19.08.2010 - 13:24 | Son Güncellenme:
"Benden sonraki kuşaklara iyi bir gelecek bırakmak istiyorum. Askeî darbe anayasasıyla yönetilmek istemiyorum. Bu anayasa Türkiye’nin önünü açacak. Bu anayasaya hayır diyenin ölü ya da deli olması gerekir"
"Mevcut anayasanın kesinlikle değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu değişim için titiz bir çalışma yapılması gerekir. Oysa aceleye getirilmiş bir anayasayla karşı karşıyayız. Yeni anayasayı tatmin edici bulmuyoruz. Tatmin edici bir değişiklik olsaydı evet derdik"
"Maddeler farklı farklı sorulsaydı kimine evet kimine hayır diyebilirdim. Birbiriyle alakası olmayan birçok şey sadece tek bir cevapla çözülmeye çalışılıyor. Üstelik dokunulmazlıkları kapsamayan bir referandumu anlamlı da bulmuyorum"
"Oy kullanmayacağım. Buna boykot da diyebiliriz. 12 Eylül anayasasına başından beri karşıyım ama bu şekilde değişim yeterli değil. Anayasa değişikliği bütün partilerin içinde olduğu bir konsensusla gerçekleşmeli, tek bir partinin projesi olmamalı."
"12 Eylül Anayasası'ndan zaten memnun değilim. Anayasadan çok fazla anlamam çünkü siyasi ve hukuki bir belgedir. Ben, 12 Eylül'ün kendisinden memnun değilim. Bazı seçmenler de işin siyasileşmesi yüzünden 12 Eylül'e önem vermiyorlar. Bu, mevcut hükümete hayırkampanyasıhaline sokulduğu için 'hayır' diyecekler. Bu anayasa değişikliklerine hayır diyenlerin bir kısmının, değişkliklerin iyi olduğunu düşündüklerine inanıyorum..."Orhan Pamuk, Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı telefon konuşmasında referandum tarihinde yurt dışında olacağı için oy kullanamayacağını söyledi.
"Sayın Kılıçdaroğlu, "135'nci maddeyi çıkarın evet" diyelim diyor. O kadar çok kanun içinden bir tek maddeye mi takıldınız? Bir tek madde için mi insanları galeyena getiriyoruz? Demek ki öbürleri için siz de "evet"siniz. İnanın ben bir sosyal demokrat olarak artık çürümüş tahtalar içindeki tüm paslanmış çiviler değişmeli diye düşünüyorum.Teknoloji değişti, hayat değişti, ama Türkiye Cumhuriyeti hala aynı kanunlarla yürüyor. Tahtaları yenileyelim, çivileri değiştirelim, yeni anayasaya "EVET" diyelim. Dış ülkeler de bize "bunların tahtası da çürümüş, çivisi de çürümüş" demesinler. Yani "tahtası eksik" demesinler!.."
"Ben 5 günlükken ülkede darbe olmuş. Doğumumun 4. gününde babam işe gitmiş ve askerler babamı tutuklamışlar. Hiçbir şeyden haberi yokmuş, ama 3-5 saat içeride tutmuşlar. Ülke bu acıları, bu sıkıntıları yaşamışsa bunlarla yüzleşmek gerekiyor. Siyasi anlamda çok ciddi bir bilgim olmasa da ülkemizdeki herkes içinde bulunduğumuz durum itibarıyla vicdanı hür şekilde oyunu kullanmalı.Benim oyum 'evet'. Çünkü o dönemi yaşamış akrabalarım, tanıdıklarım var. 7 ay önce 11 yaşındaki lösemi hastası kuzenimi kaybettim. Annesi babası hayattaki en büyük sınavı yaşadılar. Dayım ile yengem üzüntüleri olduğunda gidip çocuklarının mezarında ağlayabiliyorlar. Fakat ne anneler babalar var 12 Eylül sürecini yaşamış, çocuklarının mezarının yerini dahi bilmiyor. Olayın bir de böyle vicdani kısmı bulunuyor. 12 Eylül'de kardeşi kardeşe kırdırmışlar. Ne görüşe, ne inanca sahip olursak olalım bununla yüzleşmemiz lazım. Bu yüzden ben kesinlikle 'evet' diyeceğim."
"DGM'de ifade vermem ve sorgulanmam yeni Anayasa'ya "evet" dememde temel teşkil etti. Yaşadıklarım ve inancım, araştırmalarım, mantığım, benim referandumda "evet" oyunu alma kararımda etkili oldu. Ayrıca Anayasa oylamasının partiler üstü olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla Anayasa'yla ilgili karar verirken herhangi bir yere mensup olmaya gerek yok. Türkiye'ye uzun zaman hizmet etmiş biriyim. Düşünüp taşınıp partiler üstü bir düşünce ile "evet" oyunu kullanacağım."
