARAJI AŞACAK?