01.05.2018 - 17:26 | Son Güncellenme:
17 aylık bebeğin gelişim süreci içerisinde yaşayabileceği bazı değişimler olabilir. Önceki aylara nazaran yürüyebilen bebeğinizin artık dengeli bir şekilde ayakta durması gözlenebilir. Ortalama kilosu 10 kg, boyu ise 80 cm civarında olan bebeğiniz artık 10 - 15 kelimeye kadar konuşabilmelidir. Getir, götür, gel, git gibi kelimelerin anlamlarını kavrayarak istenileni yapmaktadır. Aynı zamanda merdiven çıkma isteği, kitapları karıştırması, sayfalarını özensiz de olsa çevirebilmesi, tek başına bir bardak suyu içebilmesi, dişlerini tek başına fırçalayabilmesi izlenen diğer davranışlarındandır. Kelime dağarcığının genişlediği bu dönemde ismini veya istediği herhangi bir şeyi söyleyebilmektedir. Taklit yeteneği giderek artmakta ve hayvanların, etrafındaki kişilerin seslerini taklit edebilmektedir. 17 aylık bir bebeğin dünyası artık karışık olmaktan çıkmış anne adayları daha rahat bir döneme adım atmaya başlamıştır.
· Bebeğiniz artık yerden eğilerek tek başına herhangi bir cisme ulaşabilir.
· Sandalye, sehpa, masa gibi eşyaların dikkatini çekmesi üzerine tırmanma gibi eğilimde bulunabilmektedir.
· Kıyafetlerini giymeye, el sallamaya ve oyun kurmaya başlayarak tek başına bir şeyler üretebilmektedir.
17 aylık bebek gelişiminin özellikleri nelerdir?
Uzmanlara göre 17 aylık bir bebeğin ‘miş’li eğilimler kurması bu aylarda çok önemlidir. Örnek verilecek olursa televizyonun kumandasını gerçek bir kimliğe büründürerek kulağına götürüp, telefonla konuşuyormuş gibi yapması, araba kullanıyormuş gib sürmesi gelişimine ayrı bir önem katmakta ve gelişiminin doğru yönde ilerlediğini göstermektedir. Fakat bu durumla ilgisi olmayan, konuşmayan, göz göze gelmek istemeyen bebekler daha dikkatli gözlemlenmelidir. Bebeğin otizm olma olasılığı dikkatlerden kaçmamalı ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
17 aylık bebek gelişiminin özelliklerine değinecek olursak, son derece enerjik bir dönemde olup her şeyi merak etmesi, eline geçen her şeyi fırlatıp atması, yaptıklarıyla ilgili neden – sonuç ilişkisi kurması sadece motor becerilerini geliştirmekle kalmayıp, aslında öğrenmek eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bu dönemde çeşitli aktiviteler planlamak ve daha tek başına oynamayı tercih etse de onunla bol bol oyun oynayarak bir şeyler öğrenmesini sağlamak iyi gelecektir. Fırlatma, karıştırma hareketlerini öğrenene kadar bu durum böyle devam edecektir. Bu durumdan rahatsız oluyorsanız mutlaka uzman bir doktordan yardım alarak gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.