Yargının siyasallaştırılması giderek Türkiye’de demokrasiye darbe vuruyor. Sanatçıların büyük bir çoğunluğu ‘hayır’ noktasında buluşuyor. Gerçek sanatçılar da duruma bu açıdan bakmakla yükümlüdür.
Anayasa bir toplumsal mutabakattır ve değişiklikler genel uzlaşmayla yapılır. Burada tek partinin dayatması vardır. Bu dayatmacılığa karşı sessiz kalmayacağız.
12 Eylül anayasasının değişmesini istemekle birlikte bunun bir konsensüs dahilinde olması gerek. Bu referanduma giderken halkımızın tüm bu detayları bilmediğinden eminim. Bilmesi de mümkün değil. Halkımız neye evet, neye hayır dediğinin farkında olmayabilir. Kimse halkımızı kandırmak niyetinde olmaz, öyle bir şeyi aklımın ucundan geçirmek istemiyorum. İyi olanı yapmaya çalışırlar diye düşünüyorum. Ama bunu halkımıza iyi anlatmalıyız. Anlayabilirsek referandum daha sağlıklı olur.
Madde madde değil, paket halinde oylama isteniyor. Muhalefet partilerinin dediği gibi, iki maddeyi paketten çıkarsalar 'evet' diyeceğiz belki de...
Anayasa paketinin askeri vesayetten çıkmak için önemli bir adım olacağını düşünüyorum.
çünkü bu Anayasa, 12 Eylül cuntasının getirdiği abuklukları kaldırmıyor ki... 12 Eylül’ün ürünü seçim barajı ve dokunulmazlıkları kaldırmıyor. Keşke AK Parti bunları değiştirebilseydi de “Evet” deseydim...
Keşke paket halinde değil de madde madde oylasaydık. Ama sonuçta evet çıkacağını hissediyorum. Çünkü ahkam kesen entel danteller "oy kullanmayacağım" diyorlar. Oy kullananların verdiği karara da katlanacaksın o zaman.
Hayır oyu vereceğim... Bu paketin 12 Eylül’ün getirdiklerini değiştirmekle ilgisi yok. Tek benzer yanı referandumun tarihidir. 12 Eylül’ü hayatımızdan çıkaracak tatmin edici bir değişiklik görmedim. Bu toplumun huzura ve iç barışa ihtiyacı var ve hükümetin bu paketi bunları karşılamıyor.
Eksiklerine rağmen evet diyeceğim. Dört dörtlük, gerçek bir toplumsal uzlaşmayla hazırlanacak çok daha kapsamlı ve özgürlükçü nihai şeklini alana kadar da evet demeye devam edeceğim.
Aslında konu uzun bir süredir tartışılıyor ama ben bir türlü yoğunlaşamadım. Yeni Anayasa ülke için önemli ve büyük bir değişim. Bu noktada birden karar verip evet ya da hayır demeyi doğru bulmuyorum. Acele etmemek, çok iyi deşmek, araştırmak ve sağlıklı bir karar almak gerekiyor.
Devletlerin seçilmişler tarafından yönetilmesini sağlamak atanmışların seçilmişlerin iş yapmasını engellemek ve bir daha darbe olmamasını garanti almak adına...
Maddelerin, içinde kabul ettiklerim de var etmedikler de. Kabul ettiklerimin geçerli olması için evet, kaöbul etmediklerim için hayor demem gerek. Paket olarak sunulması esas problem, 8'ini kabul edecek insan 2'sini reddedecek. Bu işin referanduma kadar gelmemesi lazımdı. Bu problemleri mecliste halletmeliler.
Hem iyi hem kötü yönleri var. Anayasa tek partinin eğilimlerine göre değil, halkın çlıkarlarına uygun hazırlanmalı. Yalrın başka bir parti gelse, o da kendine göre değiştirse ne olacak? Ama yasalarımız modernize edilmeli tabii ki. Karar veremiyorum o yüzden.
Kararımı AKP'yi değil, anaysa değişikliğinin Türkiye'ye iyi geleceğini düşünürek verdim: Evet! Bence şu anda yapılması gereken; eksiklik olsa da halihazırda elimizde olan bu paketi desteklemek.Tartışmanın sadece 12 Eylül üzerinden yürümesi beni rahatsız ediyor. Oysa pakette daha pek çok demokratik hak mevcut. Erdal Eren, tabii ki 12 Eylül cuntası vahşetinin simge ismi.Ama bu dönemin mağdurları yüz binlerce kişi, hatta artçı dalgalarıyla bütün Türkiye.
Referandumda evet oyu vereceğim. Çünkü bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Herkesin hayrına olacak şeyler varsa anayasa bile değişmelidir.Kaynak: DHA, Aktüel, Habertürk