Gündem15 Temmuz gazisinden şikayet: Ailem yardım paramı alıp evden kovdu

15 Temmuz gazisinden şikayet: Ailem yardım paramı alıp evden kovdu

29.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminde gazi olan B.P.T. adlı vatandaş TBMM’ye başvurarak, devletin verdiği yardımın babası ve üvey annesi tarafından alındığını, kendisinin de evden kovulduğu şikâyetinde bulundu.

15 Temmuz gazisinden şikayet: Ailem yardım paramı alıp evden kovdu

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, İstanbul’da yaşayan B.P.T., 15 Temmuz gecesi 16 yaşındayken yaralandığını belirterek, devletin istihdam fırsatından yararlanıp memuriyete başlığını bu nedenle ailesi tarafından gasp edilen yardımın kesilmesini istedi. Başvuruyu işleme alan başkanlığını Mihrimah Belma Satır’ın yaptığı TBMM Dilekçe Komisyonu konuyu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve İller İdaresi Genel Müdürlüğüne iletti.

Haberin Devamı

19 bin 300 TL ödedik

Bakanlık, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden yapılan inceleme sonucunda, 15 Temmuz gazisi B.P.T’nin hanesine 20 Mayıs 2015 - 10 Aralık 2018 tarihleri arasında toplam 19 bin 300 TL yardım yapıldığı bilgisini verdi. Bakanlık, B.P.T.’nin 1 Şubat 2018 tarihi itibarıyla reşit olması nedeniyle söz konusu tarihten önceki 17 bin 600 TL tutarındaki yardımın da anne ve babasına yapıldığını TBMM’ye iletti. B.P.T.’nin reşit olduktan sonra yardımların kendisine yapıldığı bilgisini paylaştı.

İller İdaresi Genel Müdürlüğü de Dilekçe Komisyonu’na B.P.T.’ye Nakdi Tazminat Komisyonunca 23 Ağustos 2016 tarih ve 2016/240 sayılı karar ile 13 bin 289.40 TL tazminat ödenmesine karar verildiğini, tazminatın B.P.T.’nin babası F.T.’ye ödendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Memur yapıldı

Bakanlık yapılan incelemede, şehitlere verilen istihdam hakkını B.P.T.’nin kendisi için kullandığı ve Aile Bakanlığı’nda işe başladığını bildirdi. B.P.T.’nin kendisi, babası ve annesinin ücretsiz seyahat hakkından da yararlandırıldığı kaydedildi.

TBMM Dilekçe Komisyonu ise bakanlık ve kurumlardan gelen bu yanıtlar doğrultusunda ödemesi yapılan yardımlara ilişkin olarak başka bir işlem yapılamayacağı kararını verdi.

Şehit yakınlarına ve gazilere 1984 konut

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı TBMM’ye gönderdiği yazıda, 15 Temmuz şehit ve gazilerine yapılan yardımlara ilişkin istatistikleri de paylaştı. Bakanlık kayıtlarına göre, darbe girişimi sırasında en küçüğü 16, en büyüğü 68 yaşında olmak üzere 251 vatandaş şehit, en küçüğü 11, en büyüğü 83 yaşında olmak üzere toplam 2 bin 727 vatandaş da gazi oldu.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) TBMM’ye gönderdiği yazıda ise B.P.T.’nin herhangi bir konut satışı ve konut kredisi başvurusunda bulunmadığı ve bu eksende bir tahsis de yapılmadığını iletti. 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri”ne satılan konut sayısının bin 984 olduğunu dile getiren TOKİ, şu ana kadar bin 338 şehit yakını ve gaziye faizsiz konut kredisi kullandırıldığını kaydetti. TOKİ, bunlardan bin 273’nün erkek, 65’nin kadın olduğunu bilgisini verdi.

Yazarlar