01.04.2025 - 07:07 | Son Güncellenme:
Volkan Konak, 27 Şubat 1967'de Trabzon'un Maçka ilçesinin Yeşilyurt köyünde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini de Maçka'da tamamladı. Daha sonra 1983'te İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarına giren Konak, müzik hayatında ilk olarak 1987'de "Suların Horon Yeri" albümüyle yörede yaptığı derlemeleri yorumladı.
Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimliğinden yapılan yazılı açıklamada, dün saat 23.23 sıralarında gelen ihbarlar üzerine 112 acil sağlık ekibinin Volkan Konak'ın konser verdiği otele hızla intikal ettiği, Konak'a ilk tıbbi müdahalenin alanda bulunan doktorlar ve daha sonra 112 ekibi tarafından yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, Volkan Konak'ın alandan entübe edilerek hastaneye sevk edildiğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Sanatçı 00.17’de hastanemize 'Ex duhul' olarak giriş yapmış ve vakit kaybetmeden CPR (Temel Yaşam Desteği) odasına alınmıştır. Burada anestezi uzmanı, acil servis hekimleri, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından 25 dakika süreyle ileri yaşam desteği uygulanmıştır. Ancak yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen yanıt alınamamıştır. Sanatçı Volkan Konak, tüm tıbbi çabalara rağmen, geçirmiş olduğu klinik süreç göz önünde bulundurularak, saat 00.42’de hayatını kaybetmiş (Ex kabul edilmiş) ve CPR’a son verilmiştir."
Usta yorumcu, 1988 yılında konservatuvardan mezun oldu ve aynı yıl İTÜ Sosyal Bilimler yüksek lisans eğitimine başladı. Ayrıca Trabzonspor'un İstanbul'daki tesisinin işletmesini 1998-2008 arasında üstlendi.
Volkan Konak'ın derlemeden sonra ilk albümü "Efulim"i 1993'te yayınlandı. "Gelir misin Benimle" albümünü ise Konak, 1994'te dinleyicilerin beğenisine sundu.
Ardından da "Volkanik Parçalar" albümünü ve 1998'de kendisinin kurduğu Kuzey Müzik Prodüksiyon'dan "Pedaliza" isimli albümünü çıkardı. 1998'den itibaren albümlerinde Karadeniz dışında İç Anadolu, Doğu Anadolu, Ege ve Kıbrıs yörelerinden de türküler seslendirdi.
Konak, 2000 yılında Doğan Music Company'nin (DMC) bünyesine katıldı. Aynı yıl "Şimal Rüzgarı" albümü yayımlandı. 2003'te yine DMC etiketiyle "Maranda", 2006'da "Mora", 2009'da "Mimoza", 2012'de "Lifor" ve 2015'te "Manolya" albümünü sevenleriyle buluşturdu.
"Mora" albümünde olan ve ablası Nuran Bahçekapılı'nın sözlerini yazdığı "Gardaş" adlı eserini, Kazım Koyuncu anısına besteledi.
İki yıl süren Çernobil araştırmasıyla bu facianın Türkiye ve özellikle Karadeniz Bölgesi üzerindeki etkilerini derleyip belgelendiren Volkan Konak, kanserden babası dahil birçok yakınını kaybetti. Konak, yine sözlerini ablası Nuran Bahçekapılı'nın yazdığı "Cerrahpaşa" adlı eserini de babası için besteledi ve seslendirdi.
Karadeniz Bölgesindeki kanser vakalarının artışına da çalışmalarıyla dikkat çeken Konak, bölgeye Kanser Araştırma Hastanesi kurulması için mücadele etti.
- Karadeniz müziğini evrensel formlarla birleştirerek özgün eserler ortaya koydu
Usta sanatçı Volkan Konak, televizyonda bir dönem "Kuzeyin Oğlu Volkan Konak" başlıklı müzik programını hazırlayıp sundu.
Besteci ve söz yazarı kimliğinin yanı sıra şiirsel yönü de olan Konak, birçok şiir kaleme aldı. Konserlerinde şarkılarının yanı sıra birçok şairden şiirler de okuyan Konak, anlattığı esprili hikayeleriyle izleyenlerinin ilgisini çekti.
Karadeniz'in hırçın sesi olarak bilinen sanatçı, bir röportajında şarkı yazma ve bestelemesine dair, "Bu hayatı ve kainatı algılama şeklidir. İç dünyamı rahatlatma ve ifade etme biçimidir. Ayrıca üretmeye çok inandığımda ve de çok küçük yaştan beri bu yöne kanalize olduğumdan beste yapmak, şiir yazmak benim için bir refleks haline gelmiştir." ifadelerini kullanmıştı.
Volkan Konak, Nazım Hikmet, Yaşar Miraç, Ömer Kayaoğlu ve Sunay Akın'ın arasında olduğu isimlerin eserlerini besteleyerek, seslendirdi. Usta sanatçı, müziğinin içerisine etnik motifleri katarak kendine özgü bir tarz oluşturdu. 1993'ten bu yana albüm çalışmalarında 50'yi aşkın bestesini seslendiren Konak, Gazeteciler Cemiyeti, çeşitli vakıf ve dernekler tarafından yılın sanatçısı seçildi.
Karadeniz müziğini evrensel formlarla birleştirerek özgün eserler de ortaya koyan Volkan Konak, sanat hayatı boyunca Kral TV, Altın Kelebek ve TRT Müzik Ödülleri'nde birçok ödüle değer görüldü.
Konak, 1997'de Politika dergisi tarafından "Yılın En İyi Müzik Sanatçısı" seçildi. 2011'de TRT Müzik Ödülleri'nde "En İyi Türk Halk Müziği Erkek Sanatçı Ödülü"nü ve "Kuzeyin Oğlu" programıyla "Yılın En İyi TV Müzik Programı Ödülü"nü aldı.
Volkan Konak'ın 1993 yılında ürettiği bir bestesinin tüm dünya hakları "Kuzey Müzik Prodüksiyon" ile Fransız prodüktör Alain Finet arasında yapılan sözleşme sonucunda Alain Finet tarafından satın alındı.
Sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan Konak, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden öğrencilere eğitim bursu verdi. 1992 yılında Selma Konak ile evlenen sanatçının Şimal, Derin ve Volkan adlarında 3 çocuğu dünyaya geldi.
Sanatçının, vasiyeti gereği 2 Nisan'da Trabzon Maçka'da düzenlenecek cenaze töreniyle babasının yanına defnedileceği belirtiliyor.
Ünlü sanatçı Selma Konak ile evliydi. Nikâh yaptıkları dönem maddi imkanları olmadığı için düğün yapamayan çiftin üç çocuğu bulunuyor.Volkan Konak’ın eşi olan Selma Konak çifti 1992 yılında nikah masasına oturdular. Evlendikleri dönem içerisinde maddi zorluk yaşayan ikili, sade bir nikahla evlendiler.3 çocuk sahibi olan Konak çifti sonunda hayallerini yıllar sonra gerçekleştirirken çocuklarına sırasıyla 'Şimal', 'Volkan' ve 'Derin' adlarını verdiler.
Göklerde Kartal Gibiydim
Mimoza · 2009
Aleni Aleni
Manolya · 2015
Yarim Yarim
Mimoza · 2009
Mimoza Çiçeğim
Mimoza · 2009
Ayletme Beni
Lifor · 2012
Dido
Maranda · 2003
Herkesin Bir Derdi Var
Maranda · 2003
Doğrudur
Dalya · 2019
Mağusa Limanı
Manolya · 2015