31.05.2024 - 15:35 | Son Güncellenme:
Ankara'da merkezli 21 ilde, 'Smart Trade Coin' isimli sözde kripto varlık alım/satım platformu üzerinden 'sıfır risk ile yüksek kazanç' vaadiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu işleyen kişilere yönelik 'Sibergöz-42' operasyonları düzenlendi. 152 şüpheliye yönelik operasyonda, 127 şüpheli gözaltına alındı.
Şüphelilerin, 1 milyar dolar (32 milyar TL) haksız kazanç elde ettiği tespit edildi. Ayrıca, 1 milyar TL değerinde 177 taşınmaz ve 61 taşınır mal varlığına, 1 ruhsatsız tabanca, 1 kurusıkı tabanca ve çok sayıda dijital materyale el konuldu.
Operasyon kapsamında, yazar Aşkım Kapışmak da İstanbul'da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara'ya getirilen Kapışmak'ın örgütün yöneticileriyle birlikte 'Eğitim ve Bilgilendirme Kampı' adı altında toplantılar yaptığı ve katılımcılara sertifikalar verdiği belirtildi. Bu kapsamda, yazar Kapışmak hakkında, 'yapıya insan kazandırma' faaliyetleri iddiasıyla soruşturma yürütüldüğü kaydedildi. (Eda KOÇ/ANKARA,DHA)
1 MİLYAR 200 MİLYON LİRAYA EL KONULDU
CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, iddialara ilişkin detayları paylaştı. Uludağ, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Tarihin en büyük siber dolandırıldık operasyonu. 1 milyar dolarlık işlem hacminden bahsediliyor. 2017'de bir işlem başlatılıyor ve üye alıyorlar. 2 yazılım geliştirdiklerini söylüyorlar. Gold yazılım alırsanız haftada 10 bin dolar kazandıracak sistem vadediyorlar. Böyle bir pazarlama gösteriyorlar. 2020'ye kadar rekor üyeye ulaşıyorlar. Bunun için milyarlar konuşulmaya başlıyor.
Bu organizasyonlara daha inandırıcı olsun diye ünlüleri de davet ediyorlar. Onların bir şeyden haberi yok, davetli olarak katılıyorlar. Aşkım Kapışmak gözaltında. Örgüt yöneticileri ile ortak hareket etmiş, Katılımcılara sertifika vermiş, örgütle iltisaklı olduğu iddiası ile gözaltında.
153 KİŞİDEN 127'Sİ YAKALANDI
MASAK 153 isim belirlemiş ve bu isimlerin hesap hareketleri tek tek incelenmiş. Operasyon Ankara merkezli 21 ayrı ilde gerçekleşiyor. 153 kişiden 127'si yakalandı. Çete liderleri dahil 6 kişi yurt dışında. Gözaltına alınanların 1 milyar 200 milyon lirasına el konuldu. 177 gayrimenkule ve 61 lüks araca da el konuldu. El konulan dijital materyallerle örgütün yapısı daha iyi deşifre edilecek.
'40 BİN CİVARINDA MAĞDUR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'
Ankara merkezli 21 ilde, sözde kripto varlık alım- satım platformuna yönelik gerçekleştirilen dolandırıcılık operasyonunda gözaltına alınan 127 şüpheliden davranış bilimleri uzmanı ve yazar Aşkım Kapışmak hakkında, 'yapıya insan kazandırma' faaliyetleri iddiasıyla soruşturma yürütülürken, öte yandan sözde kripto varlık alım/ satım platformu üzerinden mağdur olan vatandaşlar, avukatları eşliğinde Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Mağdurlar adına açıklama yapan Avukat Buğrahan Kutlu, "Bir süredir bu dosyayı takip ediyoruz. Yaklaşık 40 bin civarında mağdur olduğunu düşünüyoruz. Bu 'smart trade coin' dolandırıcılığı yüzünden ne yazık ki hayatını kaybeden, intihar eden vatandaşlarımız var. Bu bir saadet zinciri mantığı. Her saadet zinciri gibi de bir yerde tıkanıyor, kitleniyor. Bir süre tabii ki kazanç oluyor, insanları bu şekilde içeri çekiyorlar. Ardından insanlar bir gün uyandıklarında paralarını alamıyorlar. Sadece bizim müvekkillerimizin milyonlarca lira zararı var. Bunun sonunda cezalandırmalar yapılacak. Ardından tabii işin hukuk davası boyutu var. Kaybedilen miktarların geri alınması yönünde. Burada da ciddi bir mal varlığına el konulmuş durumda. Bizim kaybedilen paraları, dolandırılıp alınan paraları, saadet zincirine kaptırılan miktarları alma konusundaki umudumuz da bu paralar. İşin takipçisiyiz, inşallah olumlu bir sonuç alacağımızı düşünüyoruz" dedi.
'450 BİN DOLAR KAPTIRDIK'
Mağdurlardan Mustafa Suner ise yıllardır verdiği hukuk mücadelesinin sonlanmasını istediğini belirterek, "Ankara'da yaşıyorum, gaziyim. Terör tazminatım dahil elimdeki bütün parayı, 450 bin doları 2021 yılında avukat olarak görev yapan ama örgütün liderlerinden olan bir vatandaşa kaptırdık. 3 yıldır bununla ilgili bir mücadele devam ettiriyoruz. Operasyon yapılan dosya, avukatımızla birlikte bizim açtığımız dosyadır. Odası üzerinden tüm Türkiye'deki mağdurların dosyaları toplanarak operasyon yapılmıştır. Siberdeki polis arkadaşlara ve savcı beye çok teşekkür ediyoruz. Benim 450 bin dolar bir yatırımım olmuştu burada; ama paramın tamamını kaybetmiştim" diye konuştu
Akrabasının tavsiyesi ile sözde kripto varlık alım/satım platformu üzerinden mağdur olduğunu belirten Ömer Ok da "Mardin Kızıltepe'den geliyorum. Benim 485 bin dolarımı aldılar. 3 yıldır ben de bu arkadaşlarım gibi uğraşıyorum" dedi. Gizem ÇORLU- Ali Eren İĞDE/ DHA