19.12.2019 - 15:00 | Son Güncellenme:
Şarj bitmesi özellikle de kent hayatında yaşayan insanların endişeleri arasında yer almaya başladı. Hatta telefon markalarının satış stratejileri bile buna göre belirleniyor.
Öyle ki pil ömrü daha uzun telefonları diğer özelliklerden daha ön plana alan insanoğlunun artık şarjla ilgili bir derdi var: Nomofobi.
Türkçe anlamı “telefon bağlantısını kaybetme korkusu” olarak bilinen Nomofobi kelimesi 2008 yılında İngiltere'de ortaya çıktı.
“No mobile phone phobia” (cep telefonsuz kalma korkusu) kelimesinin kısaltması olan sözcüğün anlamı da tamamen etkilerini yansıtıyor.
Günümüzde özellikle gençler arasında yaygın olan fobi, mobil cihazlarından uzak kalma korkusu ile şarj aletiyle dolaşmalarını sağlıyor.
Sosyal medya takipçilerinden uzak kalma, her işi telefonla yürütme hatta birilerine her an ulaşma fikrinden uzaklaşan Nomofobi'nin etkisiyle kendilerine zarar verme noktasına geliyor.
Öyle ki Nomofobi pek çok Avrupa ülkesinde intihara yol açan sonuçlar doğuruyor.
Oysa en iyi teknolojiyle üretilmiş bir telefonun bataryası hala 1970'li yıllarda geliştirilen sistem ie çalıştırılıyor ki bu sistem lityumu demir piller, ağır, patlayıcı ve tehlikeli sınıfına giriyor.
Ayrıca telefon bağımlılığının radyasyon ve diğer etkileri de herkes tarafından bilinen bir gerçek.
2018 yılında İngiltere’de yapılan bir araştırmayla, cep telefonu kullanıcılarının yüzde 53’ünün cep telefonlarını kaybettiklerinde ya da bataryaları bittiğinde endişeli olma eğiliminde olduklarını tespit edildi.
Bu araştırma sonucunda kadınların yüzde 47'sinin erkeklerin ise yüzde 58'inin bu durumu yaşadığı bildirildi.
Nomofobinin zihinde aşırı uğraş oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu bağımlılık türlerinin beyindeki ödül-ceza sistemini bozduğunu vurgulayarak tedavi yöntemini şöyle anlattı: "Beynin kimyası bozulduğu için 2-3 haftalık bir ilaç tedavisi uyguluyoruz. Yani kişiyi hastaneye yatırıyoruz. İlaçla beraber bireyi akıllı cihazlardan ve internetten yoksun bırakıyoruz. Sonrasında ise bireysel ve grup terapileri ile tehlikeli ve zararlı kullanım algısı oluşturuyoruz."