18.06.2021 - 07:40 | Son Güncellenme:
Rus aşısı Sputnik V vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Ülkemizde uygulanan Pfizer-BioNTech aşısı bilindiği üzere MRNA yöntemi ile üretilen bir aşı olarak biliniyor ve ülkemizde uygulanmaya devam ediyor. Öte yandan Çin firması Sinovac tarafından üretilen Coronavac aşısı İnaktif yöntemle üretilen bir aşı olarak biliniyor. Bu iki aşının yanı sıra Türkiye'nin sipariş verdiği Rus aşısı Sputnik V ise viral vektör yöntemi ile üretiliyor. Peki Rus aşısı Sputnik V ne zaman ülkemizde uygulanmaya başlanacak. Viral Vektör aşı ne demek?
Viral vektör aşıları ağırlıklı olarak virüslerin zayıflatılarak hastalığa yol açma kabiliyeti ortadan kaldırılarak bağışıklık kazanılmasını sağlıyor. Vücuda giren virüs hastalığa neden olmasa da bağışıklık sistemini tetikleyerek antikor üretilmesini sağlıyor.
Aşılarda kullanılan en eski metotlardan biri olan bu teknik çiçek aşısında kullanıldı ve etkinliği hala en yüksek aşılardan biri olma özelliğini sürdürüyor.
Viral vektör aşılarının en büyük avantajı vücuda çok spesifik antijenler enjekte edilebildiği için vücudun verdiği tepkide hedefe çok yakın oluyor ve çoğu zaman tek doz aşı uzun süreli bağışıklık için yeterli olabiliyor.
Bu aşıların dezavantajı ise halihazırdaki bağışıklık sisteminin bu vektörleri tanıyabilmesi. Yani vücudun antijene değil de doğrudan vektöre tepki vermesiyle sonuçlanabiliyor. Bu da aşının etkinliğini düşürebiliyor.
Oxford AstraZeneca işbirliğinde üretilen Covid-19 aşısı bu tekniği kullanan aşılardan biri. Rus Gamaleya'nın ürettiği Sputnik V aşısı da viral vektör tekniğine dayanıyor.
Sputnik V aşısının ülkemizde ne zaman uygulanmaya başlanacağına dair henüz net bir açıklama yapılmazken Sağlık Bakanı Koca uygulanan koronavirüs aşılarının arasına Rus aşısı Sputnik V'ninde yakın zaman diliminde katılacağını açıklamıştı.
Sputnik V ya da resmî kayıt adıyla Gam-COVID-Vac, Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen COVID-19 aşısıdır. Aşı, Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Ağustos 2020'de duyuruldu. COVID-19'a karşı tescil edilen ilk aşıdır. Aşıyı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin duyurdu ve 20'den fazla ülkeden milyarlarca talep olduğu belirtildi.