Malzemeler:
4 adet büyük boy havuç
1 adet portakal (suyu ve kabuğunun rendesi)
1 adet limon (suyu)
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı tavuk suyu veya sebze suyu
1 çay bardağı krema (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber
Üzeri için taze kekik veya maydanoz
Tarif:
Havuçları dilimleyin ve soğan ile sarımsağı zeytinyağında kavurun. Ardından portakal suyu, limon suyu ve rendesini ekleyin. Tavuk veya sebze suyunu ilave edip havuçlar yumuşayana kadar pişirin. Pişen karışımı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin. İsteğe bağlı olarak krema ekleyip taze kekik veya maydanozla süsleyerek servis edin.
Malzemeler:
10 büyük boy mantar
1/2 çay bardağı rendelenmiş parmesan
1 diş sarımsak (rendelenmiş)
Taze kekik veya maydanoz
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tarif:
Mantarların saplarını çıkarıp içlerini temizleyin. Bir karıştırma kabında parmesan, rendelenmiş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırarak iç harcı hazırlayın. Bu harcı mantarların içine doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirin. 180°C fırında 20-25 dakika pişirip sıcak servis yapın.
Malzemeler:
2 adet lavaş
1 su bardağı humus (tarifi aşağıda)
6-8 dilim pastırma
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Humus için Malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış nohut
1/4 su bardağı tahin
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı limon suyu
1/4 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
Tuz (isteğe göre)
1-2 yemek kaşığı su (kıvam için)
Humus Tarifi:
Haşlanmış nohutların kabuklarını soyun (isteğe bağlı, daha pürüzsüz bir kıvam için önerilir). Nohutları tahin, limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, kimyon ve tuz ile birlikte bir blender veya mutfak robotuna alın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Kıvam çok koyu olursa 1-2 yemek kaşığı su ekleyerek karıştırmaya devam edin. Servis etmeden önce üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve kırmızı toz biberle süsleyebilirsiniz.
Rulo Tarifi:
Hazırladığınız humusu lavaşın üzerine eşit şekilde yayın. Üzerine pastırma dilimlerini yerleştirip rulo yapın. Dilimleyerek veya hafifçe ısıtarak servis edin.
Malzemeler:
2 adet büyük boy patlıcan
1 su bardağı süzme yoğurt
1 diş sarımsak (ezilmiş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Tarif:
Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun ve doğrayın. Yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırıp patlıcanlarla harmanlayın. Üzerine zeytinyağı gezdirip servis edin.
Malzemeler:
1 adet bütün hindi
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı kestane (haşlanmış ve doğranmış)
1/2 çay bardağı kuş üzümü
1/2 çay bardağı çam fıstığı
1 adet soğan (doğranmış)
2 yemek kaşığı tereyağı
Baharatlar: Tarçın, yenibahar, karabiber, tuz
1 su bardağı tavuk suyu
Tarif:
Pirinci tereyağında kavurun. Ardından soğan, kestane, kuş üzümü ve çam fıstığını ekleyip karıştırın. Baharatlarla tatlandırıp tavuk suyunu ekleyerek iç pilavı hazırlayın. Hindinin içine hazırladığınız pilavı doldurun ve dikiş ipi ile kapatın. Üzerine tereyağı sürüp baharatlarla tatlandırın. Hindiyi 180°C'de 3-4 saat boyunca pişirin.
Malzemeler:
4-5 adet büyük boy patates
1/2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan
Tuz, karabiber
Tarif:
Patatesleri haşlayıp ezin. Üzerine tereyağı ve süt ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Rendelenmiş parmesan peyniri ekleyip iyice karıştırın. Tuz ve karabiber ile tatlandırarak sıcak servis edin.
Malzemeler:
4 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
1 paket vanilin
2 yemek kaşığı kakao
Krema için:
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı tereyağı
Ganaj için:
1 paket krema
100 g bitter çikolata
Tarif:
Pandispanya için yumurta ve şekeri çırpın, un, kakao ve vanilini ekleyip karıştırın. Karışımı yağlı kağıt serili bir tepsiye döküp 180°C’de 10 dakika pişirin. Krema malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğutun. Pandispanyayı rulo yapıp üzerine kremayı yayın, tekrar sarın. Ganajı hazırlayıp rulonun üzerine sürün ve çatal yardımıyla kütük şeklinde desen verin. Soğutulmuş şekilde servis edin.
Afiyet olsun!