13.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Aysel Bozan Yılmaz
Üniversite sınav maratonu, dün gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile başladı. 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS’de, 4 testte 160 soru yer aldı. Türkçe testinden 40, Sosyal Bilimler testinde Tarih’ten 15, Coğrafya’dan 12, Felsefe’den 8, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından 5, Temel Matematik testinden 40, Fen Bilimleri testinde, Fizik’ten 14, Kimya’dan 13, Biyoloji’den 13 soru soruldu. Sınav saat 10.00’da başladı, adaylara 160 dakika süre verildi.
Matematik ‘problem’di
Sınavdan sonra adaylardan ve uzmanlardan gelen yorumlara göre YGS genel olarak müfredata uygun ve kolaydı. Hatalı soru iddiası bulunmuyor. Eğitim kurumlarından gelen diğer yorumlar şöyle:
İrday Eğitim: Temel Matematik soruları müfredata uygundu. Hatalı soru yoktu. Geometri’de soru sayısı son yıllarda 7-8 soruya kadar düşmüştü. 2017 YGS ile birlikte Geometri, 11 soruyla geri döndü. 2012-2013’te değişen müfredatın ilk mezunlarının da girdiği 2017 YGS’de, yeni müfredattan soru gelmedi. 2016’ya göre daha seçiciydi.
Bilfen Liseleri: Geçen yıldan daha zordu. Türkiye’de geometri sorularının çözülebilme oranının düşük olması ve Geometri sorularının fazla olması, Türkiye ortalamasını etkileyecektir. Problem ve geometri sorularının çokluğu süre sıkıntısı doğurdu. Matematik belirleyici olacak.
Doğa Okulları: 29 Matematik, 11 Geometri sorusunun yer aldığı testte “Problem” soruları öğrencileri terletti; yeni nesil, ALES tarzında soruların sorulduğu görüldü. Geometri soruları beklenen zorluk derecesinin üzerindeydi. İlk kez vektör ve polinom konusundan soru çıktı. İşlem gerektiren sorular çoğunluktaydı.
Fen Bilimleri seçiciydi
Doğa Okulları: Fizik, beklenen konulardan ve geçen yıl uygulanan sınavla uyumlu düzeyde hazırlanmış. Göze çarpan belirleyici düzeydeki 2 soru, soru köklerindeki farklılıkla oluşturulmuş. Sınav, yoruma dayalı, sonuçların tartışıldığı, sıralamaların yapıldığı, işlemden uzak bir formatta hazırlanmış.
Kimya’dan müfredat dışı soru çıkmadı. Bağıl Nem sorusu YGS için sürpriz soru sayılabilir. Biyoloji müfredata uygundu. Genel olarak sınav soruları 9 ve 10. sınıf ağırlıklıydı. 11. sınıf müfredatından 2 soru geldi. 2016 YGS’ye göre daha düşündürücü, daha orta seviyede sorular ağırlıklıydı.
Sosyal Bilimler kolaydı
Bilfen Liseleri: Tarih soruları tarihi kavramlar ve dönem bilgisinin yorumlanması üzerine kurgulanmış, paragrafı doğru okumaya dayalı olarak sorulmuş. Doğrudan bilgiyi ölçen düzeyde hazırlanmış soru sayısı azdı. Coğrafya’da harita yorumlamaya yönelik sorulara ağırlık verilmiş. Uzun zamandır sorulmayan saat hesaplama sorusu ile nüfus piramitlerinin yorumlandığı sorularda öğrenciler zorlandı.
Felsefe’de kavram bilgisi ve temel problemlerin sorgulanmasına yönelik sorular yer aldı. İlk defa bu yıl felsefi görüş ile filozofun isminin eşleştirilmesi sorulmuş. Paragrafa dayalı sorular felsefe konularına hakim öğrenciler için kolay, bilgi eksiği olanlar için zordu.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden genel olarak okuduğunu anlama ve yorumlama beceresine dayanan paragraf sorularına yer verildiği ve ders konularına ilişkin olarak kelime ve kavram bilgisinin sorgulandığı görüldü.
Türkçe’de hatalı soru iddiası
Uzmanlar Türkçe’nin müfredata uygun, genel olarak kolay olduğuna dikkat çekerken edebiyat öğretmeni Talat Almaz, Türkçe’de 13. sorunun iptal edilmesi gerektiğini iddia etti. ÖSYM’nin sorunun cevabını C olarak verdiğini kaydeden Almaz, “Evet doğru, iki sözcük de aynı türde. Ancak B şıkkındaki ‘yalnız’ sözcüğü de tür olarak aynı görevde. İkisi de zarf. ÖSYM bunlardan birini zarf, diğerini edat olarak vermiş. Yazım yanlışı soruları hazırlanırken TDK’nın sözlüğünü kaynak kabul eden, soruları bu kaynaktan hazırlayan soru yazarları, bu soruyu hazırlarken de o kaynağa baksalardı. TDK’da ‘yalnız’ sözcüğünün hangi anlamdayken edat olduğu örnekleriyle görülüyor. Eskiden biz ‘yalnız’ sözcüğünü ‘sadece’ anlamını veriyorsa edat olarak veriyorduk artık TDK bunu zarf olarak veriyor. Bu soru iptal edilmeli” dedi.
