30.09.2023 - 20:58 | Son Güncellenme:
Testi Kebabı tarifi ve malzemeleri araştırma konusu olmaya devam ediyor. MasterChef All Star'da bu akşam ekrana gelen yeni bölümde yarışmacılar Yozgat'a ait bir et yemeği olan Testi kebabını yapacak. Bu yemeğin bir diğer özelliği de testiyi kıracak olan kişinin kırmadan önce dilek tutması bu yöreye ait gelenekler arasındadır. Peki Testi kebabı nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir?
Yozgat testi kebabının yanı sıra Nevşehir Testi Kebabı dana veya kuzu etinden yapılmaktadır. Nevşehir ilinde yapılan testi 293 sayı ile tescilli Avanos Çömleğinin özelliklerini taşır. Nevşehir Testi Kebabı; genellikle kebabın pişirildiği testi kırılarak sunulur.
1 kg orta yağlı dana (kuzu) kuşbaşı eti
2 adet orta boy soğan
1 baş sarımsak
4-5 sivri biber (acı -tatlı karışık)
3-4 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı tereyağ (varsa iç yağ)
Tuz, karabiber
Kapak için:
1 avuç un
Su
Testi
Bütün malzemeler doğranır. Tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır. Tercihe göre bir kaşık salça eklenebilir, yıkanmış toprak testiye doldurulur ve un ve suyla sert bir hamur yapılır ve testinin ağzı sıkıca kapatılır. Parmakla delik açılır ve mümkünse ekmek fırınlarına değilse evdeki elektrikli fırında fırınlanır.
Normalde pişirme yöntemi odun ateşinde ve açık havadadır.
TESTİ KEBABI HANGİ YÖREYE AİT
Testi kebabı Yozgat iline ait bir et yemeğidir. Bir özelliği de, testiyi kıracak olan kişinin, kırmadan önce bir dilek tutmasının gelenek haline gelmiş olmasıdır.