Sonuçlar 28 Mart’ta
YGS’de iki baraj var. 150 barajını aşanlar ön lisans programlarını tercih yapabilecek. 180 barajını aşanlar ise LYS’ye girebilecek. YGS sonuçları 28 Mart’ta açıklanacak. Adaylar sonuçları, ÖSYM’nin internet adresinden öğrenebilecek.
Bir dakikayla bir yılları gitti
ÖSYM’nin bu yıl uygulamaya koyduğu YGS’nin başlama saatine 15 dakika kala yani saat 09.45’ten sonra sınav binalarına giriş yapılamayacağı kuralı birçok adayı mağdur etti. Dakika farkıyla geç kaldığı için sınav binalarına giriş yapamayan birçok adayın üniversite hayali sona erdi. İşte o mağdurlar:
Kapı yüzüne kapatıldı
- Bayburt’ta sınava bir dakikayla geç kalan adaylar, salona alınmamaları üzerine gözyaşlarına hâkim olamadı.
- İzmir’de sınava 10 saniye geç kaldığı için alınmadığını söyleyen Dilara Filiz, “Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlanmam için zorladı. Kapıya yöneldiğimde açıktı. Tam kapıya geldim. ‘Geç kaldın’ diyerek yüzüme kapattılar. Gerekli hukuki başvuruları yapacağım” dedi.
- Sivas’ta da sınavın yapıldığı Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne 09.45’ten sonra gelen bazı öğrenciler, geç kaldıkları için salonlara alınmamaları üzerine duruma tepki gösterdi. Bir öğrenci sınava giriş belgesini yırttı.
- İzmir Atatürk Lisesi’nde kimliğinde fotoğrafı bulunmayan ve T.C. kimlik numarası sonradan üzerine yazılmış olan bir aday sınav bina sorumlusu tarafından geri çevrildi. Nüfus Müdürlüğü’ne giden aday, müdürlük kapalı olduğu gerekçesiyle okula geri döndü. Anne ve babasıyla sınava gelen aday, yine sınava alınmayınca gözyaşları içinde binayı terk etti. Aynı okulda bir başka aday ise sınav belgesinin çıkışını küçük boyutta aldığı için sınava alınmadı.
Saat kuralına tepki yağdı
Sınava alınmayan adaylar Twitter’da #ygs2017 başlıklı etiketle tepki gösterdiler:
@huseyinsagirr: Matematiğin yetmediği konular da varmış mesela bir dakikanın bir yıldan daha büyük olduğu gibi.
@iremarikan: Tam 9.45’te okulda olmadığı için sınava bile almıyorlar ama Suriyeliler o üniversitelere sınavsız giriyor.
@denizz_61: 6 genç vardı, sadece 1 dakika geç kaldı diye içeri alınmayan fakat biz kapılara dayanıp isyan edince içeri aldılar.
@bayankupeli: Keşke siz de 08:00 olan mesainize 08:01’de gittiğinizde 1 yıl açığa alınsanız.
@Gamzegzbykk: Siz insanları daha önce yakınından bile geçmedikleri yerlere sınava çağırın sonra da niye geç kaldınız?
Silgiden şikâyet ettiler
@Sow25: Bir silgi vermişler B şıkkını sileyim derken A ve C’yi de karaladım.
@denizuygunol: A’yı siliyorsun B, C, D, E’yi işaretliyor.
@mahmutdeds: Hep o silgi yüzünden kaydırma yaptım.
@EscobarElDadas: O felsefe sorularını Aristoteles görse felsefeyi bırakır imam olurdu. (MİNE ÖZDEMİR)
Süre yetmedi
‘Önceki yıllara benzerdi’
Furkan Çetin: Türkçe ve Sosyal Bilimler testleri kolaydı. Matematik’te biraz zorlandım. Genel olarak sınavda birkaç soruda iki şık arasında kaldım.
‘Ne zor ne kolaydı’
Doğa Demirtaş: Matematik’te problemler zordu. Fen Bilimleri iyiydi ama bazı sorular seçiciydi. Sosyal Bilimler’e sürem yetmedi.
‘Matematik çok zordu’
Nurullah Erdem: Önceki yıllarda da YGS’ye girmiş biri olarak Matematik testinde aşırı zorladıklarını düşünüyorum. Soysal Bilgiler ve Türkçe rahat yapılabilirdi ama Matematik’te problemler kısmı hiç bu kadar zor olmamıştı. Sorular çok uzun ve uğraştırıcıydı. Zaman yetmedi. (OZAN ÖMER KADÜKER)